Cum sa faci dulceata de gutui:reteta traditionala si varianta aromata cu mere si pere

/ / Modificat: 2025-10-24
Cum sa faci dulceata de gutui:reteta traditionala si varianta aromata cu mere si pere

Gutuile sunt fructe aromate, dulci-acrisoare, care aduc aminte de gustul autentic al copilariei si de bunici. Pe langa aroma lor inconfundabila, gutuile sunt bogate in vitamine, fibre si antioxidanti, fiind ideale pentru sezonul rece, pentru digestie si intarirea imunitatii.

Beneficiile gutuilor

  • Bogate in vitamina C – sustin imunitatea si combat raceala.

  • Fibre si pectine – ajuta digestia si reglarea colesterolului.

  • Antioxidanti naturali – protejeaza celulele si previn imbatranirea prematura.

  • Aroma intensa – ideale pentru dulceturi, gemuri, placinte sau bauturi calde.

Reteta traditionala de gutui 

Ingrediente:

  • 1 kg gutui coapte

  • 800 g zahar

  • 200 ml apa

  • zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare:

  1. Spala gutuile bine, indeparteaza cotorul si semintele, apoi taie-le cubulete sau felii.

  2. Pune apa si zaharul intr-o cratita mare si lasa sa fiarba pana zaharul se dizolva complet.

  3. Adauga gutuile si zeama de lamaie. Lasa la foc mic, amestecand ocazional, pana fructele devin translucide si compozitia se ingroasa, aproximativ 40-50 minute.

  4. Pune dulceata fierbinte in borcane sterilizate si inchide bine.

  5. Dupa racire, depoziteaza borcanele intr-un loc racoros si intunecos.

Sugestie: Pentru un gust si mai autentic, adauga un baton de scortisoara sau cateva cuisoare.

Reteta de gutui, pere si mere

Pentru o varianta mai complexa si parfumata, poti combina gutuile cu mere si pere. Acest mix aduce un echilibru intre dulceata si aroma intensa a gutuilor.

Ingrediente:

  • 500 g gutui

  • 300 g mere

  • 200 g pere

  • 700 g zahar

  • 200 ml apa

  • zeama de la 1 lamaie

  • optional: scortisoara, cuisoare

Mod de preparare:

  1. Spala fructele, curata semintele si taie-le cubulete.

  2. Pune zaharul si apa intr-o cratita si lasa sa fiarba.

  3. Adauga fructele si zeama de lamaie. Lasa sa fiarba la foc mic, amestecand, pana fructele se inmoaie si compozitia se ingroasa.

  4. Pentru aroma, poti adauga un baton de scortisoara sau 2-3 cuisoare.

  5. Pune compozitia fierbinte in borcane sterilizate si inchide-le bine.

Observatii:

  • Acest gem sau dulceata poate fi folosit si pentru prajituri sau ca topping pentru clatite si iaurt.

  • Combinatia de gutui, mere si pere pastreaza aroma gutuilor, dar adauga si dulceata naturala a merelor si perelor.

Sfaturi pentru un gust autentic “ca la bunici”

  1. Alege fructe bine coapte, ferme si parfumate.

  2. Evita fructele prea tari sau prea zemoase – nu se vor transforma in dulceata corect.

  3. Foloseste borcane sterilizate pentru pastrare indelungata.

  4. Adauga zeama de lamaie pentru a pastra culoarea si aroma fructelor.

  5. Pentru o aroma mai intensa, lasa dulceata sa se raceasca in cratita acoperita cateva ore inainte de a o pune in borcane.

Gutuile nu sunt doar aromate, ci si extrem de sanatoase. Dulceata traditionala ca la bunici, sau varianta asortata cu pere si mere, este perfecta pentru iarna si pentru a aduce gustul autentic al copilariei in fiecare borcan. Prepararea ei acasa este simpla si te rasplateste cu aroma intensa si nutrienti naturali, ideali pentru sezonul rece.

 

Foto: freepik.com

Taguri Dulceata de gutui Beneficii gutui sanatate Gem gutui

Articole recomandate

Citeste si despre