5 greseli pe care le fac parintii divortati

/ / Modificat: 2013-04-17
5 greseli pe care le fac parintii divortati

Parintii divortati au tendinta de a se folosi de copii pentru a se impunge intre ei, creand tensiuni si conflicte in sanul familiei. Copilul este intotdeauna prins la mijloc intr-un mariaj destramat si, voluntar sau nu, fiecare dintre parinti incearca sa-l castige pe copil de partea lui.

Fara sa-si dea seama, copilul este cel afectat si are de suferit. Iata si alte greseli pe care parintii divortati au tendinta de a le face si care afecteaza sanatatea emotionala, si-asa zdruncinata, a copilului!

Isi atrag copilul de partea lor

In general, parintii divortati au tendinta de a atrage copilul de partea lor si de a-l intoarce impotriva parintelui cu care este in conflict. Considera ca in acest fel se razbuna pe partenerul de care abia s-a separat, fara sa-si dea seama ca singurul afectat este copilul.

Este indicat ca parintii divortati sa-si tina deoparte problemele de copil si sa inteleaga ca prichindelul are nevoie de ambii parinti pentru a creste sanatos si armonios.  

Folosesc copilul pe post de mesager

O alta greseala frecventa a parintilor divortati este aceea ca folosesc copilul pe post de mesager si isi transmit mesajele prin el.

Nu folositi copilul pe post de mesager. Rezolvati-va singuri problemele si evitati sa faceti din copil martorul tensiunilor dintre voi.

Isi varsa nervii pe copil

Tensiunile acumulate in urma discutiilor contradictorii si certurilor cu partenerul au tendinta de a se rasfrange asupra copilului? O greseala imensa pe care o fac frecvent parintii aflati in pragul divortului.

divort-influenta-copil

Nu incercati sa va varsati furia pe prichindelul vostru si sa tipati la el, sa il tratati cu raceala si indiferenta sau chiar sa il pedepsiti inutil. Gasiti-va alte modalitati de a va descarca tensiunile acumulate in corp si de a va relaxa. Indiferent de situatia voastra de cuplu, copilul trebuie crescut cu dragoste si afectiune.  

Dau vina pe copil pentru divort

Una dintre cele mai dure si traumatizante replici pe care le poate auzi un copil mic de la un parinte nervos sau infuriat este aceea prin care este invinovatit de motivul despartirii de partener.

"E numai vina ta ca ne-am despartit" este o replica pe care un copil nu trebuie sa o auda niciodata si o acuza care il va urmari toata viata.

Stapaniti-va nervii si furia si tineti copilul departe de scandalul dintre voi. Numarati in gand pana la 10, respirati adanc si calmati-va inainte de a va adresa copilului aflat si asa intr-o postura incomoda, din cauza divortului.

"Paseaza" copilul de la unul la altul

Pana la stabilirea unui program de vizite si hotararea cu privire la care dintre voi obtine custodia deplina, veti avea tendinta de a "pasa" copilul de la unul la altul ca pe o minge de tenis.

Nu faceti decat sa dezorientati copilul si sa ii afectati programul cotidian. Stresul, oboseala, anxietatea si nesiguranta care cuprind copilul aflat intr-o astfel de postura il pot afecta serios din punct de vedere emotional.  

Ce alte greseli crezi ca mai fac parintii divortati si cum afecteaza copilul? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiuena de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli parinti divortati Parinti divortati Efect divort copii Divort copii

Articole recomandate

Citeste si despre