10 metode eficiente de a evita tantrumurile inainte de culcare

/ / Modificat: 2023-12-23
10 metode eficiente de a evita tantrumurile inainte de culcare

Atunci cand vine vorba despre somn, este important pentru copiii de orice varsta sa aiba o rutina de odihna care sa le asigure o dezvoltare eficienta. Un program previzibil, cu ore de culcare care se respecta in fiecare seara, este de mare ajutor atat pentru parinti, cat si pentru copii.

Poate fi o provocare uriasa sa ii punem la somn pe copii, mai ales cand ei ar vrea sa se joace sau sa faca cu totul altceva. Daca atunci cand il anunti ca este ora de culcare el incepe sa alerge prin casa si chiar sa planga ca nu vrea sa vina in pat, avem cateva sfaturi care iti pot fi de mare ajutor!

Da-i impresia ca detine controlul

In loc sa ii spui „Mergem la culcare acum”, ii poti spune copilului: „Poti alege sa te mai joci 10 minute sau sa citim o poveste inainte de culcare”. In acest fel, el are senzatia ca detine controlul si ca el este cel care alege. Ai grija sa ii oferi optiuni rezonabile, cu care si tu sa fii multumit, indiferent pe care o alege.

Rutina dinainte de somn poate cuprinde o baie cu spuma sau un dus prelungit. Apa calda il ajuta pe copil sa se relaxeze si sa doarma mai bine, la orice varsta. Poate include o poveste citita sub patura, cu lanterna, o gustare inainte de somn sau o joaca a voastra in pat.

Anunta-l din timp cand urmeaza ora de culcare. Copiilor nu le place sa fie pusi in fata faptului implinit si trimisi la somn in toiul jocului. Anunta-l cand mai este o jumatate de ora pana la culcare, apoi 20, 15, 10 si 5 minute, pentru a fi pregatit.

Trucuri pentru a ajuta copilul sa adoarma mai usor

Pentru a crea o atmosfera care sa il imbie la somn, apelati la cateva trucuri care si-au dovedit in timp eficienta.

Foloseste draperii sau jaluzele

Vara poate fi dificil sa respectam ora de culcare a copilului, pentru ca ziua este mai lunga. Daca obisnuiesti sa il culci pe cel mic la ora 8 seara, de exemplu, inca este lumina afara. Poti rezolva problema cu draperii opace, obloane sau jaluzele montate la geamuri.

Mirosuri si zgomote linistitoare

Un difuzor de arome, cu uleiuri esentiale naturale, o lampa de veghe cu lumina calda sau un sunet de fundal linistitor pot fi utile pentru a ajuta copilul sa se relaxeze si sa adoarma.

Foloseste o patura

Atunci cand se acopera, copiii se linistesc mai repede si adorm mai usor. Poti opta pentru o patura mai grea, care este folosita inclusiv in terapiile cu copii.

Muzica linistitoare

Poti pune o muzica in surdina, care sa va ajute pe amandoi sa va relaxati si sa adormiti mai repede. Alege melodii clasice sau muzica de relaxare, care se foloseste si la yoga.

Exercitii moderate si respiratie

Cateva exercitii de stretching si respiratie inainte de culcare il ajuta pe copil sa se relaxeze si sa se odihneasca mai bine. Faceti din asta o rutina inainte de somn.

Ofera-i un pahar cu lapte si miere

S-a demnostrat ca laptele cald cu miere ajuta la productia de melatonina, un precursor dovedit al somnului. De asemenea, nu ii oferi copilului dulciuri seara, pentru ca il vor agita si il vor face sa adoarma mai greu.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tantrum copii Ritual de culcare

Articole recomandate

Citeste si despre