Gutuile - 7 beneficii pentru sanatate

/ / Modificat: 2014-11-11
Gutuile - 7 beneficii pentru sanatate

Gutuile sunt fructe de toamna bogate intr-o multime de nutrienti esentiali pentru sanatate. Abunda in vitamine - A, B, C -, fibre si minerale - potasiu, seleniu, zinc, fier, calciu si magneziu - cu rol important in mentinerea sanatatii generale a organismului, dar si in tratarea sau prevenirea diverselor afectiuni.

Ajuta la slabit

Cu un continut caloric scazut si fara grasimi, gutuia este fructul care te ajuta sa te mentii in forma foarte usor. 100 g de gutuie contine doar 57 de calorii, iar aportul nutritional crescut ofera senzatia de satietate necesara pentru a te mentine in forma si a slabi mai usor.  

Trateaza afectiunile gastrointestinale

Gutuile sunt unele dintre fructele care pot fi consumate fara probleme atunci cand suferi de afectiuni gastrice. Este un adjuvant grozav in tratamentul pentru ulcer, ajutand la ameliorarea crampelor sau durerilor, dar si la sanatatea intregului tranzit gastrointestinal.

Datorita continutului bogat de fibre, gutuile reprezinta si un remediu exceptional impotriva constipatiei. Si simptomele gastrice neplacute care apar in sarcina - greturi matinale, crampe, varsaturi, arsuri gastrice - pot fi ameliorate rapid prin simpla introducere a gutuilor in meniu.  

Previn imbatranirea prematura

Putina lume stie ca gutuile reprezinta un excelent remediu antiimbatranire, atat la interior, cat si la exterior. Consumul de gutui ajuta la regenerarea celuleor, a tesuturilor si la buna functionare a organelor. Folosite in produse si tratamente corporale, gutuile au un puternic efect antiaging, contribuind la infrumusetarea pielii, parului si a unghiilor, datorita concentratiei crescute de antioxidanti.  

Previn bolile de inima

Continutul crescut de antioxidanti din gutui este de ajutor si in combaterea bolilor de inima aparute pe fondul cresterii tensiunii arteriale sau a colesterolului "rau" din sange.

Intaresc sistemul imunitar si previn infectiile

Ansamblul de substante nutritive din gutui creeaza o fortareata puternica impotriva virusurilor si a altor agenti patogeni care ataca organism, prin intarirea sistemului imunitar. Reprezinta un imunostimulator natural care ajuta la prevenirea racelilor, gripelor si a altor viroze respiratorii in sezonul rece.

Previn cancerul

Pulpa gutuilor este bogata in compusi astringenti cunoscuti sub numele de tanine, catehine si epicatehine. Aceste substante protejeaza membranele celulare de cancer si resping atacurile toxinelor si radicalilor liberi asupra tesuturilor.

Au efect antistres

Gutuile isi aduc o contributie importanta si in lupta impotriva stresului, datorita efectelor calmante pe care substantele nutritive din ele le au asupra sistemului nervos central. Este un fruct care merita adaugat listei bogate de alimente cu efect antistres, mai ales toamna, cand este sezonul lui.

Mai cunosti si alte beneficii ale gutuilor asupra sanatatii? Tie iti plac gutuile? Cum le consumi sau strecori in mancaruri? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre