Planul alimentar Volumetrics

/ / Modificat: 2013-07-04
Planul alimentar Volumetrics

Planul alimentar Volumetrics

Planul alimentar Volumetrics se bazeaza pe un principiu simplu: oamenilor le place sa manance. Si daca oamenii au de ales intre a manca mai putin si a manca mai mult, vor alege sa manance aproape de fiecare data mai mult.

Spre deosebire de dietele care se bazeaza pe deprivare, dieta Volumetrics nu incearca sa impuna lucrul acesta. Creatoarea dietei, medicul Barbara Rolls, spune ca limitarea severa a planului tau alimentar nu va functiona pe termen lung. Vei fi infometat tot timpul si nefericit si te vei intoarce in scurt timp la vechiul regim alimentar.

Rolls incearca sa ii ajute pe oameni sa gaseasca alimente care pot fi mancate in cantitati mari, in acelasi timp favorizand pierderea in greutate.

Volumetrics pune accentul pe sentimentul de satietate. Rolls spune ca oamenii simt senzatia de satietate din cauza volumului de alimente pe care il mananca, nu din cauza caloriilor sau a gramelor de grasime, proteine sau carbohidrati.

Asa ca ideea este sa iti potolesti foamea cu alimente cu putine calorii. Rolls sustine ca in anumite cazuri, aceasta dieta iti va permite sa mananci mai mult decat mananci in mod obisnuit, in acelasi timp pierzand in greutate.

Rolls, impreuna cu Robert A. Barnett, au lansat dieta Volumetrics in anul 2000. In 2005 ei au relansat dieta, adaugand mai multe retete.

Ce poti sa mananci

Rolls nu interzice tipuri de alimente. Nu imparte alimentele in rele si bune. Le recomanda totusi perosanelor care tin dieta sa evalueze alimentele bazandu-se pe densitatea energiei. Acest concept este esential pentru dieta Volumetrics.

Densitatea energiei reprezinta numarul de calorii intalnite intr-o cantitate de mancare. Anumite alimente, in special grasimile, au o densitate energetica mare. Au foarte multe calorii intr-o cantitate mica de aliment. Apa este la capatul opus avand o densitate energetica de 0%. Daca mananci alimente cu densitate energetica mare, vei manca multe calorii, dar daca mananci alimente cu o densitate energetica mai scazuta, poti manca mai mult si asimila mai putine calorii.

Alimentele cu densitate energetica scazuta:

• legumele fara carbohidrati
• laptele fara grasime
• supele slabe

Alimentele cu densitate energetica mare:

• biscuitii
• chipsurile
• prajiturelele
• ciocolata, bomboanele
• nucile
• untul
• uleiurile

Volumetric se bazeaza foarte mult pe alimentele cu continut mare de apa, ca legumele si fructele ce contin intre 80% si 95% apa, si care provoaca senzatia de satietate fara sa contina multe calorii.

Cartea lui Rolls contine si un numar mare de retete care se bazeaza pe alimente cu continut mare de apa. In cadrul acestei diete este recomandat sa nu mananci ulei, unt, oua, smantana si sa le inlocuiesti cu lapte slab, albusuri, iaurt si sos de mere.

Rolls mai recomanda si consumarea multor alimente cu continut mare de fibre, portii mici de proteine slabe si grasime sanatoase din peste si alte surse. Alimentele cu densitate energetica mare nu sunt interzise in totalitate, doar ca trebuie consumate foarte rar si in portii mici.

Cum functioneaza

Volumetrics nu este genul de dieta de la care sa slabesti brusc, in schimb poate fi tinuta pe termen lung cu o pierdere in greutate de 1-1,5 kilograme pe saptamana. Printre pricipiile de baza se numara:

• consumarea alimentelor cu densitate energetica scazuta
• pastrarea unui jurnal de dieta in care sa notezi ce si cat mananci cat si timpul petrecut facand exercitii fizice si cat ai scazut in greutate
• cresterea timpului petrecut facand exercitii fizice (vei ajunge sa faci undeva intre 30-60 de minute in majoritatea zilelor)
• calcularea densitatii alimentelor

Ce spun expertii

Specialistii sunt de parere ca in general aceasta dieta este sanatoasa si eficienta daca este tinuta corect, mai ales ca se bazeaza pe studii stiintifice.

Printre punctele negative se afla insa faptul ca, desi alimentele cu continut mare de apa dau senzatia de satietate imediat dupa masa, senzatia de foame poate reaparea la scurt timp dupa aceea.

Un alt dezavantaj este factorul psihologic de care nu se tine cont. Multi oameni mananca din plictiseala, pe fond nervos sau din obisnuinta, desi nu le este foame.

De asemenea, dieta nu este foarte realista pentru oamenii care nu au foarte mult timp sa gateasca.

Poti sa incerci dieta cu incredere deoarece nu prezinta factori de risc pentru sanatate si se dovedeste eficienta pe termen lung.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre