Boala celiaca la copii si bebelusi. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2022-10-02
Boala celiaca la copii si bebelusi. Ce trebuie sa stii

Boala celiaca este una dintre cele mai frecvente patologii digestive si intestinale care se dezvolta de obicei in primele etape ale vietii. Acesta conditioneaza alimentatia celor mai mici copii. In aceste circumstante, trebuie sa se faca o serie de modificari alimentare pentru a proteja functia intestinului, altfel pot aparea simptome grave.

Cu toate acestea, este important de retinut ca, cu un tratament adecvat, este posibil sa traiesti cu boala celiaca fara prea multe probleme. Cu toate acestea, proteina glutenului trebuie sa fie eliminata. Din acest moment, cel mai bine este sa pregatiti un meniu echilibrat, cat mai variat, pentru a evita deficitele nutritionale.

Simptomele bolii celiace

Atunci cand un bebelus sau un copil a dezvoltat boala celiaca, exista, de obicei, o serie de simptome caracteristice. Printre acestea se numara diareea, durerile abdominale, anxietatea, lipsa de energie si chiar depresia. Evident, toate acestea sunt legate de consumul de gluten. Pierderea in greutate este, de asemenea, un semn semnificativ.

Daca un bebelus prezinta oricare dintre aceste simptome in mod frecvent si fara o cauza aparenta, cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa consultati un specialist. Specialistul va efectua o serie de teste de diagnosticare pentru a confirma prezenta bolii celiace. Ulterior, trebuie sa se ia masurile corespunzatoare.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca, in cazurile mai grave, pot fi prezente si alte semne, cum ar fi:

  • Anemie
  • Inflamatie
  • Crampe musculare
  • Osteoporoza
  • Eruptii cutanate dureroase

Ce trebuie sa faceti atunci cand este diagnosticata boala celiaca?

Odata ce diagnosticul de boala celiaca este confirmat, este important sa se ia o serie de masuri dietetice pentru a evita simptomele si afectarea sistemului digestiv. Va fi esential sa evitati sa consumati gluten sub orice forma.

Spre deosebire de alte probleme digestive, cum ar fi sensibilitatea la gluten non-celiaca, pacientii cu boala celiaca sunt hipersensibili la proteina. Acest lucru inseamna ca orice urma de proteina din alimente va declansa simptome si va crea un pericol pentru sanatate. Din acest motiv, trebuie puse in aplicare o serie de mecanisme legate de igiena alimentara.

In mod similar, va fi esential sa se analizeze etichetarea nutritionala. Multe dintre alimentele de pe piata mentioneaza daca contin sau nu gluten. Produsele care nu contin proteina ar trebui sa fie intotdeauna alese, mai ales atunci cand este vorba de cereale pentru sugari sau de preparate alimentare pentru copii.

Boala celiaca si alte boli intestinale complexe

Pana in prezent, nu se stie daca boala celiaca poate creste de fapt riscul de a dezvolta alte boli intestinale complexe, chiar daca dieta este modificata corect. Din acest motiv, este necesar sa se ia anumite masuri de precautie pentru a asigura homeostazia la nivel inflamator si pentru a evita problemele majore.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala celiaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre