Avertismentul pediatrilor! Doi centimetri de apa si mai putin de doua minute sunt suficiente pentru ca un copil sa se inece

/ / Modificat: 2023-06-18
Avertismentul pediatrilor! Doi centimetri de apa si mai putin de doua minute sunt suficiente pentru ca un copil sa se inece

Ne aflam in plin sezon de vara, perioada din an in care, din pacate, au loc un numar mai mare de inecuri in randul copiilor, in intreaga lume. Tocmai de aceea este esential ca parintii sa fie constienti asupra necesitatii de a supraveghea copiii in timp ce se joaca in apa sau in apropierea unei ape. Vigilenta este cea mai buna arma de prevenire in aceste cazuri.

Pediatrii trag un semnal de alarma, amintind ca "doi centimetri de apa, intr-o cadita pentru copii sau in cada, ori in piscina gonflabila si mai putin de doua minute sunt suficiente pentru ca un copil sa se inece". Apa este suficienta pentru ca nasucul copiilor sa fie acoperit si sa nu mai poata respira, in cazul in care cad in apa, cu fata in jos. 

OMS afirma ca inecul provoaca anual peste 5.000 de decese in Europa si 388.000 in intreaga lume. Ele reprezinta a treia cauza de mortalitate infantila accidentala (dupa accidentele rutiere) la nivel mondial. Potrivit INE (Institutul National de Statistica), inecul reprezinta 13% din principalele cauze ale mortalitatii infantile datorate leziunilor la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani.

Prin urmare, este important ca parintii sa fie constienti de acest pericol si sa ia masuri extreme de precautie atunci cand merg cu copiii in locuri precum piscine, plaje, rauri, lacuri, etc.

Supravegherea copiilor de catre un adult si prudenta extrema sunt esentiale pentru a preveni un accident tragic.

Copiii sub 5 ani, predispusi accidentelor

Inecurile in cazul copiilor sub cinci ani se produc mai ales in piscinele private sau in piscinele comunitare private, pericolul la acesti copii mici consta in faptul ca sunt mai independenti decat un bebelus, adica se misca cu agilitate si pot astfel sa scape de supravegherea unui adult, la care se adauga particularitatea ca nu recunosc situatiile periculoase si ca nu au inca abilitatile necesare pentru a se descurca in apa.

Ce poti face pentru a preveni inecul in randul copiilor 

  • Lectii de inot: studiile au aratat ca inceperea lectiilor de inot intre 1 si 4 ani reduce rata inecului.
  • Imprejmuirea cu garduri a intregului perimetru al piscinei poate reduce cu 95% decesele prin inec la copiii sub cinci ani.
  • Goleste orice recipient cu apa dupa utilizare (fie ca este vorba despre un lighean, o cada sau piscina gonflabila a copilului.
  • Copiii mici care se afla in apa sau in jurul acesteia trebuie sa fie in premanenta sub atenta supraveghere a unui adult. 
  • Piscinele gonflabile, oricat de putin adanci, sunt, de asemenea, periculoase: nu lasa garda jos.
  • Evita plutitoarele gonflabile, indiferent de forma acestora, deoarece se pot gauri cu usurinta. Alege, in schimb, vestele si plutele din polistiren, costumele de baie cu plutitoare integrate sau centurile de pluta.
  • Evita sa lasi jucarii in apa, deoarece copii sunt tentati sa incerce sa le prinda, cazand astfel in apa
  • In cazul copiilor mai mari, chiar daca stiu sa inoate, trebuie sa fii mereu atent la ei atunci cand se afla in apa.
  • Este esential ca parintii sa stie cum sa efectueze manevrele de resuscitaree cardio-respiratorie pentru a actiona rapid in cazul unei tragedii.
  • Aplica regula 10/20, care consta in a privi in apa la fiecare 10 secunde si, in caz de urgenta, sa puteti ajuta copilul in mai putin de 20 de secunde.
  • Si, in sfarsit, cel mai important lucru: nu iti lua niciodata ochii de la copii.

Ce trebuie sa faci in caz de inec

In cazul unui posibil inec, pediatrii recomanda sa parcurgi urmatorii pasi:

  • Protejeaza victima, ducandu-o intr-un loc sigur.
  • Alerteaza de indata serviciul de urgenta 112
  • Initiaza manevrele de resuscitare cardio-respiratorie, daca este necesar, pana la sosirea echipajului de salvare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inec copii Inec copii Avertisment Pediatru

Articole recomandate

Citeste si despre