Ce sa faci cand bunicii sunt in dezacord cu felul in care iti cresti copilul

/ / Modificat: 2022-03-03
Ce sa faci cand bunicii sunt in dezacord cu felul in care iti cresti copilul

Intre bunicii si parintii unui copil pot aparea multe divergente privind cresterea celui mic. Cum gestionezi diferentele de opinii fara sa ajungi la conflicte?

Legatura dintre bunici si nepoti este una cu totul si cu totul speciala, bazata pe dragoste, rasfat si grija permanenta. Cu toate ca au intentii bune, bunicii pot interveni uneori prea mult in viata copiilor vostri, iar atunci cand apar diferente intre stilul vostru parental si al lor, pot interveni probleme. Multi bunici merg pe conceptia „eu am mai crescut copii si stiu mai bine”, dar acest lucru nu este un argument valabil intotdeauna. Au mai crescut copii in urma cu 30 de ani, poate mai bine de atat, iar lucrurile au evoluat enorm de atunci.

„Parintii si bunicii sunt in dezacord cu privire la o varietate de elemente de baza cum ar fi: alimentatia, ora de culcare si regulile”, sustine Amy Morin, psihoterapeut si autoarea best seller-ului „13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac”. Potrivit unui sondaj privind sanatatea copiilor, s-a constatat ca aproape jumatate dintre parinti si bunici au un conflict de pareri, iar cele mai des intalnite teme care genereaza dezacord sunt: disciplina (57%), mese/gustari (44%), timp petrecut in fata ecranului (36%), maniere (27%), sanatate/siguranta (25%), diferente pe care le fac intre nepoti (22%), ora de culcare (21%), partajarea fotografiilor pe retele sociale (10%).

Din ce cauza apar diferentele de opinii

Studiul a mai aratat ca 17% dintre parintii care au avut discutii cu bunicii pe aceste teme s-au lovit de reticenta acestora din urma de a schimba ceva. De cele mai multe ori, sursa conflicutului de pareri este diferenta dintre generatii. De exemplu, bunica poate sustine ca este mai bine ca bebelusul sa fie infasat, pentru ca asa s-a procedat zeci de ani la rand, in timp ce mama spune ca, potrivit pediatrilor si parerilor actuale, infasatul nu este necesar in cazul bebelusilor.

La fel se poate intampla in cazul alaptarii: daca pentru mama este important sa alapteze exclusiv, desi poate lucrurile merg greu la inceput, bunicii pot veni si descuraja acest proces, argumentand ca au crescut atatea generatii de copii cu lapte praf si lapte de vaca.

Cum gestionezi dezacordurile cu bunicii

Din pacate, dezacordurile dintre parinti si bunici nu dispar de la sine, asa ca este important ca parintii sa fie fermi si sa impuna limite atunci cand este cazul. „Este important ca parintii sa stabileasca limite sanatoase. In timp ce bunicii ar putea fi bine intentionati, spunandu-si parerea, criticile cu privire la regulile parentale pot avea impact negativ asupra tuturor”, arata Morin.

Calea pentru rezolvarea situatiilor de dezacord este sa ai o discutie sincera si deschisa cu bunicii. Este important sa faci acest lucru de la primele semne ca incearca sa treaca peste parerile tale sau sa iti critice stilul parental. Morin sugereaza o abordare de genul: „Sunt recunoscator ca imi iubesti copiii atat de mult incat sa vrei sa intervii atunci cand crezi ca facem ceva gresit. Dar am luat decizia in functie de ce credem ca este cel mai bine pentru familia noastra si sfatul tau nu ne este de ajutor acum”.

Comunicati clar limitele si explicati-le bunicilor de ce este important pentru voi sa respecte ce ati hotarat. Pastrati o abordare deschisa si nu respingeti din start tot ce vine din partea lor, dar atunci cand este cazul, spuneti „stop”. Voi sunteti parintii copiilor si voi stiti ce este mai bine pentru ei.

In cazuri extreme, parintii ar putea sa limiteze vizitele bunicilor si sa nu lase copiii singuri in grija acestora, atunci cand stiu ca bunicii nu sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste stilul lor parental. Intotdeauna lucrurile trebuie puse in balanta si cantarite bine inainte de a lua o astfel de decizie. Nu este usor, dar poate fi sanatos, atat pentru copil, cat si pentru voi si pentru relatia dintre voi si parinti sau socri, pentru ca limiteaza conflictele.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunici copii Bunici educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre