Ce faci, ca parinte, cand simti ca nu mai poti

/ / Modificat: 2023-03-07
Ce faci, ca parinte, cand simti ca nu mai poti

„Meseria” de parinte e cea mai grea, dar si cea mai frumoasa din lume. Suna cliseic? Poate ca este. Dar e corolarul perfect al vietii de parinte. Cand tragi linie, acest „job” iti aduce cele mai mari satisfactii posibile, pe care nici toti banii din lume nu le-ar putea cumpara. Dar iti aduce si cele mai mari provocari, si cele mai accentuate crize existentiale. Si uneori pur si simplu simti, ca parinte, ca nu mai poti! Ce e de facut?

Cand esti parinte nu poti decide sa demisionezi. Iar cand simti ca nu mai poti, nu mai poti tocmai pentru ca stii ca nu poti renunta. Si atunci nu iti ramane decat sa gestionezi situatia si sa mai poti putin. Pare mai usor de zis, decat de facut. Tot ce ai nevoie, insa, pentru a iesi din situatiile de criza este sa iti faci o strategie care sa-ti permita sa te reconectezi cu tine.

Stresul, responsabilitatile, sarcinile care parca nu se mai termina, oboseala - toate se acumuleaza si la un moment dat fac sa paleasca toate partile bune ale vietii de parinte. Cel mai important in astfel de clipe este sa iti amintesti ca lucrurile pozitive nu au disparut. Ele sunt tot acolo, si cand tu simti ca nu mai poti! Doar ca nu le mai vezi clar din cauza tuturor factorilor care iti incetoseaza privirea si mintea.

Toti parintii simt uneori ca nu mai pot!

Din ziua in care ai devenit parinte ai stiut ca prioritatile tale se schimba. Savurezi euforia venirii pe lume a copilului, perioada in care ajung sa te incante si cele mai dezgustatoare lucruri care vin „la pachet” cu un bebelus, primii dintisori, primii pasi, primele cuvinte si toate primele dati din viata voastra impreuna. Dar, pe langa toate acestea, „parinteala” inseamna si nesomn, si griji, si dificultati financiare uneori, si munti de rufe de spalat si de calcat, si reprize nenumarate si interminabile de gatit, si discutii in contradictoriu cu partenerul pe tema impartirii sarcinilor in casa si in afara caminului, si momentul in care te intorci la serviciu dupa concediul de crestere a copilului. Si cate si mai cate, care la un moment dat devin greu de dus si te fac sa decretezi simplu: nu mai pot!

Accepta ca nu le poti face pe toate

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand ti-a incoltit in minte si in suflet senzatia de neputinta si epuizare este sa intelegi ca nu le poti face pe toate. Cu cat reusesti sa accepti mai repede acest lucru, cu atat mai mari sunt sansele sa depasesti rapid perioada decriza.

Trebuie sa fii parinte, nu super erou! Iar asta inseamna sa mai iei si pauze, sa te mai delectezi cu o cafea si sa uiti pentru cateva ore de tot ce simti ca te copleseste. Nu e inconstienta, nu e nepasare, ci e fix ceea ce ai nevoie sa faci.

Gandeste-te la toate lucrurile pe care le faci bine, inceteaza sa te mai compari cu alti parinti care tie ti se par perfecti. Daca ai fi o musca si ai putea sa te strecori in casele lor, ai vedea, probabil, ca nu sunt deloc asa. Atat timp cat faci tot ce poti pentru a fi un parinte bun, este suficient si nu ai nevoie de sfaturi de parenting, de parerea altora sau de criticile lor!

Invata sa prioritizezi si sa ceri ajutor

Cand te-ai relaxat putin, incearca sa faci o lista de prioritati si sa o respecti. Imparte sarcinile pe zile (lunea speli, miercurea calci, vinerea faci aprovizionare, sambata gatesti), strecoara printre ele timp de odihna si timp pentru tine si stabileste care sunt responsabilitatile pe care le poti transfera partenerului.

Uneori parintii cred despre ei ca au puteri nemarginite si ca se pot descurca singuri cu orice. Nu e chiar asa si nu e gresit sa ai nevoie de ajutor. Trebuie doar sa iti dai voie sa il ceri, fara sa te judeci prea aspru.

Roaga unul dintre bunici sau o prietena sa stea cateva ore cu copilul pentru ca tu sa ai timp de comisioane sau pur si simplu sa mergi la cosmetica. Nu ezita sa iti rogi partenerul sa isi ia o zi libera de la serviciu pentru ca tu sa ai timp sa te vezi cu prietenele, sa mergi la medic sau pur si simplu sa stai si sa te relaxezi. Astfel de zile nu sunt un moft, ci o necesitate.

Modifica-ti asteptarile

Poate inainte sa devii parinte aveai un plan clar despre cum va fi viata ta, despre tot ce vei face. Si, ca de fiecare data, viata bate filmul, chiar daca filmul era in mintea ta. Aveai anumite asteptari de la tine, de la partener si de la copil, iar ele nu se contureaza? In loc sa te lupti sa respecti „scenariul”, ar trebui sa te adaptezi. E mai eficient, mai sanatos si te va scuti de senzatia de esec.

Daca accepti ca sunt lucruri pe care nu le poti controla, vei vedea cu siguranta soarele cum se iveste printre norii neputintei pe care o simti.

Pe langa toate acestea, incearca sa dormi, sa mananci sanatos si sa faci miscare. Si inca ceva, foarte important: nu te indeparta de cei care iti pot fi „stanca” in timpul furtunii care ti-a tulburat apele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte copil Surse epuizare mame

Articole recomandate

Citeste si despre