4 strategii care chiar functioneaza pentru ca bebelusul tau sa doarma neintrerupt toata noaptea

/ / Modificat: 2017-01-13
4 strategii care chiar functioneaza pentru ca bebelusul tau sa doarma neintrerupt toata noaptea

Orice mamica stie cat de greu este sa treci peste primele luni cu bebelusul, cand acesta se trezeste de mai multe ori in timpul noptii si le da peste cap parintilor tot programul de somn.

Exista numeroase motive pentru care bebelusii se trezesc si plang in timpul noptii: trebuie hraniti sau schimbati, au nevoie sa simta o prezenta familiara langa ei, le trebuie un program de odihna mai bine pus la punct, sufera de o afectiune sau pur si simplu le cresc dintisorii.

Unii bebelusi se trezesc mai rar noaptea, in timp ce altii nu isi lasa parintii sa atipeasca nici macar o clipa. Daca vrei ca bebelusul tau sa doarma mai mult in timpul noptii si sa nu mai dea recitaluri de tipete in fiecare ora, atunci iata cateva sfaturi de la medicii pediatri, care pot da rezultate:

Asigura-i bebelusului tau un mediu perfect confortabil

Oricine se va odihni mai bine intr-un mediu in care se simte confortabil si in siguranta, iar bebelusul tau nu face exceptie. O incapere cu aerul nici prea umed, nici prea uscat, aerisita si cu o temperatura cuprinsa intre 16 si 20 de grade Celsius este mediul ideal pentru un bebelus.

Pe langa acesti factori, la fel de important este si patutul in care il culci pe cel mic. Salteaua trebuie sa fie moale, fabricata din materiale hipoalergenice, care sa nu ii creeze iritatii sau alergii. Daca vrei sa iti usurezi considerabil munca, iti recomandam un pat pentru bebelusi cu un sistem de leganare si vibratii, care sa il linisteasca pe cel mic si sa il ajute sa adoarma mai repede. Dupa cum vezi, acesta are o functie dubla si poate fi folosit foarte usor si ca tarc, iar pretul este de nerefuzat.

Lasa-l sa-si pastreze langa el un obiect familiar

Aceasta strategie functioneaza mai ales in cazul bebelusilor de peste 6 luni, pentru care un obiect familiar inseamna un sentiment sporit de securitate. Un ursulet de plus sau o paturica moale sunt cele mai frecvente obiecte de care se ataseaza cei mici si este gresit sa le impui sa doarma fara ele. Un truc pe care il poti pune in practica usor este sa tii un timp jucaria sau patura la piept, astfel incat atunci cand i-o pui in patut, aceasta sa miroasa ca tine. Bebelusul tau are simt al mirosului extrem de dezvoltat, astfel ca sansele sa se trezeasca la fel de des in timpul noptii scad, daca te simte langa el.

Obisnuieste-ti bebelusul cu o rutina de culcare

Poti incepe o rutina de culcare inca de la varsta de trei luni a bebelusului tau. Cu jumatate de ora inainte de a-l pune la somn, opreste televizorul si intrerupe orice activitate care i-ar putea distrage atentia celui mic. Continuati ritualul cu o baie calduta, imbraca-l intr-o pijama moale si confortabila, apoi spune-i o poveste sau canta-i ceva. De asemenea, multe mamici gasesc foarte util un masaj de calmare pentru bebelus, care ii ajuta sa se relaxeze si sa adoarma mai repede. O astfel de rutina zilnica il va ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca usor cu un program de somn si sa stie cand este timpul sa se culce.

Invata-ti bebelusul sa faca diferenta intre mesele de zi si cele de noapte

Bebelusilor le ia un timp sa invete diferenta dintre zi si noapte si sa isi regleze ceasul biologic, mai ales ca, pentru ei, nu exista o mare diferentiere intre ele. De aceea, multi pediatri recomanda sa faci mesele din timpul zilei cat mai pline de viata si mai vesele, iar cele din timpul noptii sa fie tacute si calme. Astfel, bebelusul va invata diferenta intre zi si noapte si nu se va mai trezi cu chef de joaca si gangureala in toiul noptii.

Tu ce alte metode mai stii, care au dat roade? Pe care dintre cele propuse de noi ai vrea sa o pui in practica?

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: lenetstan

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Somn odihnitor Pat bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre