Ghid util pentru hranirea bebelusului in primul an de viata

/ / Modificat: 2017-08-17
Ghid util pentru hranirea bebelusului in primul an de viata

Atunci cand familia se mareste cu un nou membru, apar si o serie de noi responsabilitati pentru proaspetii parinti. Bebelusul are nevoie de multa atentie, el depinzand in totalitate de cei care il ingrijesc. Iar daca este vorba de primul copil, toate acestea pot parea complicate si coplesitoare. Luate insa pas cu pas, lucrurile se simplifica. Afla cum este recomandat sa il hranesti pe micut in primul sau an de viata.

Alimentatia bebelusilor se schimba treptat pe parcursul primului an de viata. Daca in prima perioada singurul aliment permis este laptele matern sau inlocuitor, mai tarziu trebuie familiarizati cu alte lichide, piureuri si, in final, cu mancarea solida. In acest proces este deosebit de important modul in care alegi sa-l hranesti, dar si varsta la care faci aceste schimbari.

Primele luni

Pana la varsta de 6 luni bebelusul nu are nevoie de altceva decat de lapte. Specialistii recomanda alaptarea, laptele matern avand beneficii care nu pot fi egalate de inlocuitori. In unele situatii proaspetele mamici nu pot alapta, fiind necesara inlocuirea laptelui matern cu o formula de lapte praf. Alteori laptele matern este insuficient, iar medicul recomanda alternarea sau suplimentarea sa.

In aceasta etapa, daca bebelusul primeste formula de lapte, vei avea nevoie de multe biberoane si tetine. Desi acest lucru nu este intotdeauna luat in considerare de proaspetii parinti, este foarte important sa le alegeti pe cele potrivite. Unele modele, precum acestea, sunt special realizate pentru confortul si starea de bine a ta si a bebelusului. De exemplu, in cazul in care alternezi hranirea la san cu biberonul, poti opta pentru modele care sunt compatibile cu alaptatul. De asemenea, unele biberoane sunt concepute astfel incat sa fie eficiente impotriva colicilor si a sughitului.

Introducerea alimentelor solide

Dupa varsta de 6 luni, bebelusul trebuie obisnuit cu mancarea solida. Organismul sau are nevoie de mai multe nutrimente decat ii pot fi oferite din lapte. Acest pas este unul important in viata sa. Exista diferite opinii cu privire la momentul oportun introducerii alimentelor solide in alimentatie micutului tau, insa observarea catorva semnale te vor ajuta sa iei decizia mai usor. Nu ezita sa faci aceasta schimbare atunci cand bebelusul poate sta in sezut cu putin sprijin, cand isi poate tine gatul drept si reuseste sa-si miste capul dintr-o parte in alta.

Deoarece la aceasta varsta bebelusii nu au inca suficienti dinti, hrana solida este oarecum impropriu spus. Prima sa masa ar trebui sa fie mai mult lichida, cu o consistenta usoara, ca sa nu se inece.

O alta recomandare este sa prepari mancarea bebelusului chiar tu. Studiile arata ca mancarea pentru bebelusi gasita in comert contine de cele mai multe ori cantitati prea mari de zahar si mai putine nutrimente decat hrana preparata in casa.

Fructele si legumele

Dupa varsta de 6 luni, este recomandat sa introduci fructele si legumele in dieta bebelusului. Deoarece s-ar putea sa aiba o preferinta pentru gustul dulce, cel mai sigur e sa incepi cu legumele. De asemenea, s-ar putea sa observi o preferinta pentru unele legume, precum morcovii sau cartofii dulci. Insa chiar daca bebelusul nu vrea sa incerce brocoli sau spanac, nu renunta cu usurinta. Incercarile repetate l-ar putea convinge sa accepte.

Pregateste-le mai intai intr-o consistenta mai mult lichida, iar apoi sub forma de piure. Portiile trebuie crescute gradual, de la cateva lingurite, la cateva linguri, de mai multe ori pe zi.

Abia dupa ce s-a familiarizat cu gustul legumelor, poti trece la fructe.

Evita sucurile si budincile dulci, care au putine vitamine si un continut ridicat de grasimi si zahar. Acest lucru i-ar putea strica pofta pentru lapte, care este inca alimentul principal si esential din dieta sa.

De asemenea, evita sucurile prea acide, din citrice, care pot provoca probleme digestive.

Tot mai multa independenta

Odata ce bebelusul creste iar alimentatia sa devine tot mai diversificata, vei putea observa o schimbare de atitudine. Va insista tot mai mult sa manance singur. O sugestie utila este sa ii dai piureuri cu o consistenta mai groasa, sau alte tipuri de alimente care se lipesc de lingurita. In acest fel ii vei usura incercarile. De la 10 luni, printre alimentele pe care le poate consuma se numara si carnea de pui sau peste tocata marunt. Alimentatia la aceasta varsta ar trebui sa fie aproape la fel de diversa precum a ta.

In ceea ce priveste laptele, poate consuma lapte matern, lapte cu un continut ridicat de grasime sau lapte de soia imbogatit cu vitamine. Evita laptele degresat pana dupa varsta de 2 ani.

O zicala cunoscuta spune ca suntem ceea ce mancam. Acest lucru este cat se poate de adevarat, deoarece o stare buna de sanatate, fizica si mentala, depinde de aportul necesar de substante nutritive. Din acest motiv, este esential sa-i oferi bebelusului tau tot ce este mai bun pentru el.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia bebelusului Alaptarea bebelusului Diversificarea alimentatiei Lapte matern Hranirea bebelusului Bebelus primul an Alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre