Dieta celor care triseaza (Cheater's Diet)

/ / Modificat: 2013-07-05
Dieta celor care triseaza (Cheater's Diet)

Ce este?

Majoritatea oamenilor cred ca trisatul este un lucru rau, insa Dieta celor care triseaza: Slabeste luandu-ti weekendul liber, mizeaza tocmai pe asta pentru a ajunge sa slabesti sanatos. Ideea este ca toti cei care tin o dieta triseaza la un moment dat sau altul, insa nu conteaza daca trisezi sau nu, ci cat de des o faci.

Nutritionistul Paul Rivas crede ca dace esti activ din punct de vedere fizic, mananci sanatos in majoritatea timpului si trisezi doar in weekend-uri, atunci poti sa slabesti.


Dieta Cheater's prevede ca cei care o urmeaza sa triseze doar in intervalul cuprins intre 9:00 sambata si 21:00 Duminica. In restul saptamanii, cei care vor sa slabeasca sunt asteptati sa manance sanatos si sa faca cat mai multa miscare posibil.

Daca iti place ideea de exercitii fizice regulate, un pic de "chiul" la sfarsitul saptamanii si un plan alimentar de tip mediteraneean, atunci Dieta celor care triseaza ar putea fi potrivita pentru tine.

Ce poti sa mananci

Esti incurajat sa mananci o dieta in stil mediteranean, care include fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, lactate sarace in grasimi (in special iaurt), alune si grasimi nesaturate.

Te poti bucura de trei mese si doua gustari pe zi, folosind metoda farfuriei: umple jumatate de farfurie cu legume sau fructe, 1/4 cu carne slaba si 1/4 cu cereale integrale.

Pentru a-i ajuta pe cei care vor sa slabeasca, Rivas le ofera si asocieri vizuale, cum ar fi portia de carne slaba, care trebuie sa fie egala in dimensiuni cu cea a unui pachet de carti.

In plus, planul ii incurajeaza pe cei care vor sa slabeasca sa serveasca zilnic doua gustari, constand in alimente incluse pe lista mancarurilor permise: fructe, iaurt slab, batoane proteice, etc. In timpul saptamanii, painea, zaharul, grasimile saturate si alcoolul nu sunt permise.

Trisarea nu este doar permisa, ci chiar obligatorie. Rivas sugereaza urmatoarele mancaruri:

    * Pizza
    * Vin
    * Ciocolata
    * Unt de arahide
    * Inghetata
    * Prajitura cu capsuni
    * Branza
    * Paine
    * Carne
    * Nuci

Ce poti manca in timpul saptamanii - exemplu

Micul-dejun


Doua oua, gatite oricum

O portocala sau o jumatate de grepfruit

Cafea sau ceai cu indulcitor artificial si lapte cu continut scazut de grasimi

Pranzul


Ton in saramura pe paine integrala sau lipie. Amesteca tonul cu ulei de masline sau maioneza fara grasimi sau mustar, sau lamaie cu sare si piper

O rosie si salata verde

O portie de legume

Apa cu lamaie si indulcitor artificial sau ice tea

Gustare


O mana de alune fara sare

Cina


Piept de pui la gratar

Broccoli si ardei gras, ambele fierte

Orez salbatic

Gustare


O cana de ciocolata calda

Cum functioneaza

In aceasta dieta se pune accentul pe o reducere sanatoasa a caloriilor, combinata cu o crestere a nivelului activitatii fizice in timpul saptamanii. Bonusul este posibilitatea de a te elibera in weekend de constrangerile dietei.

Potrivit lui Rivas, o dieta sanatosa, constand in trei mese si doua gustari prevbine incetinirea metabolica care apare in cazul dietelor restrictive. Trisarea din weekend este esentiala pentru socarea metabolismului, in asa fel incat atunci cand revii la dieta, luni la prima ora, organismul sa consume mai eficient caloriile.

"Cand mananci mult mai putin, metabolismul incetineste, dara daca numarul de calorii ramane constant in timpul saptamanii si mananci cat poti doar in weekend, atunci ritmul metabolic creste pentru a face fata caloriilor in plus si continua sa arda calorii la un ritm ridicat de-a lungul intregii saptamani" explica Rivas.

Ce spun expertii

Dieta celor care triseaza este in general sanatoasa, pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, grasimi sanatoase si activitate fizica.

"Planul este intre 1,600 si 1,800 calorii pe zi, ceea ce, bineinteles, ar putea fi prea mult pentru o femeie miniona sau prea putin pentru un barbat atletic" sustine purtatoarea de cuvant a American Dietetic Association, Cynthia Sass.

"Cea mai mare problema a mea cu aceasta dieta este ca nu exista referinte sau studii care sa sustina afirmatiile autorului, cu toate ca el se refera deseori la studii in cartea sa", continua Sass.

Sass crede ca Rivas nu si-a testat teoria potrivit careia trisatul in weekend creste rata arderilor metabolice. "Studiile efectuate pe oamenii care au slabit si au ramas slabi au aratat ca acestia nu au trisat in weekenduri, ci si-au permis cate o placere mica de-a lungul intregii saptamani" spune Sass.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta Diete de slabit

Articole recomandate

Citeste si despre