Cum petreci timp de calitate alaturi de copil

/ / Modificat: 2014-01-10
Cum petreci timp de calitate alaturi de copil

Parintii aud frecvent specialistii spunand ca pentru dezvoltarea armonioasa a copilului importanta este calitatea timpului petrecut in compania copilului, si nu cantitatea. Insa foarte putini dintre ei stiu exact ce inseamna "sa petreci timp de calitate" cu un prichindel si care sunt metodele prin care reusesti sa transformi momentele petrecute in compania lui in lectii educative, dar si in amintiri de nepretuit!

familie-copii_3

Timpul este unul dintre cei mai mari dusmani ai parintilor, in relatia cu copilul. Orele nenumarate petrecute la serviciu, treburile casnice, cumparaturile si alte lucruri de care trebuie sa aiba grija le rapesc din putinul timp pe care il au la dispozitie pentru a sta cu cel mic. Acestia ajung sa fie frustrati si tristi pe faptul ca nu reusesc sa fie martori la modul in care creste copilul lor.

A petrece timp de calitate impreuna cu cel mic inseamna sa fii prezent in viata lui, chiar si pentru cateva minute. Inseamna sa ii dedici atentia si concentrarea ta, nu doar sa fii un martor la cresterea lui. Indiferent ca este vorba de 30 de minute sau 3 ore, fa-le sa merite si sa fie constructive si educative pentru cel mic.

Faceti sport impreuna!

Credeai ca a merge impreuna la plimbare cu rolele sau bicicleta este doar o metoda prin care va mentineti in forma si tii copilul activ? In realitate, este si o modalitate prin care te poti apropia de copil si poti fructifica timpul petrecut cu el pentru a va consolida relatia.

sport-familie_1

Discuta cu cel mic, radeti impreuna si invata sa il cunosti mai bine, toate acestea in timp ce faceti sport!

Gatiti impreuna!

Chiar daca stati in bucatarie si gatiti, nu inseamna ca nu puteti acorda atentie si timp copilului.

timp_petrecut_cu_copii

Cu fiecare miscare prin bucatarie, ai ocazia de a-l invata lucruri noi legate de gatit si modul de preparare a alimentelor, dar si de a discuta lucruri importante pentru el. Acesta se numeste timp de calitate petrecut impreuna!

Cititi povesti impreuna!

Lectura este un timp special petrecut in compania copilului. Nu este vorba doar de a-l adormi, seara, inainte de culcare, cu citirea unei povesti, ci de momente speciale pentru tine si cel mic, care va ofera ocazia de a vorbi despre lucruri noi, de a va amuza citind si rostind replicile cu intonatie etc.

Jucati-va impreuna!

Joaca este un alt domeniu al copilariei in care trebuie sa te implici pentru a te asigura ca petreci timp de calitate cu prichindelul lui. Atunci cand te implici in jocuri, vorbesti pe limba copilului. Aveti un canal de comunicare pe care il intelege si cu care poate jongla.

familie-copii

In plus, apreciaza chiar si cateva minutele pe care i le dedici in timpul jocului, pentru el fiind memorabile si importante.

Vorbiti deschis si sincer!

Incearca sa ai o relatie deschisa si sincera cu copilul. Chiar daca nu aveti foarte mult timp pe care sa il petreceti impreuna, aveti grija ca putinele momente pe care le aveti la dispozitie sa merite. Vorbeste cu el despre lucrurile care il intereseaza, problemele care il macina sau alte subiecte care nu ii dau pace. Asigura-l ca esti langa el orice s-ar intampla si ca poate avea incredere in tine, pentru a-ti spune framantarile lui.

Mergeti impreuna la pescuit sau la picnic!

Ocazional, cand programul iti permite, ia-ti copilul de manuta si mergi cu el in diverse locuri distractive. Mergeti la Zoo, sa vizitati un muzeu, la pescuit sau la un picnic. Sunt activitati amuzante care va ofera ocazia de a va apropia si de a va cunoaste mai bine unul pe celalalt.  

Mancati impreuna!

De fiecare data cand luati masa in familie, inseamna ca petreceti timp de calitate alaturi de copil. Chiar daca poate nu vorbiti lucruri foarte serioase sau importante in timp ce pregatiti, puneti masa sau pur si simplu mancati, simplul fapt ca tineti la aceste traditii valoroase de familie si ca stati impreuna in astfel de momente va ajuta sa va apropiati si uniti mai mult, ca familie.  

Mai cunosti si alte moduri interesante in care poti petrece timp de calitate impreuna cu copilul tau? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp petrecut cu copii Timp calitate parinti Timp calitate copii Ingrijire copii Crestere copii Relatie parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre