Fraze si intrebari pe care mamele s-au saturat sa le auda! Nu trebuie sa i le adresezi niciodata unei mame

/ / Modificat: 2023-08-02
Fraze si intrebari pe care mamele s-au saturat sa le auda! Nu trebuie sa i le adresezi niciodata unei mame

Multi oameni considera ca este potrivit sa comenteze modul in care alti parinti isi cresc copiii sau in care micutii se dezvolta. Poate parea ciudat, dar este cruda realitate. Parintii cu un singur copil sunt chestionati pentru ca au un singur copil, in timp ce familiile numeroase sunt criticate pentru ca au mai mult de doi sau trei copii, iar asta este doar un exemplu.

Adevarul este ca se pare ca aproape nimeni nu este scutit de a primi vreun comentariu incomod sau enervant. Iata cateva fraze pe care mamele s-au saturat sa le auda, tu le-ai auzit?

“Dormi cand doarme copilul doarme”

Incepem lista cu un clasic: celebrul "dormi cand doarme copilul". Desi intotdeauna bine intentionata, aceasta fraza are foarte putina logica, deoarece tocmai in acel moment in care bebelusul doarme multe mame profita de ocazie pentru a face lucruri pe care nu le pot face in timp ce se ocupa de copil.

Ceva mai util, de exemplu, ar fi sa te oferi sa ai grija de copil pentru ca mama sa poata trage un somn bine meritat sau sa fii un vizitator util si sa o sprijinii cu unele treburi casnice in timp ce ea si copilul se odihnesc.

“Nu face …. inca?”

Pentru fiecare mama, fiecare etapa importanta pentru copiii ei este importanta si speciala. Dar atunci cand, dintr-un motiv oarecare, bebelusul tau a ajuns la o anumita varsta la care bebelusii in mod normal se tarasc, vorbesc sau merg, dar el nu a facut inca acest lucru, astfel de intrebari pot fi foarte inconfortabile si ne pot face sa ne simtim presati sau sa ne creasca ingrijorarea.

“La varsta lui, copilul meu deja...”

Foarte asemanator cu cel precedent, dar pe un ton mai greu. "La varsta lui, fiul meu deja citea/vorbea/stia...", este una dintre acele fraze care nu numai ca nu contribuie cu nimic pozitiv, dar ne obliga sa comparam copiii. Si, dupa cum stim deja, fiecare copil este diferit si, prin urmare, fiecare se dezvolta in ritmul sau propriu.

“Arati ingrozitor/ epuizata/ obosita”

Ca mame, stim ca nu aratam intotdeauna cel mai bine, deoarece cresterea copiilor nu este o sarcina usoara. Dar chiar daca ne simtim si aratam obosite sau epuizate, iar acest lucru se reflecta in infatisarea noastra, sublinierea acestui lucru nu este deloc placuta si nu aduce niciun beneficiu.

“Tu de ce esti obosita?”

Pe de alta parte, exista persoane care nu numai ca ne atrag atentia ca suntem epuizate sau cand ne aud spunand ca am dori o pauza, dar indraznesc sa ne intrebe de ce suntem obosite. Daca ar sti tot ceea ce se intampla in mintea unei mame in timpul zilei si ar vedea acea munca invizibila pe care o facem in mod constant, poate ca ar intelege.

“Nu te mai plange”

Incetul cu incetul devine normal sa vorbim despre epuizarea materna, intelegand ca suntem oameni si nu superfemei. Cu toate acestea, uneori, cand o mama comenteaza ca si-ar dori o pauza, exista persoane care ii raspund ca nu ar trebui sa se planga - la urma urmei, ea a ales sa aiba copii. O lipsa totala de empatie pentru mame si munca lor.

“Totusi nu e prea mare pentru …?”

Va amintiti expresia "nu inca..."? Ei bine, iata ca vine si omologul ei: faimosul "nu inca...? Folosita pentru a chestiona mamele atunci cand alapteaza de mult timp, cand inca mai dorm impreuna cu copiii lor, desi acestia nu mai sunt atat de mici, sau cand inca nu au renuntat la scutece.

“Il vei rasfata”

O alta fraza care pune la indoiala ceea ce facem cu copiii nostri, dar care in cele mai multe cazuri se indreapta catre un singur lucru: bratele. "Nu-l tine in brate, se va obisnui", "Daca nu-i dai drumul, nu te va lasa sa faci nimic" sau "Lasa-l in patut ca nu-l vei mai scoate niciodata din patul tau", sunt cateva dintre variantele acestei fraze care practic ne spune ca daca le oferim prea multa afectiune, ii vom rasfata. Prostii.

“Uf, stati sa vezi cand va fi mai mare...!”

Fiecare etapa din viata copiilor nostri are provocarile sale si este firesc sa ne plangem sau sa ne descarcam atunci cand simtim ca ne depasesc. In aceasta situatie, sa ti se spuna de catre o mama cu copii mai mari decat ai tai ca "asta nu e nimic" in comparatie cu ceea ce va urma, nu este un lucru frumos sau placut de auzit.

“Iar esti insarcinata?”

Ei bine, da. Pentru ca decizia de a avea copii este o decizie de cuplu si ca atare trebuie respectata. Nu e treaba nimanui cati copii decide sa aiba un cuplu.

“Cand mai faci unul?”

Din nou, decizia privind numarul de copii este doar decizia cuplului, iar aceasta este una pe care o primesc in special cei care au un singur copil. Dar aceasta intrebare, pe langa faptul ca este intruziva, poate fi foarte inconfortabila si dureroasa pentru cei care, din anumite motive, nu au reusit sa aiba un alt copil.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebare

Articole recomandate

Citeste si despre