Ce culori au alimentele sanatoase?

/ / Modificat: 2017-04-27
Ce culori au alimentele sanatoase?

Culorile alimentelor au un impact esential in organismul tau! Mananca cu ochii, spun specialistii! Daca ingredientele si gustul alimentelor nu te mai tenteaza, opteaza pentru o paleta de culori echivalenta cu sanatatea. Afla ce culori au alimentele sanatoase si integreaza-le in meniul familiei tale, pentru sanatate, energie si vitalitate!

Pigmentul natural al fructelor si legumelor puternic colorate poate proteja organismul impotriva unora dintre cele mai frecvente si grave boli. Acestea contin fito-nutrienti care lupta contra diverselor afectiuni in organism. Ei sunt elemente chimice care se regasesc in alimentele de origine vegetala si ajuta in combaterea:

- cancer;
- bolilor cardiovasculare;
- diabetului;
- osteoprozei etc.

De asemenea, ei mai au rolul de a imbunatati metabolismul si are si efect antiaging.

Rosu

Culoarea rosie din alimentele naturale ajuta la lupta impotriva bolilor de inima si a unora dintre cele mai comune tipuri de cancer. Din pigmentul rosu se face una dintre cele mai importante vitamine pentru organism: vitamina A.

Aceasta culoare se regaseste in mod natural in fructe si legume ca:

- cirese;
- rosii;
- merisoare;
- mere rosii;
- struguri rosii;
- pepene rosu;
- portocale rosii;
- rodii;
- zmeura;
- capsune;
- sfecla;
- cartofi rosii;
- ridichii;
- varza rosie;
- gogosari etc.

Galben

Galbenul este culoarea din alimente care te poate proteja impotriva degenerarii maculare, una dintre principalele cauze ale orbirii. Alimentele care au in mod natural aceasta culoare contin antioxidanti precum vitamina C sau flavonoide care au efect anticancer si antiimbatranire. In plus, ajuta la fortifierea sistemului imunitar.

Aceasta culoare se regaseste in fructe si legume ca:

- lamai;
- ananas;
- pere galbene;
- porumb;
- pepene galben;
- fasole galbena;
- ardei galben.

Portocaliu

Portocaliul, o culoare regasita in special la morcov, cartofi dulci, portocale, mandarine, piersici, caise, dovleac de placinta etc., ajuta la prevenirea bolilor de inima si la scaderea colesterolului nociv din sange, precum si la scaderea riscului de infarct.

Verde

Verdele este o culoare puternica, una dintre cele care stau in topul sanatatii. Principalul beneficiu al lor este ca au un puternic efect anticancer. Ele sunt bogate in fier si in vitamina C si sunt si bogate in substante antioxidante (indoli, luteina) care ajuta la mentinerea vederii. De asemenea, oasele si dintii au de beneficiat de pe urma acestor alimente.

Exista o gama bogata de fructe si legume care mustesc in aceasta culoare:

- mere;
- pere;
- struguri;
- lamai verzi;
- kiwi;
- avocado;
- varza;
- broccoli;
- spanac;
- salata verde;
- mazare;
- fasole verde;
- stevie;
- praz;
- anghinare etc.

Albastru/Violet

Albastrul si violetul ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive, a memoriei si a abilitatilor motrice. Tractul urinar este protejat de infectii prin consumul de astfel de alimente. Efectul antiimbatranire este asigurat de 2 substante: fenoli si antocieni.

Albastrul il gasesti in alimente ca:

- mure;
- afine;
- coacaze;
- struguri negrii;
- sfecla;
- vinete;
- andive;
- smochine.

Ca regula generala, este important sa stii ca cu cat fructele si legumele sunt mai inchise la culoare cu atat efectul este mai puternic. Cand mergi la cumparaturi opteaza pentru fructele si legumele cat mai puternic colorate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa Alimentatie mame Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre