Silvoterapia

/ / Modificat: 2013-06-14
Silvoterapia

Silvoterapia este numele unei terapii alternative de restabilire a echilibrului fiziologic si mental cu ajutorul copacilor, respectiv a plimbarilor prin padure. Efectele generale ale acestui tratament natural bifeaza trei dintre aspectele esentiale ale unei vieti sanatoase, activitatea fizica, inspirarea unui aer proaspat si imbunatatirea calitatii somnului.

Silvoterapia sau terapia prin arbori si padure se bazeaza pe conceptul care inzestreaza arborii cu efecte terapeutice superioare, gratie energiei emise de aceste plante, uleiurilor volatile emise in aer si actiunii de linistire si inlaturare a stresului.  

Silvoterapia, forma a medicinei naturiste din Antichitate

Metoda terapeutica de prevenire si vindecare a bolilor cu ajutorul arborilor, silvoterapia a inceput sa fie utilizata de oameni inca din Antichitate, potrivit marturiilor istorice consemnate in lucrari de specialitate. Cu toate acestea, abia in anul 1927 a inceput sa fie recunoscuta ca metoda stiintifica, odata cu adoptarea ei de catre disciplina medicala care se ocupa cu balneoclimatoterapia.  

Efectele terapeutice ale silvoterapiei

Efectele terapeutice ale silvoterapiei izvorasc atat din proprietatile padurii per ansamblu, cat si din cele ale copacilor. Padurea este un excelent filtru antibacterian, in care aerul ionizat ajuta la oxigenarea tesuturilor organismului, activand circulatia sangelui, crescand numarul globulelor rosii, tratand insomnia si ameliorand simptomele afectiunilor cardiace.

Majoritatea arborilor din padure emit substante volatile proprii, care omoara o serie de germeni patogeni (padurile de stejar omoara bacilul Koch al tuberculozei si cele de molid distrug bacteria care produce difteria, de pilda).

Astfel, silvoterapia are urmatoarele indicatii:

  • tratarea afectiunilor respiratorii;
  • mediu de antrenament si de optimizare a respiratiei pentru insuficiente respiratorii;
  • atenuarea efectelor agresiunii sonice prin proprietatile fonoizolante ale padurii;
  • calmarea sistemului nervos;
  • intensificarea metabolismului;
  • scaderea glicemiei;
  • intarirea imunitatii;
  • dereglaje diverse: surmenaj, astenie, nevroza, boli viscerale pe fond nervos, depresie, anxietate;
  • obezitate, bronsite, diabet zaharat.

Silvoterapia este contraindicata celor care sufera de boli acute si de afectiuni endocrine cu hiperfunctie. Bolile cardio-vasculare sunt influentate negativ de padurile de pin, in special in toiul verii.  

Efectele terapeutice ale anumitor tipuri de arbori

In silvoterapie, foarte importante sunt si efectele terapeutice particulare ale diverselor tipuri de arbori:

  • pinul: efecte dezinfectante si tonice asupra aparatului respirator;
  • stejarul/gorunul: efecte antihemoragice si hipotensive;
  • fagul: efecte hemostatice;
  • salcamul: efecte calmante la nivel gastric si al sistemului nervos;
  • mesteacanul: efecte diuretice si anticancerigene.

In ce consta tratamentul prin silvoterapie

Tratamentul prin silvoterapie presupune, in esenta, efectuarea de plimbari, alergari usoare sau exercitii fizice in padure. Aceasta este forma de silvoterapie activa, care aduce o serie de beneficii formei fizice si starii de sanatate per ansamblu, fiind in general practicabila de persoanele care nu sufera de o afectiune in mod deosebit.

Silvoterapia pasiva se recomanda persoanelor bolnave si consta in plimbari usoare si scurte, cu o viteza medie de 3-5 km/ora, incheiate cu odihna la umbra si inspirarea adanca a aerului ionizat.

Spune-ne in sectiunea de comentarii parerile tale despre silvoterapie!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre