5 mituri despre apa imbuteliata

/ / Modificat: 2013-07-03
5 mituri despre apa imbuteliata

Apa imbuteliata a devenit prima optiune in randul consumatorilor de apa din intreaga lume. Insa contrar opiniei multora, cum ca apa imbuteliata este mai sanatoasa si sigura pentru organism, specialistii sustin ca aceasta nu este cu nimic mai buna decat apa de la robinet si ca multe dintre informatiile care au aparut cu privire la beneficiile acesteia asupra sanatatii sunt doar mituri. Iata cele mai cunoscute neadevaruri legate de apa imbuteliata si cum au fost ele demontate de specialisti!

MIT! Apa imbuteliata este mai sanatoasa si sigura pentru organism

Este adevarat ca multe tipuri de apa purificata, imbuteliata, pot avea un continut de mai buna calitate decat apa de la robinet, care, in multe zone ale tarii, a ajuns sa fie un pericol pentru sanatate.

Depozitarea apei in recipiente de plastic afecteaza insa calitatea apei si exista riscul sa o contamineze cu substante toxice si daunatoare organismului. Mentinerea apei in pet-uri, pe termen lung, dauneaza calitatii si continutului acesteia.

De exemplu, daca apa imbuteliata este tinuta la temperaturi extrem de crescute, in soare, plasticul sticlei elibereaza toxine, asa cum este si Bisfenol A, care pot afecta sanatatea.  

MIT! Apa imbuteliata este mai gustoasa!

Se stie ca apa nu are culoare, gust sau miros, insa cu toate acestea, unele persoane sesizeaza o diferenta de gust in unele tipuri de apa imbuteliata sau de la robinet. Se spune ca apa imbuteliata, care este tratata si purificata, este mai gustoasa decat cea de la robinet, care are tendinta de a avea un usor gust de clor.

Specialistii sustin ca nu exista diferente de gust intre cele doua tipuri de ape. Pe baza mai multor experimente, cercetatorii au demonstrat ca cele mai multe persoane nu reusesc sa sesizeze diferenta de gust intre apa la sticla si cea potabila, iar altele considera ca apa de la robinet are un gust mai bun.

MIT! Este mai curata si mai sigura pentru sanatate

Principalul avantaj pe care cele mai multe persoane il vad in consumul de apa imbuteliata este calitatea acesteia si continutul purificat. Apa plata sau minerala imbuteliata este tratata si chiar imbogatita cu anumite proprietati nutritive sau vitaminice, deci mult mai sigura pentru organism, pe cand cea de la robinet este contaminata cu impuritati si germeni care pot afecta sanatatea.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca exista marci de apa imbuteliata care pot contine mai multe chimicale si substante periculoase pentru organism decat apa de la robinet. Serviciul de control al apei potabile are obligatia de a verifica constant, chiar zilnic, continutul apei furnizata de reteaua publica si impune niste standarde extrem de exigente privind calitatea acesteia, pe cand companiile care produc apa imbuteliata nu au aceasta obligatie. Multe dintre ele verifica foarte rar calitatea apei.  

MIT! Apa imbuteliata provine din surse speciale, din izvoare de munte etc.

Nimic mai fals, spun cercetatorii, care au descoperit ca multe dintre marcile de apa din magazine nu contin nimic altceva decat apa de la robinet imbuteliata, ceea ce inseamna ca nu fac decat sa scoata bani bazandu-se pe naivitatea oamenilor.  

MIT! Apa imbuteliata este mai ieftina

Daca faci cateva calcule simple, poti observa cum costurile apei imbuteliate procurate zilnic pentru consumul intregii familii depaseste factura pe care o platesti lunar pentru apa rece folosita de la robinet.

In plus, apa potabila consumata lunar de la reteaua publica de alimentare este utilizata si in alte scopuri decat cele pentru baut propriu-zis: pentru spalat, pentru gatit etc.

In plus, faptul ca doar trebuie sa dai drumul la robinet pentru a beneficia de apa si a o folosi in scopurile dorite o face sa fie multa mai usor de procurat sau practica decat cea imbuteliata, care necesita drumuri frecvente la magazin pentru achizitionare.  

Mai cunosti si alte mituri legate de apa imbuteliata sau de cea de la robinet? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa robinet

Articole recomandate

Citeste si despre