Tratamentul la domiciliu pentru viroze respiratorii la copii

/ / Modificat: 2014-02-10
Tratamentul la domiciliu pentru viroze respiratorii la copii

Este sezonul virozelor respiratorii si probabil te intrebi ce medicamente sunt sigure pentru copilul tau pentru a i le da acasa. Grijile cu privire la administrarea medicamentelor de raceala si tuse la copiii mici fara acordul medicului determina parintii sa apeleze la metode naturiste care sa-i ajute sa treaca mai usor peste efectele naplacute ale acestora. Chiar si naturale, nu toate remediile naturiste sunt indicate pentru copii, iar medicatia trebuie cu atat mai mult controlata si verificata,

Specialistii sustin ca virozele respiratorii de sezon nu pot fi tratate. Niciun tratament, nici medicamentos, nici naturist nu va reusi sa faca raceala sau tusea sa treaca mai repede.

Aceste afectiuni sezoniere isi urmeaza cursul si se vindeca de la sine in cam 7-10 zile.

Este adevarat ca unele medicamente sau remedii naturiste pot ameliora considerabil simptomele, ajutandu-i pe copii sa suporte mai usor efectele virozei. Este important ca acestea sa fie cat mai bine tinute sub control pentru a se evita complicatiile la plamani ale unei tuse mai agresive sau cele cauzate de o febra scapata de sub control.

Consum de lichide

Hidratarea este cel mai important pas in evitarea complicatiilor unei raceli sau ale unei tuse puternice. Da-i copilului cat mai multe fluide pentru ca febra ridicata poate instala cu rapiditate deshidratarea.

  • bebelusilor sub 6 luni nu trebuie sa li se administreze nici apa si nici ceaiuri, laptele matern sau formulele artificiale de lapte sunt suficiente;

  • copii peste 1 an pot bea apa, sucuri proaspete diluate cu apa sau lapte.

Febra

Daca bebelusul tau are sub 3 luni si are febra de 38 de grade Celsius, nu ii da niciun fel de remediu acasa, ci cheama medicul.

Pentru bebelusii intre 3-6 luni, poti folosi acetaminofen. Totusi, este bine sa suni medicul pentru a-ti indica doza corecta si pentru a te asigura ca este o masura medicala sigura pentru acasa.

Copiii peste 7 luni pot fi tratati cu ajutorul acetaminofenului sau ibuprofenului. Pentru a evita supradozajul, vorbeste cu medicul pentru a-ti indica doza necesara cu varsta si dezvoltarea bebelusului. Citeste cu atentie si instructiunile de pe pachet, mai ales recomandarile cu privire la varsta copilului.

Nu folosi niciodata asipirina la copii. Exista un risc crescut de a dezvolta sindromul Reye,  o boala serioasa care afecteaza creierul si ficatul micutilor.

Tusea

Tusea poate fi unul dintre simptomele virozei extrem de neplacute si inconfortabile pentru copii. Te poti folosi de cateva remedii naturiste pentru a o ameliora, dar nu fara a respecta anumite conditii in functie de varsta micutului tau:

  • o jumatate de lingurita de miere pentru copiii intre 2-5 ani;

  • 1 lingurita de miere pentru copii intre 6-9 ani;

  • 2 lingurite de miere pentru copiii mai mari de 12 ani.

Nu da miere copiilor mai mici de 1 an, pentru ca exista riscul aparitiei botulismului infantil!

Fumul, din orice surse, poate irita caile respiratorii si asa inflamate ale copilului. Nu fuma in preajma lui si nici nu il lasa in jurul unor surse de fum: de gratar, de mancare etc.

Daca tusea este severa si impiedica copilul sa doarma sau daca dureaza mai mult de 10 zile, este cazul sa apelezi la medic.

Gat iritat sau dureri de gat

Durerile de gat sau iritatiile care dau senzatia ca il zgarie ceva pe gat provoaca un disconfort acut la copii si il pot impiedica sa manance. Specialistii te sfatuiesc sa ii dai copilului preparate moi si cat mai cremoase pe care sa le manance: supe pasate, piureuri, iaurturi etc.

Ceaiurile calde (nu fierbinti), mierea sau laptele cu miere pot ajuta la calmarea durerilor si la ameliorarea simtpomelor la copiii mai maricei.

Congestia nazala

Copii care au congestie nazala sunt extrem de agitati si au o stare alterata. Imposibilitatea de a respira corect ii face sa devina morocanosi.

Picturile saline nazale pot ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Acestea pot fi folosite atat la sugari, cat si la copiii mai mari. Acestea se introduc in fiecare nara si se lasa sa actioneze cel putin 60 de secunde. La bebelusi, foloseste o seringa dupa ce timpul expira pentru a extrage secretia formata in nari si pentru a-i facilita astfel respiratia.

O alta solutie pentru a decongestiona caile respiratorii este sa pui copilul sa doarma cu capului mai sus de restul corpului. Poti folosi o perna mai mare sau poti introduce un prosop sub perna sau sub salteaua patutului.

Un umidificator sau vaporizator de camera poate creste nivelul de umiditate din aer, ajutand la decongestionarea nazala. Dupa fiecare utilizare, apa trebuie schimbata si aparatul trebuie bine curatat.

Cand este cazul sa apelezi la medic?

  • daca observi o stare letargica accentuata;

  • daca observi probleme de respiratie majore (nu poate respira mai mult de 10 secunde, scoate un sunet neobisnuit atunci cand respira, nu poate vorbi pentru ca nu poate respira etc.);

  • daca observi o culoare vanata sau inchisa la unghii, buze, gingii etc.;

  • daca manifesta dureri la nivelul urechilor;

  • daca febra depaseste 38 de grade Celsius;

  • daca febra nu da semne sa cedeze in maxim 3 trei zile;

  • daca secretiile nazale ori saliva sunt insotite de sange;

  • daca se plange de disconfort si dureri la nivelul pieptului;

  • daca pare deshidratat (nu urineaza decat o data la 8 ore, nu are lacrimi cand plange, are ochii inrositi si uscati, buze uscate etc.).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala copii Medicamente copii Sanatate copii Viroze respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre