Dieta cu lamaie (Dieta Master Cleanse)

/ / Modificat: 2013-06-13
Dieta cu lamaie (Dieta Master Cleanse)

Dieta cu lamaie

Dieta cu lamaie exista cam de 50 de ani, insa a cunoscut o mare popularitate dupa ce cantareata Beyonce a anunat ca a slabit 10 kilograme cu ajutorul ei pentru rolul din pelicula Dreamgirls.

Dieta cu lamaie, cunoscuta si sub numele de Master Cleanse, a fost creata de Stanley Burroughs drept un program de detoxifiere si post. Initial, se dorea sa elimine din organism toxinele acumulate prin "dieta improprie, lipsa de exercitii fizice si atitudinea mentala negativa". Mai nou, este folosita si pentru slabirea rapida.  



Planul, care consista doar dintr-un lichid care contine mult suc de lamaie, ar trebui sa te ajute sa slabesti "pana la 10 kilograme, sa arati mai tanara, sa-ti usureze durerile, sa-ti curete corpul de toxine si sa sporeasca nivelul energiei in 10 zile".

Slabirea este inevitabila atunci cand nu mai mananci nimic si bei doar cateva calorii. Insa acest tip de dieta poate fi periculos pentru sanatate. Nutritionistii subliniaza ca dieta Master Cleanse este deficienta in toate nutrientele esentiale: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre si grasime.  

Exercitiul fizic nu face parte din dieta, probabil pentru ca activitatea fizica este aproape imposibila cu o dieta de infometare.

Ce poti manca

Nu se permit nici mancaruri solide nici suplimente. Se consuma doar lichidul Master Cleanse pentru hidratare.

Planul sustine ca e necesara consumarea a 6 portii din limonada speciala. Singurele alte optiuni sunt o "apa sarata", adica 2 lingurite de sare amestecate intr-un sfert de litru de apa, consumata dimineata, si un ceai laxativ seara, daca e nevoie.

O singura portie de limonada Master Cleanse contine:

• 2 lingurite de suc de lamaie proaspat stors.

• 2 lingurite de sirop de artar.

• 1/10 de lingurita de piper cayenne.

• 300 mililitri de apa filtrata.

Dupa postul care poate sa dureze intre 4 si 14 zile, cei care tin dieta trebuie sa reintroduca incet in alimentatie mancare solida, incepand cu supa de legume, urmata de fructe si legume.

Cum functioneaza

Veti pierde din greutate cu Dieta cu lamaie, deoarece aceasta determina un deficit serios de calorii. Sunt mari sanse sa se piarda apa si muschi – nu grasime.

In timpul postului, este de asteptat ca cei care tin dieta sa se simta infometati, obositi, ametiti, inceti, sa aiba greturi, diaree sau constipatie.

Expertii subliniaza ca ficatul se ocupa de detoxifierea organismului. In plus, nu exista dovezi medicale ca dietele de "curatare" scapa corpul de toxinele care nu se elimina prin fecale si urina.

"Sugestia ca suntem plini de toxine creaza spaima care ii face pe oameni sa se apuce de astfel de diete", spune Michelle May, autor al lucrarii Am I Hungry. "In realitate, corpurile noastre elimina in mod natural substantele nedorite fara nici un fel de interventie umana", continua el.

Ce spun expertii

Purtatoarea de cuvant a American Dietetic Association nu vede nici un avantaj pentru aceasta dieta.

"Nu exista dovezi stiintifice ca ai nevoie de un astfel de plan sau de orice program de detoxifiere pentru a-ti curata corpul sau a slabi" spune ea.

Oficialul sugereaza renuntarea la fumat, daca e cazul, ca sa-ti cureti corpul de toxine. Altfel, de aceasta sarcina se ocupa ficatul.

Expertii sunt de parere ca astfel de planuri neechilibrate nu sunt doar neeficiente, ci si potential periculoase, in functie de cat de mult timp urmezi dieta. Postul negru elimina bacteriile sanatoase din intestine si scad imunitatea.

Un alt risc al acestei diete este pierderea de tesut muscular. Expertul in nutritie Pamela Peeke sustine ca, fara proteine suficiente in dieta, corpul va apela la tesuturile musculare.

"Muschii si lichidele sunt primele care dispar la o dieta de infometare, nu grasimile" spune Johnson.

In plus, la incetarea dietei, oamenii au tendinta sa manance tot ce le pica in mana.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit Lamaie

Articole recomandate

Citeste si despre