Reguli de respectat pentru stabilitatea familiei

/ / Modificat: 2008-07-21
Reguli de respectat pentru stabilitatea familiei


 Cand un cuplu decide sa faca marele pas al casatoriei, optimismul si speranta la o viata minunata impreuna ating cote maxime. Ei sunt indragostiti si romantici si nimic nu pare sa le poata tulbura fericirea. Luna de miere e o perioada foarte frumoasa de care-si vor aduce aminte mereu.  
 

Intorsi la viata de zi cu zi insa, dupa o vreme, vor putea constata cu tristete ca o multime de capcane stau sa le ameninte fericirea.

Fie ca vorbim de dificultatile in a obtine o locuinta si de ratele la banca pentru care trebuie sa munceasca mai mult, de perfectionarea si avansarea in profesie si consumul psihic legat de aceasta, de stresul cotidian si oboseala care pot destul de usor sa captureze din teritoriul sentimentelor sau de unele mici neintelegeri care pot creste cu timpul.

Stiindu-ne in fata unor asemenea provocari, putem lua cateva masuri de prevedere, pentru a mentine vie dragostea care ne-a adus impreuna.

Comunicarea sincera si deschisa

 Nu lasati micile neintelegeri nerezolvate. Ele se acumuleaza si sunt mai greu de gestionat cand sunt deja o mare gramada. Daca apare un motiv de cearta, asteptati sa treaca momentul tensionat. Mai bine discutati maine, mai relaxati, la o cafea. Invatati sa spuneti ce aveti pe suflet, dar si sa va ascultati cu atentie partenerul.  

Increderea reciproca

Increderea se cladeste in timp prin comunicare sincera si dragoste. De asemenea, increderea se invata. E nevoie de ea. E ca un stalp pe care se bazeaza durabilitatea relatiei. Fara ea, in timp, dragostea, siguranta, chiar si comunicarea palesc, iar intre cei doi se casca o prapastie.

Prietenia si sustinerea partenerului

Sa-i fii un prieten bun omului pe care-l iubesti este o arta. Prietenia maturizeaza dragostea si ii da dimensiuni noi, nebanuite. Sustinerea reciproca consolideaza o relatie.

Proiectele individuale si planurile comune

E bine sa existe un echilibru intre cele doua. Cand s-au indragostit, cei doi erau indivizi diferiti, fiecare cu personalitatea si nevoile proprii: nevoia de intimitate, de propriul univers, optiune proprie, liber arbitru, spatiu, preocupari, anturaj etc.

Desi dupa ce si-au unit destinele o parte din acestea devin teritoriu comun, partenerii au in continuare unele nevoi particulare. La fiecare e altceva, iar intelegerea si respectarea lor de catre soti este un lucru necesar si o dovada de iubire adevarata.

Planurile comune sunt mai incitante atunci cand cele doua personalitati isi mentin prospetimea de la inceput. In plus, daca fiecare isi pastreaza o linie personala de dezvoltare, cei doi vor fi mereu in masura sa aduca ceva nou in relatie, sa-si ofere ocazia de a se surprinde placut unul pe celalalt.

Impartirea la doi a sarcinilor si a responsabilitatilor

Faceti lucruri pentru partener fara sa fiti rugat. Nu lasati o responsabilitate pe umerii celuilalt. Indiferent daca e de natura financiara sau care tine de casa (gatit, curatenie, spalatul hainelor, chiar daca e vorba de masina de spalat), responsabilitatile trebuie impartite din respect pentru celalalt.

Optimismul, veselia, spiritul ludic

Orice problema se rezolva mai usor atunci cand nu te lasi rapus si-ti mentii optimismul. Ca si increderea, optimismul si veselia se pot invata. De foarte multe ori sunt o chestiune de alegere. "De ce sa fiu trist cand pot fi vesel?" Glume, surprize, bataia cu perne! Nu uitati sa radeti, chiar daca viata pare complicata uneori.

Dragostea si sexul

Nu va aduceti acasa problemele de la serviciu. Lasati-le acolo, nu vi le ia nimeni pana maine. Cautati sa petreceti timp de calitate cu partenerul. Evitati monotonia si rutina in viata sexuala. Stimulati-va reciproc fanteziile sexuale, nu va refuzati nici o placere, incercati pozitii noi, experimentati!

Nu uitati sa fiti romantici, sa va tineti in brate si sa va spuneti "te iubesc".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli copii Activitati de familie Familie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre