Alimente care intaresc dintii copilului tau

/ / Modificat: 2016-12-19
Alimente care intaresc dintii copilului tau

Stim cu totii ca dulciurile si toate alimentele bogate in zahar ataca dintii copilului si cauzeaza aparitia cariilor. Acestea si multe altele sunt alimente pe care trebuie sa le evitam, pentru a avea o sanatate orala buna. Dar stiti ca exista alimente care ajuta la intarirea si consolidarea dintilor celor mici?

Dr. Andra Custura, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile ne spune care sunt cele mai sanatoase alimente care ajuta ca dintii copilului sa fie puternici si sanatosi.

Portocale, kiwi, capsuni, lamai si ardei

Exista mai multe tipuri diferite de bacterii in gura copilului, iar unele dintre ele pot cauza gingivita, care este prima etapa a bolii gingivale. Vitamina C din fructe precum portocale, lamai verzi, kiwi, pepene galben, papaya si capsuni ajuta la distrugerea acestor bacterii si este, de asemenea, o sursa sanatoasa de colagen la nivelul gingiilor. Alte surse vegetale bune: ardei rosu, galben si portocaliu; rosii si cartofi dulci.

Cu toate acestea, copiii trebuie sa astepte cel putin 30 de minute inainte de spalatul pe dinti dupa ce au consumat astfel de alimente. Asta pentru ca acidul citric din fructe poate slabi smaltul dintilor si poate lasa dintii vulnerabili la degradarea cauzata de periere.

Lapte, iaurt si branza

Hidratii de carbon, cum ar fi amidonul din paine, cartofi albi si paste se descompun in zahar. Acest lucru hraneste alte tipuri de bacterii din gura copilului, care produc acid cauzator de carii. Atunci cand copilul bea lapte sau mananca iaurt si branza - care sunt bogate in calciu, vitamina D si fosfat - se ridica nivelul pH-ului in gura, scade nivelul de acid si se reduce riscul aparitiei cariilor dentare.

Calciul este, de asemenea, benefic in mai multe moduri:

- Se amesteca cu placa si se lipeste de dinti, protejandu-i;

- Repara smaltul deteriorat si intareste oasele din jurul dintilor copilului, ceea ce le face mai rezistente la boli parodontale.

Morcovi cruzi, telina, conopida, fasole verde, mazare

Legumele crocante sunt alimente care curata mecanic dintii si gingiile copilului. Aceste alimente elimina in mod natural placa dentara care se acumuleaza intre mese sau pe care copiii o curata doar prin intermediul periajului. Este bine sa incurajati copilul sa manance incet si sa mestece foarte bine fiecare leguma crocanta.

Susan, seminte de floarea-soarelui, de dovleac si nuci

Nucile si semintele contin grasimi naturale, care creeaza un scut impotriva bacteriilor. Uleiurile din seminte ajuta la intarirea smaltului, ceea ce face dintii mai rezistenti la carii, iar cele mai multe seminte contin, de asemenea, calciu. Copiii mai mari de 4 ani pot manca o asemenea mancare sanatoasa si gustoasa in fiecare zi.

Guma fara zahar

Data viitoare cand copilul cere un pachet de gume, puteti spune da, dar numai celei fara zahar. Saliva slabeste placa depusa pe dinti, creste numarul de anticorpi naturali din gura si pastreaza gingiile hidratate. Mestecatul oricarui aliment stimuleaza productia de saliva, dar guma de mestecat fara zahar timp de 20 de minute dupa masa poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Cu toate acestea, copiii nu trebuie sa mestece guma cel putin pana la varsta de 4 ani, cand putem avea incredere in ei sa nu o inghita.

10 alimente pe care trebuie sa le evite orice copil

Unele sunt lipicioase sau cu mult zahar. Altele se blocheaza intre dinti sau scad nivelurile pH-ului din gura. Asa ca, in cazul in care copilul le mananca, asigurati-va ca isi curata dintii foarte bine dupa aceea. Acestea sunt alimentele pe care ar trebui sa le evite orice copil:

- Bomboane gumate;

- Caramele;

- Bauturi carbogazoase;

- Bauturi din fructe cu sirop de porumb bogat in fructoza;

- Guma de mestecat (cu zahar);

- Stafide;

- Chipsuri;

- Bomboane tari;

- Miere.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre