Este mic si are emotii mari? Are nevoie de parinti inteligenti emotional!

/ / Modificat: 2017-12-19
Este mic si are emotii mari? Are nevoie de parinti inteligenti emotional!

Copiii sunt sinceri cu modul in care se simt. Atunci cand vad ceva nou sau interesant, ochii lor lumineaza in timp ce exclama un "uau" minunat. Ei chicotesc atat de intens incat ceilalti nu-i pot ajuta decat prin a le zambi. Mandria care vine odata cu o noua realizare este atat de stralucit infatisata cand incep sa se aplaude singuri. Ei isi exprima bucuria, dragostea cu imbratisari si sarutari.

De asemenea, ei plang cand nu primesc ceea ce vor, tipa atunci cand se ranesc, arunca ceva cand se enerveaza, se ascund de rusine atunci cand nu reusesc sa faca ceva, manifesta gelozie in mod liber si isi exprima teama la zgomote neasteptate sau puternice.

Din pacate, nu fiecare parinte stie cum sa valideze intregul spectru de sentimente al copilului lor. Ca adulti, ne putem uita in urma si putem sa realizam daunele care ni s-au facut - de multe ori neintentionat - de catre parinti bine intentionati, dar indiferenti, care nu au invatat niciodata cum sa-si administreze propriile sentimente.

Apoi, avem proprii copii si devenim constienti de provocarea care sta in fata noastra.

DESCOPERA CE STIL DE PARINTE ESTI - TEST

Cum ne ajutam copiii sa-si gestioneze emotiile dificile?

Vreti sa ii imbratisati cand sunt suparati?

Uneori, poate doriti sa strigati la ei cand ii vedeti furiosi? Poate chiar va fac sa radeti putin cand plang, doar pentru ca arata atat de dragut si problema pare a fi atat de mica in raport cu imaginea de ansamblu a vietii.

Uneori poate va doriti ca ei sa nu mai simta asa de profund, deoarece sunteti prea ocupati sa ii mangaiati in acel moment. Poate ca nu vreti sa fie atat de expresivi emotional, pentru ca nici voua nu va place sa va simtiti tristi, suparati sau rusinati. Poate ca pur si simplu doriti sa ii salvati de dificultatea unor sentimente dure.

Cu toate acestea, cine este inteligent din punct de vedere emotional stie cand si cum sa gestioneze emotiile. Ca parinti, incercam sa-i ajutam pe copiii nostri sa-si dea seama de acest lucru. Vrem ca ei sa stie cum sa simta cat mai profund, cum sa-si asculte sentimentele, mesajele si sa raspunda in mod corespunzator, si cand sa redirectioneze sentimentele.

Gasiti in continuare cateva sfaturi care va vor ajuta sa-i invatati pe copiii vostri inteligenta emotionala.

1. Identificati emotiile

Ajutati-i pe copii sa descrie situatia si emotia sau emotiile care au aparut ca urmare a situatiei. Fiti empatici cu ei si spuneti-le ca este normal sa simta ceea ce simt.

De exemplu: "Plangi pentru ca fratele tau ti-a luat jucaria. Asta te-a facut sa fii trist. Asta ma va face sa ma simt si eu trist."

2. Evaluati-va propriile emotii

Cum doriti sa raspundeti emotiilor copiilor vostri? Ce va spune acest lucru despre voi sau despre asteptarile voastre? Incercati sa nu dati imediat raspunsul la emotiile copiilor pe baza propriului raspuns la situatie.

De exemplu: Copilul are o criza de tantrum. Te simti furios si poate vrei sa tipi drept raspuns. In schimb, te intrerupi si descoperi de ce copilul a actionat astfel. Spune-i ceva de genul: "Esti suparat pentru ca mama ti-a spus sa nu atingi ceva. Mami a spus asta pentru ca te iubeste si nu vrea ca tu sa te ranesti".

Mai tarziu, gandeste-te de ce te-a deranjat criza lui atat de mult. Ai interpretat-o pe aceasta ca o reflectie negativa asupra ta ca parinte? Te-ai enervat datorita zgomotului? Ti-a amintit acest lucru de altceva?

3. Ajutati-i pe copii sa aleaga un raspuns verbal si comportamental adecvat

Daca sunt tristi, permiteti-le sa planga pana cand termina (acest lucru poate veni in valuri). Daca sunt furiosi, permiteti-le sa-si exprime furia folosind cuvinte, sarind, strangand o perna sau intr-un alt mod nedistructiv.

De exemplu: "Inteleg ca esti suparat. Este in regula. Nu este bine sa-ti lovesti fratele. Cum poti sa-ti arati furia in alt mod?”

Cercetarile arata ca oferindu-le copiilor vostri darul inteligentei emotionale, acest lucru poate imbunatati considerabil calitatea vietii. Copiii vor avea incredere ca ceea ce traiesc este important si ca sentimentele lor sunt valoroase.

Aceasta abilitate de a-si comunica eficient sentimentele poate, de asemenea, sa creasca intimitatea in prieteniile lor viitoare si mai tarziu in relatiile lor romantice. Inteligenta emotionala ii poate impiedica sa recurga la modalitati nesanatoase de a face fata situatiei.

De asemenea, le creste capacitatea de a colabora mai bine cu ceilalti si ii ajuta sa se concentreze asupra sarcinilor, ceea ce ii va face niste studenti mai buni si, in cele din urma, angajati mai buni.

In cele din urma, unul dintre cele mai bune daruri pe care le puteti oferi copiilor este sa va cresteti si sa va dezvoltati propria inteligenta emotionala. Cu cat va exprimati si va intelegeti mai bine sentimentele, cu atat mai bine veti putea sa-i invatati pe copii sa faca acelasi lucru. Reflectati la modul in care gestionati sentimentele profunde, cum ar fi furia, rusinea, vina, frica sau tristetea si decideti daca exista ceva ce puteti face diferit astazi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inteligenta emotionala parinti Emotii copii Inteligenta emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre