Pro sau contra post alimentar la copii? Ce spun medici si preotii

/ / Modificat: 2022-11-02
Pro sau contra post alimentar la copii? Ce spun medici si preotii

Ne apropiem cu pasi repezi de Postul Craciunului, care incepe pe 14 noiembrie. Daca obisnuiesti sa postesti, ar trebui sa faca la fel si copilul tau?

Postul este considerat de unii o perioada de detoxifiere pentru suflet, altii il vad doar ca o perioada de detoxifiere alimentara. Unii spun ca ar trebui sa il tina toata lumea, altii considera ca batranii si copiii pot beneficia de „derogare”.

Trebuie sau nu sa tina copiii post?

Romania este o tara majoritar ortodoxa, iar biserica prezinta perioadele de post ca pe o modalitate de apropiere de Dumnezeu. In fiecare an avem patru mari perioade de post:

• Postul Pastelui (7 saptamani)

• Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (15-28 iunie)

• Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august)

• Postul Craciunului (14 noiembrie - 24 decembrie)

Pe langa acestea, se posteste in toate zilele de miercuri si vineri, cu exceptia celor cu dezlegare (harti), in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si de Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie).

Postul la copii in viziunea bisericii

Daca un adult reuseste sa tina destul de usor postul alimentar, copiilor poate fi destul de greu sa le impui sa o faca. Unii mai fac mofturi la mancare, altii poate au probleme de sanatate, poate ca optiunile de mancare de post sanatoasa sunt prea limitate pentru cei mici. Ca parinte te poti gandi ca mancarea de post nu le furnizeaza copiilor toti nutrientii de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Iar Biserica este destul de „empatica” in acest caz.

Randuielile bisericesti scutesc copiii de la post, insa ii incurajeaza pe parinti sa ii deprinda pe cei mici cu postul inca de la varste fragede. Oamenii bisericii atrag atentia ca un copil nu va intelege perioada de post ca una in care te eliberezi de pacate si te pocaiesti, ci ca pe o modalitate de renuntare la ce te instraineaza de divinitate, o cale de a te apropia de Hristos. Renuntarea la obiceiuri alimentare care au ca scop doar placerea personala poate fi „predata” copiilor in timp, dupa ce ei vor fi invatat despre postul spiritual.

"Copilul trebuie hranit astfel incat, odata cu dezvoltarea trupului, aducatoare de putere si sanatate, sa nu-i aprindem in suflet patima imbuibarii pantecelui. (...) De alimentatia copilului depind multi factori de mai tarziu. Inconstient, pot fi inradacinate in copil voluptatea si excesul de mancare (doua tipuri de lacomie), inclinatii pagubitoare pentru trup si suflet. Programul de masa stabilit nu trebuie incalcat fara un motiv intemeiat" - Sfantul Teofan Zavoratul

Biserica acorda derogare pentru copiii mai mici de 7 ani, care pot manca "de dulce" tot timpul anului.

Clericii subliniaza, insa, ca un copil poate incepe sa posteasca de la orice varsta, dar nu cu forta, pentru a nu vedea postul ca pe o povara; alimentatia copiilor, chiar si in post, trebuie sa fie diversificata si sa le ofere tot ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Postul la copii in viziunea medicilor

Nutritionistii atrag atentia ca alimentele consumate de copii trebuie sa fie alese cu mare atentie, atat calitativ, cat si cantitativ. Prin urmare, medicii nu sunt de acord cu rigorile postului alimentar la copii, preadolescenti si adolescenti, intrucat corpul lor are nevoie permanenta de un complex de elemente nutritive esentiale pentru sanatatea fizica, psihica si pentru a se dezvolta armonios.

Proteinele din carne, de exemplu, sunt foarte valoroase pentru un copil aflat in plin proces de dezvoltare. Apoi, privarea unui copil de calciul din produsele lactate si din oua, de proteinele animale, de fier si vitamine are consecinte pentru dezvoltarea sistemului osos, muscular, pentru creier si chiar pentru devoltarea glandelor endocrine, atrag atentia specialistii in nutritie.

Exista, insa, si un consens intre preoti si medici: pe perioade scurte de timp, postul nu este nociv pentru copii, mai ales daca se limiteaza accesul la anumite alimente nocive, cum ar fi mancarea tip fast-food, dulciurile ori cele care contin grasimi nesanatoase, intens procesate. Conditia esentiala pentru ca postul alimentar sa fie acceptabil la copii este, insa, in opinia medicilor, ca acestia sa nu fie privati de nutrienti esentiali pentru dezvoltarea lor.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Postul la copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre