Giardia (Giardioza) la copii

/ / Modificat: 2011-03-29
Giardia (Giardioza) la copii

Giardia sau giardioza este una dintre cele mai frecvente parazitoze intestinale intalnite in randul copiilor. Este o afectiune intestinala contagioasa determinata de ingestia parazitului Giardia lamblia din diverse surse de contaminare: fructe nespalate, apa potabila din izvoare nesigure, piscine publice etc.

Care este cauza?

Giardioza este afectiunea tractului digestiv aparuta din cauza parazitului intestinal Giardia Lamblia. Acesta se depune pe peretii intestinelor impiedicand absorbtia corecta a grasimilor si carbohodratilor din alimente.

Giardia este cauza principala a majoritatii cazurilor de diaree la copii. Copiii mici sunt de 3 ori mai predispusi la a dezvolta giardioza decat adultii, ceea ce ii face pe multi experti sa creada ca pe masura ce crestem dezvoltam o oarecare imunitate la acest parazit.

Bebelusii care sunt alaptati sunt protejati impotriva acestei afectiuni. Se pare ca laptele matern contine nutrienti care au puterea de a omori parazitii.

Care sunt simptomele giardiozei la copii?

Exista cazuri in care aceasta este asimptomatica, chiar daca parazitul traieste in intestinele copiilor.

Atunci cand parazitul da nastere simptomelor, cel mai des intalnit este diareea acuta (apoasa). Pentru ca parazitul impiedica absorbtia grasimilor din dieta, diareea contine grasimi. Astfel, ea pluteste la suprafata apei, este stralucitoare si miroase foarte urat. Alte simptome mai includ:

  • crampe abdominale severe;

  • balonare si gaze intestinale (flatulenta);

  • lipsa poftei de mancare (scaderi in greutate);

  • greturi si varsaturi;

  • stare de oboseala;

  • deficite nutritionale.

Cum se raspandeste giardia printre copii?

Persoanele si animalele care au parazitul il elimina prin materiile fecale. Daca acestea ajung in locuri ca piscine publice, rauri sau in retelele de apa publica ele reprezinta un mediu facil de contaminare la copii. Intrarea in contact direct a copilului cu fecalele animalelor contaminate este o alta sursa de raspandire.

De asemenea, alimentele care nu sunt gatite suficient de bine sau care sunt spalate in surse de apa contaminata reprezinta o sursa de infectie.

Cum se trateaza giardioza?

Daca observi ca micutul tau manifesta simptome de giardia, atunci este indicat sa mergi cu el la mediul de familie, pediatru sau la un medic internist.

Unele cazuri de giardioza nu necesita tratament, parazitul disparand de la sine.

Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiprotozoare care omoara parazitul din organismul micutilor. Cel mai adesea se prescriu metronidazol sau tinidazol. Acestea sunt date o perioada de 5-7 zile si sub forma lichida.

Metode de preventie

Boala se poate transmite cu usurinta si altor membri ai familiei, de aceea este necesara urmarea tuturor regulilor de igiena si preventie necesare atunci cand un copil este bolnav de giardia.

Masurile profilactice sunt esentiale in sanatatea copilului. Micutul tau poate evita cu usurinta asemenea afectiuni, daca ai grija sa il inveti si sa respecte cateva masuri:

  • sa bea apa numai din surse sigure;

  • sa se spele cat mai des pe maini (mai ales inainte sa manance sau sa bage mana in gura);

  • sa spele bine fructele si legumele inainte de a le consuma si cu surse de apa sigure etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Giardia copii Parazitoze intestinale copii Boli contagioase Afectiuni digestive

Articole recomandate

Citeste si despre