Cum sa descoperi, la timp, apendicita la copii

/ / Modificat: 2018-12-19
Cum sa descoperi, la timp, apendicita la copii

Apendicita acuta este una dintre cele mai frecvente cauze ale interventiei chirurgicale abdominale la copii. Consta in inflamatia apendicelui, un sac mic localizat la jonctiunea dintre intestinul subtire si intestinul gros. Tratamentul sau necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Chiar si pentru medici este, uneori, dificil sa stabileasca diagnosticul cu certitudine.

De fapt, cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat mai dificil va fi diagnosticul. Din fericire, apendicita este rara la copiii sub 2 ani. Acesta apare cel mai frecvent la copiii cu varsta peste 5 ani pana la adolescenta. Intrebarea eterna a parintilor este:

Cum se detecteaza apendicita timpurie la copii?

3 simptome care te ajuta sa detectezi apendicita in prima faza la copii

Cele trei simptome principale ale apendicitei sunt durerea abdominala, varsaturile si febra, in aceasta ordine. Alte elemente care pot insoti o apendicita sunt pierderea apetitului si diareea.

Este important ca, atunci cand un copil prezinta dureri abdominale si febra, sa fie consultat de un medic, deoarece tratamentul cu analgezice sau antipiretice poate masca apendicita, permitand evolutie acesteiea si se poate ajunge la complicatii.

Simptomele apendicitei

Durerea abdominala: Datele principale ale apendicitei sunt prezentate initial in jurul ombilicului, in partea superioara a acestuia, pentru a se stabili mai tarziu in cvadrantul inferior drept al abdomenului, unde se afla apendicele.

Durerea apare constant, adica nu este ca o crampa care vine si trece, ci devine din ce in ce mai intensa pe masura ce orele se scurg. Atata timp cat nu exista durere se administreaza medicamente pentru febra.

Durerea se intensifica cu miscarea. Trasatura caracteristica a copilului cu apendicita este ca isi plaseaza mana pe partea dreapta inferioara a abdomenului. Este bine sa se evita miscarile bruste, deoarece acestea produc durere foarte mare.

Varsaturile: Acestea apar de obicei pana dupa declansarea durerii abdominale. Se intampla intre 70 si 90% din cazurile de apendicita. Varsaturile pot duce la confundarea apendicitei cu gastroenterita, dar in cazul apendicitei, varsaturile nu atenueaza durerea sau disconfortul.

Febra: Febra este, de obicei, scazuta, de regula, nu depășește 38,5 ° C, iar acest lucru poate sa lipseasca in unele cazuri. Febra ridicata, mai mare de 39 ° C in cazul apendicitei ar putea indica faptul ca este, deja, intr-un stadiu avansat sau mai complicat, cazul peritonitei.

Diagnosticarea apendicitei la copii

Diagnosticarea apendicitei nu este atat de simplu pentru un medic. Cu cat varsta pacientului este mai mica sau sunt mai putine ore de la declansare , cu atat diagnostigarea va fi mai dificila.

Daca medicul suspecteaza apendicita, el va efectua alte teste care sa confirme diagnosticul, cum ar fi un analizele de sange, pentru a observa celulele albe din sange sau leucocitele. Sau poate face o ecografie abdominala sau o tomografie care cauta date despre apendicita.

In cazul in care diagnosticul nu este foarte clar, timpul este singurul care va spune daca este vorba despre o apendicita. In decurs de cateva ore lucrurile evolueaza, oferind date mai clare pentru diagnosticare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apendicita copii Semne apendicita copii

Articole recomandate

Citeste si despre