3 curiozitati si informatii utile despre laptele praf. Toti parintii trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2017-05-24
3 curiozitati si informatii utile despre laptele praf. Toti parintii trebuie sa le stie

Laptele praf este folosit de parinti din toata lumea de cateva decenii bune. Uite ce este el, de fapt, cum se obtine si ce contine.

Se stie deja ca cel mai bun aliment pentru bebe este laptele matern si fiecare copil ar trebui sa fie alaptat exclusiv pana la 6 luni si apoi, in continuare, alaturi de diversificarea alimentatiei, pana la 2 ani si peste. Exista insa si situatii in care nu se reuseste alaptarea si singura optiune ramane laptele praf sau laptele de crestere. Indiferent de cum iti hranesti copilul, cert este ca orice mamica trebuie sa stie cateva informatii pretioase despre formula de lapte.

Am adunat pentru tine cateva informatii utile si care iti vor raspunde la intrebarile pe care le ai in legatura cu acest produs:

1. Cum se obtine laptele praf. Stiai ce este el, de fapt?

Folosit de zeci de ani de o multime de parinti, laptele praf continua sa fie pentru unele mamici un mister in ceea ce priveste procesul de fabricare. In general, poti observa de pe eticheta ca majoritatea dintre ele au drept ingredient principal laptele de vaca.

Obtinerea laptelui praf incepe prin pasteurizare - eliminarea bacteriilor, si continua prin supunerea lui la un proces de evaporare, obtinandu-se astfel laptele concentrat. Acesta este pulverizat in particule fine intr-un jet de aer fierbinte astfel incat se elimina complet apa si rezulta laptele praf. Se pastreaza toate elementele nutritive din lapte in cadrul acestui proces, iar in cazul produselor pentru bebelusi se adauga vitamine si minerale de ajutor in dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.

2. Laptele praf raspunde nevoilor alimentare si nutritionale ale unui bebelus si este de mare ajutor pentru cei care au diverse intolerante alimentare

Pare paradoxal, insa intoleranta la lactoza si alergia la lapte nu ii ocolesc pe sugari. Circa 2-3 procente dintre bebelusi sufera alergie la lapte si, chiar mai mult de atat, se confrunta cu intoleranta la lactoza. Cei mai expusi sunt bebelusii care au fost nascuti prematur, insa nici in cazul copiilor nascuti la termen nu sunt excluse astfel de afectiuni.

Desi laptele matern ramane varianta primara, laptele praf ajuta la hranirea copilului care are intoleranta sau alergie. Daca te uiti printre aceste formule de lapte vei observa ca multe dintre ele sunt concepute pentru a ajuta bebelusii cu diverse afectiuni, nu doar cele legate de intolerante sau alergii. In plus, dupa cum vezi, unele dintre ele sunt destinate bebelusilor cu probleme digestive minore sau celor care au conditii speciale de la nastere. Totodata, mamicile trebuie sa stie ca acestea sunt concepute dupa nevoile nutritionale in functie de varsta copilului si trebuie alese tinandu-se cont de acest criteriu.

3. Bebelusul poate fi hranit in mod mixt, cu lapte matern si lapte praf de completare

Pentru alimentatia bebelusului se pot folosi ambele produse – laptele matern, dar si laptele praf. Exista situatii in care productia de lapte matern nu face fata nevoii bebelusului. Pentru a nu sabota alaptarea, laptele nu trebuie oferit cu biberonul, ci folosind un SNS (Sistem de Nutritie Suplimentara) sau o seringa. Astfel, laptele praf poate fi eliminat treptat din alimentatia bebelusului pentru a se reveni la alaptarea exclusiva.

Tu ai folosit lapte de crestere in alimentatia bebelusului tau? Ai vreun produs preferat?

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte praf Alegere lapte praf bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre