Ministerul Sanatatii vrea sa interzica promovarea laptelui praf si a mancarurilor pentru bebelusi

/ / Modificat: 2020-01-08
Ministerul Sanatatii vrea sa interzica promovarea laptelui praf si a mancarurilor pentru bebelusi

Un proiect de lege care este in curs de avizare vrea sa limiteze marketingul inlocuitorilor laptelui matern in favoarea alaptarii la san a sugarilor.

Este vorba despre laptele praf, despre borcanasele acelea mici cu diverse sortimente de mancare pentru bebelusi dar si despre biberoane si tetine, potrivit Observator.

Mamele vor fi, de asemenea, sfatuite sa isi hraneasca pruncii pe cale naturala. In acest moment, in România, rata de alaptare exclusiv la san este extrem de mica, de aproximativ 16%.

Promovarea produselor pentru bebelusi ar putea fi interzisa

Promovarea laptelui praf pentru sugarii de pana la un an si a mancarii pentru bebelusii de pana la 6 luni ar putea fi interzisa incepand cu luna mai.

Este propunerea Ministerului Sanatatii care isi doreste sa limiteze marketingul agresiv facut de companiile producatoare, in toate mediile. O noutate in acest sens este interzicerea publicitatii inclusiv pe Internet.

"Ministerul Sanatatii a armonizat legislatia din Romania cu codul international adoptat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF. In primul rand, proiectul de lege prevede obligativitatea personalului medical de a promova alaptarea la san. In al doilea rand, aceasta componenta interzice un factor important in determinarea mamelor de a utiliza laptele praf si anume marketingul agresiv pentru anumite produse," a precizat Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Acest marketing agresiv se refera, de fapt, la o practica des intalnita in toate maternitatile din tara: contactarea directa a cadrelor medicale de catre companii, pentru a recomanda alimentele inlocuitoare ale laptelui matern.

Sanctiuni pentru cei care nu respecta reglementarile 

Un studiu realizat de catre Asociatia SAMAS arata ca cele mai multe mame iau decizia de a alapta sau nu inca dinainte de nastere. Iar cele mai frecvente decizii de a renunta la alaptare se iau in primele zile dupa nastere.

Astfel, campaniile de promovare ale acestor produse inlocuitoare ale laptelui matern vor trebui avizate obligatoriu de Ministerul Sanatatii înainte de a se derula in orice medii. 

Proiectul prevede si sanctiuni pentru cine nu se va supune reglementarilor, de pana la 1.000 lei pentru persoanele fizice si 100.000 lei pentru cele juridice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ministerul sanatatii Lapte praf Mancare bebelusi Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre