Tuberculoza, o infectie ce afecteaza si copiii

/ / Modificat: 2017-06-23
Tuberculoza, o infectie ce afecteaza si copiii

Tuberculoza (TBC-ul) este o infectie cauzata de bacteria Mycobacterium Tuberculosis. Cel mai frecvent afecteaza plamanii, dar poate aparea si in alte organe ca rinichi, creier, coloana vertebrala. Tuberculoza are 2 faze: tuberculoza - infectia si tuberculoza - boala. Daca copilul tau are TBC infectie, acesta are un numar mic de germeni in organism, dar sistemul imunitar impiedica aparitia simptomelor. Daca are TBC boala, inseamna ca germenii s-au multiplicat si apar simptomele.

O persoana infectata cu TBC nu poate raspandi bacteria altora, dar trebuie tratata pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Simptomele tuberculozei

Daca copilul tau are TBC, el poate avea febra persistenta, inapetenta, scadere in greutate, astenie sau transpiratii nocturne. Poate avea sau nu simptome de raceala.

Cum este transmisa tuberculoza la copii?

Copilul tau poate face boala inhaland bacteria (care se gaseste in aer cand o persoana tuseste sau stranuta). De obicei, copiii iau boala de la adulti si nu de la alti copii datorita faptului ca secretia de mucus a copilului foarte rar contine multe bacterii, iar tusea lor nu este suficient de puternica pentru a imprastia picaturi contaminate in aer.

Dupa ce copilul inhaleaza bacteria, acesta se opreste si se dezvolta in plamani. Apoi poate migra prin circulatia sanguina in rinichi, creier, coloana vertebrala. Acesta diseminare este mai frecventa la sugari si copii decat la adultii care fac boala.

Copii cu risc crescut la tuberculoza:

  • cei care traiesc in casa cu un bolnav de TBC;
  • cei cu un sistem imunitar scazut sau boli imunodepresive, de exemplu HIV;
  • cei nascuti intr-o tara cu numar mare de bolnavi TBC;
  • cei care traiesc in comunitati cu un sistem precar de sanatate.

Ce ar trebui sa fac daca banuiesc ca micutul meu a fost expus la TBC? 

Daca banuiesti ca cel mic a fost in contact cu cineva care are TBC sau banuiesti ca are simptomele tuberculozei, suna-ti doctorul imediat. Nou-nascutii si copiii au risc crescut pentru aparitia complicatiilor, de exemplu meningita tuberculoasa. Este vital ca un doctor sa vada copilul imediat pentru diagnostic si tratament.

Doctorul va face un test dermic la tuberculina, injectand un extract de TBC in antebratul copilului tau, daca exista o sansa ca acesta sa aiba TBC. Apoi doctorul va examina zona testata la 48-72 ore. Se va uita dupa o umflatura, iar daca va exista una ii va examina marimea si firmitatea pentru a spune daca testul este pozitiv sau nu.

Deoarece uneori dureaza intre 2-12 saptamani pana cand testul se pozitiveaza in cazul unui contact primar cu tuberculoza, este posibil ca doctorul sa mai repete o data testul dupa 3 luni daca prima data a fost negativ.

Un test dermic pozitiv inseamna infectie cu TBC, dar este posibil ca inca sa nu fi dezvoltat boala tuberculoasa (TBC activa). Daca este doar infectat inseamna ca bacteriile sunt in sistemul copilului, dar acesta nu are simptome si nu este contagios.

Apoi, copilul tau va trebui sa faca o radiografie toracica pentru a se determina daca are TBC boala. Daca radiografia indica o infectie, doctorul va trebui sa examineze sputa copilului sau continutul stomacal pentru a evidentia bacteria. Acest test va determina ce tip de tratament este necesar.

Citeste si: Cele mai periculoase boli pentru copilul tau

Cum este tratat TBC-ul?

In cazul in care copilul tau este infectat, dar nu a dezvoltat inca boala va trebui sa ia un medicament numit izoniazida in fiecare zi timp de 9 luni pentru a preveni aparitia bolii.

Daca are boala tuberculoasa, probabil va trebui sa ia 3-4 medicamente timp de minim 6 luni in functie de severitatea bolii. (Doctorii recomanda administrarea de mai multe medicamente in acelasi timp pentru cazurile in care bacteria este rezistenta la unul din ele). Va trebui de asemnea sa faceti vizite periodice la medic pentru a vedea cum functioneaza tratamentul si pentru depistarea reactiilor adverse.

Chiar daca incepe sa se simta mai bine dupa cateva saptamani de tratament este absolut necesar sa continue intreaga schema terapeutica pe toata perioada indicata. Daca nu va face acest lucru este posibil sa apara o recidiva cu o forma mult mai rezistenta la medicamente.

Copilul meu ar trebui sa fie vaccinat anti-TBC? 

Probabil ca nu. In tarile in care TBC-ul este foarte intalnit, cum este si cazul Romaniei, nou-nascutii primesc vaccin anti-TBC si nu mai trebuie refacut ulterior.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin bebelusi tbc Administrare vaccin BCG

Articole recomandate

Citeste si despre