Boala gura-mana-picior (GMP) este o infectie virala contagioasa, frecventa la copiii intre 6 luni si 5 ani, cauzata in general de virusuri din familia Coxsackie. Pe langa febra si eruptii pe palme, talpi si in jurul gurii, unul dintre cele mai dificile simptome este aparatia veziculelor dureroase in cavitatea bucala. Aceste leziuni pot determina copilul sa refuze mancarea si lichidele, punandu-l in risc de deshidratare.
O alimentatie corecta in aceasta perioada este esentiala pentru a grabi vindecarea si a mentine confortul copilului. Meniul trebuie adaptat pentru a fi:
-
bland cu mucoasa bucala,
-
usor de inghitit,
-
racoritor si calmant,
-
hidratant si nutritiv.
Recomandari generale de alimentatie in timpul bolii
-
Mese mici si dese – Nu forta copilul sa manance mult o data. Ofera portii reduse, mai frecvent, in functie de toleranta.
-
Lichide in cantitati mici, dar constante – Hidratarea este prioritatea nr. 1, mai ales daca copilul are febra sau refuza alimente solide.
-
Texturi moi si reci – Mancarea trebuie sa alunece usor si sa nu provoace usturimi in gura.
-
Evitarea alimentelor iritante – Nimic fierbinte, acid, sarat sau crocant.
-
Rabda si observa – Fiecare copil reactioneaza diferit. Unele alimente tolerate de unii copii pot fi refuzate de altii.
Alimente recomandate
Lichide esentiale:
-
Apa plata, la temperatura camerei sau usor racita
-
Ceaiuri calmante: tei, musetel, menta (neindulcite sau slab indulcite)
-
Apa de cocos (hidratare naturala, bogata in electroliti)
-
Sucuri din fructe dulci, diluate (mar copt, para)
-
Compoturi slab indulcite (mere, pere, gutui)
ATENTIE: Nu folosi paiul daca copilul are leziuni pe buze – poate provoca durere.
Mancaruri moi si linistitoare:
-
Piureuri fine de legume: cartof, dovlecel, morcov, pastarnac
-
Supa crema strecurata (fara bucati solide)
-
Orez cu lapte, gris cu lapte (usor racite)
-
Mar sau para coapta, pasata
-
Banane coapte bine, pasate
-
Iaurt simplu, branza de vaci fina (la temperatura camerei)
-
Smoothie cu banana, para, lapte vegetal sau iaurt
Alimente reci sau racoritoare:
-
Inghetata simpla (vanilie naturala) – calmeaza disconfortul bucal
-
Gelatina de casa cu suc de fructe (neacid)
-
Popsicle din fructe (piure de banana si mar congelat in forme mici)
Proteine usoare (cand leziunile bucale incep sa se vindece):
-
Oua fierte moi sau omleta facuta la aburi
-
Carne de pui fiarta si pasata cu piure
-
Branza dulce slaba, adaugata in piure
Alimente interzise in timpul bolii
| Tip aliment | Exemple | Motivul evitarii |
|---|---|---|
| Alimente acide | Portocale, lamai, kiwi, rosii, ananas | Irita leziunile din gura |
| Sarat sau condimentat | Mezeluri, ciorbe sarate, chipsuri, ketchup | Usturimi si disconfort bucal |
| Crocant, tare | Covrigi, biscuiti tari, cereale uscate | Pot zgaria mucoasa iritata |
| Alimente fierbinti | Supe foarte calde, ceaiuri fierbinti | Agraveaza durerea si leziunile |
| Bomboane, ciocolata | Zaharul favorizeaza inflamatia si iritarea | |
| Bauturi acidulate | Sucuri carbogazoase, apa minerala cu CO₂ | Provoaca usturimi in cavitatea bucala |
Meniu detaliat pentru o zi (exemplu)
Mic dejun:
-
Banane pasate cu iaurt simplu
-
Ceai de musetel usor indulcit
Gustare:
-
Mar copt pasat
-
Apa plata
Pranz:
-
Supa crema de legume
-
Piure de cartof cu dovlecel si putina branza dulce
-
Compot de para
Gustare:
-
Popsicle din para coapta
-
Apa de cocos
Cina:
-
Gris cu lapte usor indulcit
-
Ceai de tei
Inainte de culcare (daca accepta):
-
Iaurt simplu racit sau smoothie cu banana
Cand devine alimentatia o urgenta medicala
Mergi de urgenta la medic daca:
-
Copilul refuza orice lichid timp de 12–24 de ore
-
Are gura complet uscata, plange fara lacrimi, urineaza rar (deshidratare severa)
-
Devine somnolent, confuz sau letargic
-
Are febra mare care nu cedeaza la antitermice
-
Leziunile din gura se infecteaza sau sangereaza
In timpul bolii gura-mana-picior, alimentatia trebuie sa fie adaptata sensibilitatii orale a copilului. Este important sa:
-
Oferi mancare blanda, racoritoare, usor de inghitit
-
Prioritizezi hidratarea constanta, chiar si in cantitati mici
-
Fii flexibil si atent la ce accepta copilul
-
Eviti alimentele acide, fierbinti, crocante sau condimentate
Cu rabdare si ingrijire, majoritatea copiilor se recupereaza complet in 5–7 zile. Alimentatia corecta accelereaza procesul si reduce disconfortul.
Meniul trebuie adaptat in functie de ce tolereaza si ce accepta. Fiecare copil e diferit, asa ca rabdarea si observatia sunt esentiale.
Foto: Freepik.com