Dintii decolorati sau patati la copii

/ / Modificat: 2014-01-10
Dintii decolorati sau patati la copii

Ai grija de dintisorii copilului tau zilnic, chiar de mai multe ori pe zi si constati totusi ca apare o decolorare si o patare a lor. S-ar putea ca din prea multa "grija" sa dai nastere unei afectiuni numite fluoroza, care pateaza si decoloreaza dintii copilului. Cum o eviti?

Ce este fluoroza?

Ingrijirea dintisorilor copiilor se face inca de la aparitia primului dinte. In timp, parintii au tendinta de a exagera cu fluorul (regasit in pasta de dinti, dar si in apa) si pot provoca adevarate "pagube" dentare, precum fluoroza sau decolorarea si patarea dintilor.

Fluoroza reprezinta o intoxicatie cronica cu fluor, provocata de prezenta acestuia in cantitati prea mari in apa sau prin administrarea pe termen prea lung a unor tablete care contin fluor.

La sugari, dar si la copiii mai mari se recomanda adesea profilaxia cariilor, sau a altor probleme dentare, prin administrarea controlata a fluorului, insa pe termen lung si fara o supraveghere constanta din partea medicului specialist, exista riscul de aparitie intoxicatiei.

Ce cantitate de fluor este recomandata copiilor?

Copiii sub 6 luni nu au nevoie de aport de fluor. Abia dupa 6 luni, un consult la medicul stomatolog poate stabili necesarul de fluoruri de care are nevoie copilul.

Indicatiile medicului depind si de cantitatea de fluor pe care o contine apa potabila din orasul tau si numai daca nivelul este scazut, se recomanda administrarea suplimentelor intre varsta de 6 si 16 luni. Dozajul pentru fiecare varsta in parte este facut de medic, in functie de cum se dezvolta firesc dantura.

dinti-copii

Cum recunosti fluoroza?

  • in faza initiala apar pete mici, albicioase - senzatia de decolorare;

  • mai apoi, prin aportul de fluor, se manifesta prin pete maronii care afecteaza suprafata intregului dinte (aspect de "smalt patat").

Intoxicatia cu fluor mai poate avea si alte simptome decat cele de la nivelul dentitiei. Acestea pot cuprinde:

  • greata;

  • varsaturi;

  • diaree;

  • voma;

  • dureri abdominale;

  • senzatie acuta de sete;

  • salivatie excesiva.

Cum poti preveni decolorarea sau patarea dintilor?

Multi parinti nu isi dau seama ca fluorul este de faptul un medicament si ca prescrierea lui trebuie facuta de stomatolog in functie de varsta si caracteristicile dentare pe care le prezinta un copil. De aceea, este recomandat sa eviti sa ii administrezi singura fluor, fara o consultare prealabila a medicului.

Deoarece cand sunt mici, copiii nu pot scuipa bine pasta de dinti atunci cand ii speli, este posibil sa inghita o cantitate mare si sa se intoxice. De aceea, copilul are nevoie de ajutorul tau la periaj si trebuie sa te asiguri ca micutul scuipa tot din gurita, verificandu-l constant si explicandu-i de ce nu este bine sa inghita pasta.

Daca iti este teama ca nu intelege si ca va inghiti totusi pasta, vorbeste cu medicul stomatolog si vezi daca poti opta pentru pasta de dinti fara fluor, pierderea acestuia putand fi recuperata prin administrarea de suplimente.

Cum se trateaza?

Medicii sustin ca nu este o afectiune extrem de grava, dar este neplacuta si apare in urma unor greseli de administrare a fluorului care pot fi evitate.

Dupa aparitia petelor sau a decolorarii, copiii sunt supusi unui tratament cosmetic la stomatolog.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre