Trucuri pentru mame care salveaza timp si efort

/ / Modificat: 2021-03-16
Trucuri pentru mame care salveaza timp si efort

Probabil ca nu exista mama care sa poata spune ca are timp liber dupa pofta inimii. Listele cu lucruri „de facut” sunt mereu lungi si aproape imposibil de bifat in intregime. Exista insa cateva trucuri care te pot ajuta sa salvezi timp pretios. Fiecare minut castigat este o mica victorie si, insumate pe parcursul unei saptamani, ele pot insemna vreo doua-trei ore in plus, la dispozitie, pentru tine.

Electrocasnice practice in bucatarie

Cel mai mult timp se consuma in bucatarie, de la pregatirea mancarii pentru familie, in mod special pentru cei mici, si pana la curatenie si organizare. Unele electrocasnice sunt gandite, si trebuie folosite, pentru a te ajuta sa castigi timp. Cap de lista este masina de spalat vase. Femeile care o folosesc stiu ca are multiple avantaje, iar siguranta ca vesela celor mici este perfect igienizata, asa cum nu se poate realiza spalandu-le in varianta clasica, inseamna o grija in minus ridicata de pe umeri. Cu masina de spalat vase poti renunta chiar si la sterilizarea biberoanelor, la copiii mai mari de un an. Folosita la capacitate maxima, masina de spalat vase contribuie in mod esential la ordinea si curatenia din bucatarie. 

Pe lista cu ajutoare minunate mai trebuie pusa si oala sub presiune, in varianta electrica, in special. Practic, cu ajutorul ei, timpul dedicat pregatirii mesei se reduce la cateva minute, adica exact atat cat iti trebuie ca sa pui ingredientele si sa programezi timpul de preparare.

Cele doua electrocasnice mentionate nu produc zgomot, mirosuri, sunt sigure si multifunctionale si te ajuta sa castigi timp pretios.

Cumparaturi organizate

Daca vei fi foarte organizata, cumparaturile pot fi o sursa de timp castigat. In primul rand, stabileste exact care este meniul pentru urmatoarele 4-6 zile. Apoi fa lista cu ingredientele necesare si foloseste cu incredere varianta cumparaturilor online si posibilitatea de a face liste anticipate, de regula chiar in magazinul online pe care il preferi. Completeaza pe aceste liste in asteptare alimentele sau ingredientele de care ai nevoie de fiecare data cand iti amintesti de ceva.

Ideea este ca trebuie sa gatesti o data si sa mananci de doua ori. In felul acesta nu risipesti mancare, faci economie si, cel mai important, castigi timp. 

Pentru ca vorbim de organizare, alege varianta platilor online pentru tot ceea ce se poate. Vei fi scutita de drumuri, cozi si, evident, de timp pierdut. Telefonul inteligent trebuie sa devina cel mai bun prieten si nu ezita sa folosesti aplicatiile pentru a te ajuta la organizare. De la Google Calendar la liste pentru cumparaturi urgente, pe care le poti partaja cu partenerul tau, de la cele care iti propun meniuri rapide pana la memento-uri cu programarile la medic.

Invata sa spui „Nu”

Daca preocuparile tale principale sunt casa si ingrijirea copiilor mici, asta nu inseamna ca trebuie sa accepti alte angajamente suplimentare. Este important sa spui „Nu” atunci cand esti solicitata pentru sarcini ce pot sa devina coplesitoare. Un „Nu” spus de o mama ocupata nu inseamna nici lipsa de amabilitate, nici egoism, ci pur si simplu o demonstratie clara a asumarii prioritatilor, in functie de timpul disponibil. 

Renunta la perfectionism

Acest lucru este posibil prin autoeducatie. Tendinta de a le face pe toate perfect si la timp este epuizanta si este un stil la care trebuie sa renunti, pentru ca este un mare consumator de timp si de energie.

Casa nu trebuie sa fie, in fiecare moment, sclipitoare. Se poate si cu jucarii imprastiate in toata casa, si cu pete pe hainele celor mici de la ultima masa, si cu sosete diferite in picioare. A renunta la perfectionism nu te face o mama mai putin buna si nu te pozitioneaza in categoria celor neglijente, ci te ajuta sa te concentrezi pe lucrurile care conteaza cu adevarat si sa gestionezi mai bine timpul pe care il ai, astfel incat sa reusesti sa aduni minute si pentru tine. 

Nu esti wonder woman!

Respecta-ti propriile nevoi si renunta sa mai fii wonder woman. In consecinta, cere ajutor, implica-ti partenerul in treburile casnice, dar si copiii, evident pe masura varstei si abilitatilor lor, amana lucrurile pe care nu le poti face, chiar daca ti-ai propus sa le finalizezi.

Nu este o tragedie daca nu vei schimba lenjeria de pe pat azi, ci maine, daca nu aspiri in fiecare zi si daca, uneori, de dragul unui moment de liniste, iti asezi copilul in fata televizorului pentru 30 de minute.

Se spune ca unul dintre cele mai mari secrete care te ajuta sa castigi timp este sa nu te grabesti. In felul acesta, ceea ce faci vei face bine, temeinic, fara riscuri si fara sa fie nevoie sa reiei pentru ca prima data te-ai grabit si lucrurile nu au iesit bine.

Sursa foto: unsplash.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre