Dieta Doctorului Phil

/ / Modificat: 2013-07-09
Dieta Doctorului Phil

Dieta doctorului Phil

Dieta doctorului Phil este celebra in toata lumea. Faimosul doctor Phil McGraw si-a petrecut opt ani din viata sfatuind oamenii supraponderali. "Abordarea pe care am avut-o cu ei este la fel cu cea pe care o vei gasi in cartea mea, solutia finala a slabitului: 7 solutii pentru a scadea in greutate", spune el.

Dr. Phil subliniaza 7 puncte cheie prin care poti sa ajungi sa intelegi si sa infrunti adevarul personal - cum te vezi pe tine si greutatea ta. Trebuie apoi sa inlocuiesti aceste mesaje cu ganduri pozitive.



"Totul se rezuma la a te schimba din interior spre exterior, pentru ca a fi in forma si a fi sanatos sa fie cel mai normal lucru din lume pentru tine", spune doctorul.

"Prin aceasta schimbare din interior spre exterior vei reusi sa dobandesti si sa mentii greutatea ta ideala, greutatea care este sanatoasa si normala pentru varsta si statura ta, o greutate la care te simti comfortabil si fericit si nu in ultimul rand, o greutate stabila, pe care reusesti sa o mentii pentru ca ai controlul asupra factorilor din jurul tau".

Vei invata cum sa iti stapanesti emotiile si impulsul de a manca. Doctorul scrie despre cum poti inlocui un obicei nesanatos (ca de exemplu, mancatul cartofilor prajiti) cu unul sanatos (a face un dus).

Prima faza este sa inlocuiesti mancarea nesanatoasa din frigider cu mancare sanatoasa, cu continut mare de fibre, scazuta in calorii si care nu poate fi mancata prea repede sau prea des.
Exercitiul fizic trebuie sa devina o prioritate. "Nu se poate sa iti controlezi greutatea pe tot parcursul vietii fara exercitii fizice", potrivit doctorului.

Este, de asemenea, foarte important sa iti construiesti un cerc cu oameni de incredere care te vor ajuta, motiva si sustine pe tot parcursul dietei.

Cartea contine studii de caz, teste si tabele care te vor ajuta sa pui in practica toata teoria. Este recomandat ca pe parcursul dietei sa incepi sa scrii un jurnal.

Ce poti sa mananci

Doctorul Phil recomanda in special mancarurile care necesita mult timp si efort pentru a fi preparate, nu pot fi mancate repede si nu sunt la indemana. Aceste alimente au multi nutrienti – carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale, fibre - dar un continut caloric scazut. Nu sunt procesate, nu au zahar sau aditivi alimentari.

Aceste alimente includ legume si fructe colorate - rosu, mov, oranj, galben, verde; cereale integrale; oua; peste; carne slaba; tofu; lactate slabe; soia; apa si ceaiuri aromate. Supa, de exemplu, se incadreaza in preparatele pe care doctorul le recomanda, pentru ca este satioasa si prepararea ei dureaza mult timp.

Doctorul este de acord si cu alimentele care substituie mesele (bauturi sau prajiturele speciale) pentru oamenii care sunt foarte ocupati si ca o solutie temporara pentru a nu te lasa prada tentatiei. Doctorul recomanda insa precautie in cazul inlocuitoarelor pentru mese, deoarece ele nu trebuie sa suplineasca in totalitate alimentatia.

Exemplu de mese

-Mic dejun: o omleta mica cu legume, jumatate de grapefruit.

-Pranz: somon, salata verde cu rosii, orez brun.

-Cina: friptura din carne slaba de vita, piept de curcan, pui sau peste; spanac sau brocoli, un cartof mic copt.

Pentru a accelera procesul de slabire, redu consumul la doua linguri de ulei sau grasimi pe zi. In cazul gustarilor, mananca fructe, legume sau lactate slabe. Cam doua trei fructe pe zi si doua produse lactate pe zi.

Un accent deosebit se pune pe planificarea din timp a meselor si controlarea portiilor. Este recomandat sa mananci incet, relaxat.

Alcoolul este exclus aproape in totalitate, doctorul Phil fiind de parere ca poate duce la o crestere in greutate si ca interfereaza cu anumite complexuri de vitamine.

In locul unei beri cu prietenii, doctorul recomanda exercitiul fizic la o sala de sport. Trebuie sa iti cureti casa de bauturi alcoolice, iar cand iesi in oras, comanda sucuri naturale in loc de alcool.

Cum functioneaza

Doctorul Phil este de parere ca, prin aceasta dieta, nu vei mai fi nevoit sa te bazezi pe vointa. Cele sapte sfaturi-cheie ale dietei nu se bazeaza pe vointa, care este capricioasa.

Trebuie sa te "programezi" pentru succes. Incepe prin a face mici schimbari in stilul de viata.

Cele sapte sfaturi cheie pentru a slabi

- Ganduri pozitive. Gandeste-te ca vei reusi si vei capata mai multa incredere in tine.

- Vindeca-te de sentimente. Nu lasa stresul, anxietatea, depresia sa te convinga sa folosesti mancarea pe post de medicament pentru problemele tale. Recunoaste ca ai o problema si rezolv-o.

- Mediul inconjurator. Modifica-ti mediul inconjurator (apartamentul, biroul) astfel incat sa nu mai existe tentatii.

- Nu manca daca nu iti este foame. Una dintre principalele cauze pentru care oamenii se ingrasa este faptul ca mananca desi nu le este foame sau chiar daca a disparut senzatia de foame. Oamenii manaca din obisnuita sau manaca mai mult decat este necesar, iar lucrurile acestea trebuie evitate.

- Gateste mancaruri care necesita mult timp si efort pentru a fi preparate, nu pot fi mancate repede si nu sunt la indemana. Alege alimente cu multi nutrienti, din carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale, fibre, dar cu continut caloric scazut.

-Exercitiul fizic. Doctorul Phil recomanda insistent exercitiul fizic practicat frecvent pentru ca este un pas foarte important pentru a capata control asupra corpului tau, iti regleaza metabolismul si te face sa nu pui la loc kilogramele pierdute. Trebuie sa devina un obicei.

-Cercul de incredere. Trebuie sa fii inconjurat de oameni de incredere care te vor ajuta, motiva si sustine pe tot parcursul dietei.

Ce spun expertii

Doctorul Cynthia Sass, purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane a Dieticienilor, este de parere ca abordarea Doctorului Phil este foarte buna si ca dieta sa duce in final la o schimbare a stilului de viata. Ea considera ca dieta este sanatoasa.

Sass a mai apreciat si faptul ca dieta are si o dimensiune psihologica, deseori ignorata de alte diete.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre