8 lucruri pe care parintii le fac RAR pentru bebelusi, insa medicii chiar le recomanda

/ / Modificat: 2019-11-12
8 lucruri pe care parintii le fac RAR pentru bebelusi, insa medicii chiar le recomanda

Un masaj facut bebelusilor prematuri s-a dovedit a avea efecte miraculoase, ajutandu-i sa  paraseasca spitalul mai devreme decat preconizau medicii. Studiile au aratat ca bebelusii prematuri care au primit terapie zilnica de masaj s-au dezvoltat mai repede, sistemul imunitar s-a ameliorat si starea generala de sanatate s-a imbunatatit. Dar aceasta este doar una dintre practicile "adulte," foarte utila si pentru sugari.

Iata o serie de lucruri pe care parintii le vor considera foarte benefice pentru a ajuta la  cresterea si imbunatatirea sistemul de sanatate al bebelusului lor:

1. Reflexologie pentru relaxare

Este aproape o actiune instinctiva ca mamele sa mangaie mainile sau picioarele copilului atunci cand este nelinistiti. Ceea ce putin stiu este ca bebelusul raspunde si la reflexoterapie. Un masaj bland pe picioare il poate ajuta sa se relaxeze si sa adoarma mai usor, iar aceasta metoda poate fi folosita ca o rutina zilnica.

Cum se face:

  • Incalzeste zona, frecand usor picioarele copilului.
  • Maseaza fara probleme zona si vezi cum reactioneaza micutul.
  • Poti face din asta o rutina zilnica pentru a-ti ajuta micutul sa se relaxeze.

2. Atingere si mangaiere pentru sanatatea mentala

S-a dovedit stiintific ca bebelusii care au fost atinsi si hraniti mai mult de parinti au o sanatate mentala mai buna ca adulti, deoarece dezvolta conexiuni neuronale mai puternice. "A avea un hipocamp care este cu aproape 10% mai mare, nu face decat sa ofere dovezi concrete ale efectului puternic al cresterii," scrie Joan L. Luby, medic, profesor de psihiatrie pentru copii.

3. Masaj pentru relaxare si pentru o sanatate mai buna

Masajul este o forma foarte populara de calmare a stresului la adulti, dar are acelasi efect si asupra sugarului. Masarea bebelusului il face sa se simta in siguranta si delicat si il ajuta pe pe cel afectat de gaze, crampe, colici si constipatie. De asemenea, scade nivelul de stres al acestuia. Cercetarile au aratat ca un masaj zilnic facut prematurilor a ajutat la cresterea lor si la dezvoltarea oaselor.

Cum se face:

  • Mangaie incet si usor corpul bebelusului de la cap pana la picioare, in timp ce sta pe spate.
  • Aseaza copilul apoi pe burta si repeta miscarile.
  • In timpul masajului, vorbeste  cu el si pastreaza contactul vizual. Acest lucru il va ajuta sa se relaxeze si sa se simta in siguranta.
  • Poti repeta de mai multe ori pe zi, atat timp cat cel mic se bucura. Poti incerca cu un ulei esential sau ulei pentru copii. Dar ai grija sa aplici o cantitate mica pe pielea bebelusului, pentru a testa reactii alergice sau vreo sensibilitate.

4. Timp "pe burta" pentru muschi mai puternici

bebelus burta

Timpul "pe burta" nu este doar un moment distractiv parinte-copil. Ar trebui sa fie o practica obisnuita, deoarece ajuta micutul sa aiba muschii mai puternici. 

Cum se face:

  • Pentru inceput, tine-ti  copilul pe piept pentru perioade scurte de timp, chiar si imediat dupa nastere.
  • Extinde progresiv timpul in care sta pe burta. 
  • Dupa un timp, copilul va fi gata sa faca acelasi lucru pe podea. Foloseste un prosop sau o paturica pe sub axilele lui ca sa ridice capul, pentru ca altfel este dificil pentru un bebelus sa faca acest lucru singur.

5. Vibratiile si zgomotul alb pentru a calma copilul

Vibratiile s-au dovedit a fi una dintre cele mai bune metode de a-ti calma copilul care plange. Dispozitivele cu zgomot alb au acelasi efect. Il ajuta pe cel mic sa adoarma si sa doarma mai mult. Uscatoarele sau masinile de spalat au devenit salvatoare pentru proaspetii parinti. Sunetele statice, spun specialistii, sunt similare cu zgomotele pe care le asculta un bebelus in pantece.

Cum se face:

  • Pune copilul intr-un scaun pentru sugari si aseaza-l pe masina de spalat.
  • Asigura-te ca tii bine scaunul ca sa nu se mute din loc.
  • Porneste masina si lasa vibratiile sa calmeze incet copilul.

6. Plimba bebelusul cu masina pentru a-l ajuta sa doarma

Expertii spun ca ar trebui folosita mai mult aceasta metoda. Miscarea masinii functioneaza ca o multumire pentru bebelus, deoarece imita miscarea pe care o simte cand este in uter. Acest lucru il face sa se simta in siguranta si linistit asa cum era in burtica mamei. Tracy Cassels, psiholog in dezvoltare, a spus ca "motorul masinii este zgomotul alb cu care sunt obisnuiti si bebelusii. Acesta este un sunet inabusit in pantece."

7. Amestec de apa si bicarbonat de sodiu pentru muscaturi de insecte

Mai ales in lunile de vara, muscaturile de tantari sau alte insecte pot crea probleme celui mic (si adultilor). O pasta naturala cu bicarbonat de sodiu si apa il scuteste de durere si mancarime. Apa alcalina neutralizeaza si nu mai apare umflatura.

Cum se face:

  • Trebuie sa amesteci o lingura de bicarbonat de sodiu cu apa pentru a se face o pasta groasa care poate fi aplicata usor pe piele.
  • Aplica pasta usor pe muscatura si las-o sa actioneze.
  • Sterge cu un tampon de vata cu apa calda.

8. Hranirea nu este intotdeauna raspunsul la plans

hrana

Acesta este un sfat important care vine din partea expertilor de la Harvard. Cei mai multi parinti tind sa-i dea bebelusului sa manance cand acesta plange. Iar asta este o problema serioasa, spun medicii, care poate duce la un copil supraponderal. Strigatul unui bebelus nu inseamna neaparat foame, ci si oboseala, plictiseala sau disconfort. "Daca de fiecare data cand un copil se agita, este hranit, dupa un timp, poate incepe sa se gandeasca la hranire ca la ceea ce are nevoie, creand asocieri nesanatoase cu alimentatia, care apoi este greu de schimbat," spune un medic de la Harvard.

Ce sa incerci inschimb:

  • Daca ai hranit recent copilul poti incerca sa vorbesti sau sa te joci cu el.
  • Poti incerca sa-l tii in brate, sa-l linistesti pentru a se relaxa.
  • Verifica daca trebuie schimbat scutecul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre