Daca ii spui aceste fraze copilului tau, ESUEZI ca parinte

/ / Modificat: 2019-10-22
Daca ii spui aceste fraze copilului tau, ESUEZI ca parinte

Un copil nu trebuie sa te iubeasca pentru simplul fapt ca esti mama sau tatal lui. Pentru ca el sa te iubeasca, trebuie sa meriti. Parintii uita, uneori, acest aspect si cred ca au numai drepturi asupra unei fiinte umane, doar pentru simplu fapt ca a adus-o pe lume. Si exista momente in care, din pacate, esuezi ca parinte, mai ales atunci cand ii spui celui mic fraze cu un impact negativ foarte mare.

Educatia actuala, din fericire, incearca sa gaseasca alte abordari si propune ca cel mic sa fie liber sa decida cine doreste sa fie. De aceea, trebuie sa te gandesti foarte bine ca parinte daca il lasi cu adevarat sa fie, cine vrea el sa fie. Este vorba despre dragostea inteligenta pentru a impulsiona cresterea in toate felurile, dar realitatea este ca parintii gresesc de multe ori fata de copii, iar unii dintre ei chiar inconstient.

Iar modul in care te adresezi copilului este foarte important: ce ii spui si cum ii  spui. De aceea trebuie sa ai grija la limbajul folosit atunci cand ii transmiti un mesaj. Chiar daca o faci din dragoste, ii poate provoca mult rau.

Aceasta deteriorare duce adesea la rani emotionale care dureaza la copii, chiar si atunci cand devin adulti.

Fraze pe care le spui copilului tau si pe care ar trebui sa le eviti

De exemplu, uneori, parintii se trezesc spunand lucruri de genul: "Daca nu te schimbi, nu te voi mai iubi." Folosesti aceasta fraza pentru ca tu crezi ca in acest fel ai putea obtine o schimbare in comportamentul celui mic. Varianata mai corecta ar fi: "Faci foarte bine, dar daca faci in acest fel, ar fi mult mai bine."

Chiar si asa, in ambele mesaje ii spui in mod inconstient copilului tau ca: "Nu esti suficient de bun pentru mine" sau "Nu te ridici la asteptarile mele." Cam acelasi lucru se intampla si cand faci lucrurile in locul lui: "Am facut eu ordine in camera ta, pentru ca nu faci bine" sau "Da-mi lingura sa-ti dau eu sa mananci, pentru ca te murdaresti."

Iti poti imagina ce pot provoca aceste mesaje la varsta adulta? Perfectionism, urmarirea perfectionarii continue, niveluri ridicate de frustrare, simtindu-se inferior celorlalti.

Este ca si cum ambitiile tale neimplinite sunt proiectate asupra copilului tau. Si faci totul in numele iubirii, acea iubire despre care vorbim cu totii si nimeni nu o intelege. Daca iti iubesti copilul cu adevarat nu iti doresti ca el sa fie o copie a ta.

Acestea sunt mesaje pe care le transmiti fara sa-ti dai seama ca il afecteaza pe cel mic, dar ii poate afecta si pe cei din jurul tau. Daca folosesti aceste fraze cu partenerul, ii vei spune, de asemenea, ca nu este suficient de bun pentru tine.

Ce pot face parintii

Poate te intrebi ce poti face pentru a nu mai trimite aceste mesaje fara sa vrei? Cheia este sa reflectezi asupra pozitiei si relatiei tale cu cel mic. Doar asa poti face o schimbare. Folosind alt mod de a vorbi cu el. De exemplu, puncteaza sau pune capat oricarei situatii sau fapt spunandu-i copilului tau: "Imi place asa cum esti si daca ai fi altfel tot pe tine te-as dori" sau "Te iubesc asa cum esti si daca ai fi altfel, tot  te-as iubi." Acesta este cel mai bun mod de a sterge emotiile negative pe care le-ai produs fara sa-ti dai seama.

Nu uita ca un copil se hraneste si cu ceea ce aude, ce vede si mai ales, ce simte ca i se da!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fraze copii

Articole recomandate

Citeste si despre