Treburile casei si iubirea

/ / Modificat: 2005-08-12
Treburile casei si iubirea

Tensiunile in cuplu provocate de activitatile casnice pot indica serioase probleme afective

Treburile casei reprezinta unul dintre cele mai des intalnite motive de cearta in cuplu. Poate ca la prima vedere par lucruri lipsite de importanta, dar exista sute de mii de oameni care platesc bani grei la consilieri matrimoniali din cauza acestor "nimicuri".

Psihoterapeutul Paula Hall a explicat cauzele aparitiei acestor tensiuni intr-un articol scris pentru BBC.

Nivelul de toleranta

Murdaria si dezordinea sunt, la fel ca frumusetea, in ochiul celui care priveste.
Fiecare dintre noi a crescut in alta casa si a fost educat in spiritul unei perceptii diferite in legatura cu ceea ce inseamna dezordinea tolerata.

Daca ai copilarit intr-un camin in care stersul prafului si aspiratorul erau datorii zilnice, este foarte probabil sa ai aceleasi obiceiuri si sa ai un nivel foarte scazut de toleranta la murdarie si la dezordine.

Nu exista reguli general valabile si eficiente pentru toata lumea. Cum e bine si cum e rau depinde de opinia fiecaruia. Insa nu ar trebui sa uitam niciodata ca exista permanent lucruri mult mai importante de facut.

Mizerie, dezgust si rusine

Multi parinti obisnuiesc sa le spuna copiilor lor fraze de genul: "Camera ta este foarte dezordonata!" sau "Cum poti trai in cocina asta?!". Si, de cele mai multe ori, aceste afirmatii sunt insotite de o atitudine care tradeaza repulsia, menita sa rusineze copilul.

Rusinea este o arma puternica, folosita de multi parinti pentru a-si incuraja copiii sa respecte regulile de ordine si curatenie. In multe cazuri, curatenia devine o problema de morala si exista oameni care ajung sa creada ca gradul de curatenie al casei reflecta caracterul proprietarului si sa faca eforturi mari pentru ca nu cumva sa considere cineva ca sunt murdari sau lenesi.

Impartire, respect si afectiune

In acelasi timp, stim ca multe din treburile casei sunt solicitante. De aceea, in majoritatea caminelor se fac reguli de impartire a treburilor casnice. Acestea trebuie respectate de toti membrii familiei, astfel incat tensiunile sa fie inlocuite de colaborare.

Treburile casnice au si o latura emotionala, deoarece am fost invatati ca, daca iubesti pe cineva, ai grija de nevoile lui. Cei mai multi dintre noi stiu din copilarie ca, daca ni se facea mancare si ne erau spalate si calcate hainele, toate acestea erau dovezi de iubire.

Cand intr-un cuplu apar tensiuni si certuri cu privire la treburile casnice, este posibil ca de fapt sa existe temeri de genul "poate nu mai sunt iubit si respectat". Dragostea si respectul sunt ingrediente extrem de importante intr-o relatie si de multe ori treburile casnice devin campul de lupta pentru aceste nevoi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre