Covid (coronavirus) simptome copii

/ / Modificat: 2020-09-11
Covid (coronavirus) simptome copii

Cunoasterea cat mai multor informatii despre modul in care actioneaza coronavirusul (COVID-19) in randul copiilor este esentiala, mai ales odata cu inceperea cursurilor in scoli si intrarea copiilor in colectivitati. Orice informatie care ajuta la diferentierea simptomelor COVID-19 de cele ale infectiilor si virusurilor gripale este foarte importanta pentru parinti si sanatatea copiilor. 

De aici si importanta unui nou studiu realizat la Spitalul National pentru Copii din Washington, DC (Statele Unite), care indica faptul ca simptomele Covid-19 sunt mai intense la pacientii copii cu Covid-19 decat la cei care sufera de o infectie gripala sezoniera.

Mai multa tuse, varsaturi, febra si diaree la copiii cu Covid-19

Raportul, publicat  in revista stiintifica JAMA Network Open, s-a axat pe compararea Covid-19 si a gripei sezoniere la copii, de o relevanta speciala datorita datelor limitate publicate pe aceasta tema. Desi studiul nu a aratat diferente statistice semnificative in ceea ce priveste numarul de spitalizari, internari in Unitatea de Terapie Intensiva si utilizarea ventilatoarelor mecanice, a prezentat simptome diferite, care pot ajuta la distingerea gripei si coronavirusului la copii.

Dupa cum subliniaza investigatorul principal al studiului, dr. Xiaoyan Song, directorul Centrului pentru Controlul infectiilor si epidemiologiei Children's National, mai multi pacienti  copii cu COVID-19 au dezvoltat febra, tuse, diaree sau varsaturi, cefalee, durere dureri corporale sau toracice in momentul diagnosticului, comparativ cu cei diagnosticati cu gripa sezoniera. Avand in vedere ca inca nu se stie cu exactitate cum se comporta Covid-19, aceasta descoperire este foarte valoroasa pentru prevenire, explica medicul:

"Insistam intotdeauna pe recunoasterea timpurie si izolarea copiilor cu Covid. Avand o imagine clinica ii vom ajuta pe medici sa diagnosticheze pacientii cu simptome ale coronavirusului."

Covid (coronavirus): simptome frecvente la copii

La copiii internati pentru Covid si gripa, febra a fost cel mai frecvent simptom, urmata de tuse. Un numar mai mare de minori spitalizati cu Covid decat cu gripa sezoniera au prezentat febra (76% vs 55%), tuse (48% vs 31%), diaree sau varsaturi (26% vs 12%), cefalee ( 11% vs. 3%), dureri corporale (22% vs. 7%) si dureri toracice (11% vs. 3%).Durerea in gat sau congestia (22% vs. 20%) si scurtarea respiratiei (30% vs. 20%) au fost, de asemenea, mai frecvente la copiii cu coronavirus, desi diferentele nu au fost semnificative statistic.

Varsta copiilor cu Covid este mai mare decat a celor cu gripa

Studiul a inclus 315 de copii diagnosticati cu Covid-19 intre 25 martie 2020 si 15 mai 2020 si 1.402 de copii cu gripa sezoniera in perioada 1 octombrie 2019 - 6 iunie 2020, la Spitalul National pentru Copii. Dintre cei 315 pacienti care au testat pozitiv pentru COVID-19, 52% au fost barbati, cu o varsta medie de 8,4 ani.

Dintre acesti pacienti, 54 (17,1%) au fost spitalizati, inclusiv 18 (5,7%) care au fost internati in sectia de terapie intensiva (ATI) si 10 (3,2%) care au primit tratament cu ventilator mecanic.Dintre cei 1.402 de pacienti care au fost testati pozitiv pentru gripa A sau B, 52% au fost barbati, cu o varsta medie de 3,9 ani, iar 291 (21,2%) au fost spitalizati, inclusiv 143 pentru gripa A si 148 pentru gripa B. 98 de pacienti (7,0%) au fost internati la ATI, iar 27 (1,9%) au primit suport de ventilatie mecanica.

Studiul a aratat o usoara diferenta in varsta copiilor spitalizati cu COVID-19 comparativ cu cei spitalizati cu gripa sezoniera. Pacientii spitalizati cu COVID-19 aveau o varsta medie de 9,7 ani, in timp ce cei cu gripa sezoniera aveau aproximativ 4,2 ani.

In timpul studiului, cercetatorii au descoperit un declin accentuat al cazurilor de gripa la Spitalul National pentru Copii, dupa ce scolile s-au inchis la jumatatea lunii martie si oamenii au trebuit sa ramana acasa pentru a combate pandemia Covid-19. Prin urmare, medicul subliniaza ca acum studiile se concentreaza pe impactul inchiderii scolilor asupra raspandirii coronavirusului in randul copiilor.

„Vrem sa evaluam impactul cantitativ al inchiderii scolilor, astfel incat sa putem stabili cand inchiderea scolilor si sederea acasa depaseste beneficiul reducerii transmisiei COVID-19.”

Sursa: bebesymas.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Virus copii

Articole recomandate

Citeste si despre