Ministerul Sanatatii cere bucurestenilor sa nu mai consume apa de la robinet

/ / Modificat: 2019-01-31
Ministerul Sanatatii cere bucurestenilor sa nu mai consume apa de la robinet

Dupa ce miercuri bucurestenii au observat ca apa de la robinet are un puternic miros de clor, Ministerul Sanatatii vine cu o informare in privinta acestui aspect.

In comunicatul transmis, reprezentantii Ministerului Sanatatii cer bucurestenilor sa nu mai consume apa de la robinet in urmatoarele zile.

Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada.

Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti( DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare.

Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii.

Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialistii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau in igiena personala. Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afisata inscrierea "apa este buna de baut".

De asemenea, mentionam ca DSPMB analizeaza zilnic probe de apa din reteaua publica sau de la statiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) si clorul total. Din cele 10 probe de apa prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recolta din sectorul 3 Bucuresti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detectie. Parametrii microbiologici sunt in lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Mai multi bucuresteni au postat, pe retelele de socializare, mesaje in care s-au plâns de mirosul apei de la robinet.

„Cam tarziu. De ieri pute apa de la robinet a insecticid...nu a clor... :(

Apa Nova a informat ca, in urma unui incident au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si ne sfatuieste SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore!

Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul”, este mesajul unui internaut.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa Apa robinet Apa robinet copii

Articole recomandate

Citeste si despre