Alimente pe care e bine sa le evitati la masa de seara a copilului

/ / Modificat: 2022-08-02
Alimente pe care e bine sa le evitati la masa de seara a copilului

Odihna este importanta si pentru copii, si pentru parinti; cand cei mici dorm bine, adultii o fac si ei, ceea ce le asigura o stare de sanatate buna si capacitatea de a gestiona corespunzator sarcinile zilnice. Din pacate, insa, sunt tot mai multi copii care sufera de insomnie, care se culca foarte tarziu si care dorm putin si prost. Cauza principala o reprezinta stresul si activitatile intense din timpul zilei, dar si ceea ce mananca inainte de a merge la culcare poate fi un factor determinant pentru calitatea somnului.

Un somn de calitate, profund si neintrerupt, este esential pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Sunt, insa, alimente care pot afecta odihna celor mici, mai ales cand acestea sunt servite la cina.

Ce sa eviti la cina

Unele alimente sau bauturi sunt contraindicate la masa de seara. Faptul ca ele nu pot fi procesate in timp util, pentru ca somnul sa fie unul lin si odihnitor.

Carnatii si alte mancaruri din carne procesata se digera greu, datorita continutului ridicat de grasimi si proteine; de fapt, proteinele sunt de evitat la copii la masa de seara.

Cafeina se regaseste in multe bauturi racoritoare si chiar in ceaiuri, asa ca inlocuieste-le cu un pahar de apa.

Ciocolata in cantitati moderate are multe beneficii pentru sanatate, insa mancata seara, mai ales daca este ciocolata neagra, cu un continut ridicat de cacao. Tiroxina, subsanta care este metabolizta in dopamina este un puternic stimulent neuronal si cu siguranta copilul care mananca ciocolata seara nu va adormi prea curand.

Rosiile si citricele au o doza mare de aciditate, care ar putea provoca arsuri si un disconfort care va strica somnul.

Branza este sanatoasa, insa are in componenta tiramina, un aminoacid care poate provoca insomnie, deoarece este un stimulent cerebral. Evita sa o incluzi in masa de seara, fie ca vorbim despre branza cu rosii, fie ca vorbim despre pizza, care contine mozzarella sau alte branzeturi. Inlocuieste-o cu un iaurt sau cu un pahar de lapte, iar cel mic va dormi mai bine.

Si alimentele picante pot cauza probleme gastrice copiilor, care nu vor adormi curand daca au un disconfort.

Alimentele diuretice sunt si ele de evitat. Aportul mare de apa din pepene, telina, vinete sau castraveti, spre exemplu, ii poate face pe cei mici sa aiba nevoie la toaleta de mai multe ori pe noapte, iar un somn fragmentat nu este unul odihnitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masa copii Cina copii

Articole recomandate

Citeste si despre