Dieta The Spectrum

/ / Modificat: 2013-07-05
Dieta The Spectrum

Dieta The Spectrum

Dieta The Spectrum este un program si un stil de viata, care se poate modifica pentru a se potrivi oricui, conceput de Dean Ornish, cunoscut in intreaga lume drept un pionier al carui cercetari au aratat ca bolile cardiace pot fi vindecate pintr-o dieta stricta vegetariana, saraca in grasimi si sodiu.

Fie ca vrei sa-ti reduci riscul de a dezvolta cancer de prostata, sa slabesti sau sa-ti mentii silueta, vezi unde te situezi in spectru (de aici a venit si numele cartii) si faci schimbari in functie de asta. Pe langa faptul ca recomanda consumarea unor alimente mai hranitoare, dieta The Spectrum militeaza pentru exercitii fizice regulate, reducerea stresului si meditatie.



The Spectrum nu are reguli, mancaruri interzise, este doar un plan pentru a determina unde te afli si incurajarea de a face schimbari sanatoase.

"Dietele nu functioneaza" - au spus dieteticienii de-a lungul timpului, si din acest motiv functioneaza The Spectrum. In vreme ce tinerea unei "diete" poate fi dificila, o abordare gradata a alegerilor de lifestyle mai sanatoase este mai usoara pe termen lung.

The Spectrum trebuie sa fie personalizata la genele, nevoile si preferintele fiecaruia. Daca tinta ta este sa iti micsorezi tensiunea, trebuie sa alegi mancaruri mai apropiate de partea "sanatoasa" a spectrului, sa tii regim timp de o luna, apoi sa-ti iei din nou tensiunea si sa-ti reevaluezi regimul. Prin incercare si eroare afli unde trebuie sa te afli pe spectru. Cu cat te apropii mai mult de partea sanatoasa a spectrului, cu atata vei arata si te vei simti mai bine.

Ornish intelege ca placerea functioneaza mai bine decat vina si a construit un program bazat pe placerea de a arata si de a te simti mai bine – nu pe frica de moarte.

Cartea include si un DVD al sotiei lui Ornish, cu meditatii.

Ce poti sa mananci

In planul The Spectrum poti sa mananci orice vrei – in cantitati moderate. Daca vrei sa slabesti, sa-ti micsorezi nivelul zaharului din sange sau sa previi bolile cronice, trebuie sa alegi mai multe alimente sanatoase si mai putine nesanatoase.

Alimentele sunt asezate pe nivele – cel mai sanatos fiind 1, cel mai nesanatos 5. Iata cateva exemple:

• Grupa 1: Fructe, legume proaspete, cereale integrale, lactate slabe, albusuri de ou, produse din soia.


• Grupa 2: Avocado, seminte, nuci, uleiuri, legume conservate, lactate cu continut scazut de grasime, bauturi decafeinate.


• Grupa 3: Fructele de mare, carbohidratii rafinati, zaharurile concentrate, uleiuri bogate in grasimi saturate, margarina.


• Grupa 4: Carne bogata in grasimi, lactate bogate in grasimi, maioneza, patiserie, prajituri, placinte.


• Grupa 5: Carne rosie, galbenusuri de ou, mancaruri prajite, hot dog, organe, unt, smantana, uleiuri tropicale.

Cu cat te apropii mai mult de grupa 1, cu atat vei avea mai multe beneficii de sanatate. Daca esti deja sanatos, va fi nevoie doar de cateva schimbari. Daca mananci mai multe alimente din grupa 5, va fi nevoie de schimbari mai mari.

Mancarurile naturale, neprocesate, sunt preferate, si sunt permise si mici placeri, cu conditia sa iti controlezi marimea portiilor.

Cum functioneaza

The Spectrum este un plan pentru un stil de viata sanatos care poate fi adaptat tuturor nevoilor. Incepi prin gasirea locului tau in spectru. Apoi, in functie de scopurile tale, decizi cat de repede si cat de profund vrei sa faci schimbarile pentru a te indrepta spre nivelul optim de sanatate.

Ornish ofera sfaturi pentru identificarea riscurilor si cum sa-ti modifici dieta, regimul de fitness si de reducere a stresusului pentru a se potrivi vietii tale.

Unul dintre principiile de baza este  asa-zisa "nutrigenomics" – stiinta modului in care mancarea interactioneaza cu genele noastre si afecteaza sanatatea. Fiecare are un set unic de  gene care reactioneaza diferit la mediu si la substantele din mancare – unii mananca mult fara a se ingrasa, altii trebuie sa fie mai atenti la silueta.

"Orice faci, inclusiv ce mananci, activitatea fizica, emotiile, interactioneaza cu genele si are un impact asupra felului in care se exprima genele. Boala este rezultatul genelor care se exprima gresit", spune Ornish.

Ce spun expertii

Expertii nutritionisti felicita dieta The Spectrum pentru abordarea individualizata.

Dieta este o abordare in pasi foarte rationala, bazata pe stiinta solida, care misca indivizii de-a lungul spectrului, oferind alegeri, incercand diferite mancaruri si sugerand alternative, cred specialistii.

Expertii sunt de acord ca vom auzi mai multe despre nutrigenomics in viitor, insa e nevoie de mai multe cercetari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre