Cele mai periculoase boli pentru copilul tau. 8 dusmani de temut

/ / Modificat: 2017-11-07
Cele mai periculoase boli pentru copilul tau. 8 dusmani de temut

Inca de la nastere, orice copil este amenintat de numeroase boli, multe dintre acestea fiind extrem de grave. In aceste conditii, fiecare parinte are obligatia sa cunoasca care sunt principalele afectiuni produse de microorganismele patogene si sa ia toate masurile pentru ca viata copilului sau sa fie in afara oricarui pericol.

Impotriva acestei amenintari reale, una dintre cele mai sigure si mai eficace metode de protectie consta in administrarea de vaccinuri a caror productie este extrem de minutios controlata peste tot in lume, vaccinurile fiind foarte sigure si mai eficace decat majoritatea medicamentelor.

Potrivit estimarilor Organizației Mondiale a Sanatatii (OMS), vaccinarea salveaza, anual, la nivel international, peste trei milioane de vieti. Unul dintre cele mai importante rezultate ale campaniilor de vaccinare a constat in eradicarea, in anul 1977, a variolei, acest rezultat fiind urmat de incetarea vaccinarii variolice. Urmatoarele tinte sunt poliomielita si rujeola, campania de vaccinare impotriva acestora urmand a fi incheiate, de asemenea, odata cu eradicarea lor.

Iata care sunt cele mai grave boli care ii pot afecta pe copii:

1. Poliomielita

Poliomielita sau paralizia infantila este o boala epidemica si contagioasa care afecteaza mai ales copiii sub varsta de cinci ani. Cauzata de virusul poliovirus, aceasta boala virala, foarte contagioasa, poate provoca dificultati respiratorii, paralizie si chiar decesul pacientilor.

Cercetarile au demonstrat faptul ca cea mai sigura metoda de preventie este imunizarea, cu atat mai mult cu cat aceasta boala nu este vindecabila.

Citeste si:Poliomielita, de la infectie subclinica pana la paralizie

2. Rujeola sau pojarul

Rujeola sau pojarul este, de asemenea, o infectie virala cauzata de virusul Morbillivirus, transmitandu-se pe calea aerului.

La nivel global, aceasta afectiune reprezinta una dintre cauzele principale de deces in randul copiilor, in principal, din cauza complicatiilor pe care aceasta le dezvolta. In cazurile fara complicatii boala se trateaza la domiciliu, iar preventia se face prin vaccinare, care asigura imunizare pe tot parcursul vietii.

Citeste si: Rujeola, pojarul sau cori

3. Difteria

Difteria este o boala bacteriana acuta care poate afecta aproape orice membrana mucoasa. Destul de frecventa in trecut, boala se manifesta astazi destul de rar, in principal in tarile subdezvoltate.

Rata de mortalitate este cuprinsa intre 5% si 10%, cu incidenta crescuta (de pana la 20%) la copiii sub 5 ani. Boala se manifesta sub diferite forme, fiind intalnita difteria nazala anterioara, faringiana si amigdaliana, laringiana sau cutanata.

Citeste si:Difteria la copii

4. Oreionul sau parotidita epidemica

Parotidita epidemica, denumita si oreion, este o boala infectioasa acuta produsa de virusul urlian. Boala este contagioasa si determina cresterea in volum si foarte dureroasa a glandelor parotide care sunt glandele salivare situate intre ureche si mandibula, putand prezenta si complicatii.

Boala apare frecvent in a doua copilarie (intre 10 si 19 ani), insa poate fi prevenita prin vaccinare la varste cuprinse intre 1 si 7 ani.

Citeste si:Oreionul la copii: care sunt simptomele si cum se trateaza

5. Tetanosul

Tetanosul este o boala de natura infectioasa, care apare ca urmare a contaminarii unor plagi sangerande cu bacilul tetanic care se regaseste pretutindeni in mediul inconjurator. Singura cale de prevenire consta in vaccinarea cu anatoxina tetanica care asigura o imunitate buna și foarte buna impotriva bolii pe o perioada de circa 10 ani de la administrare.

O forma severa a bolii este tetanosul neonatal care este, de cele mai multe ori fatal si este cauzat de taierea cordonului ombilical cu instrumente nesterile.

Citeste si: Tetanosul

6. Tusea convulsiva

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de tuse magareasca si este o infectie acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de Bordetella pertussis. Aceasta este foarte periculoasa pentru copiii sub un an, la care rata mortalitatii este foarte mare, din cauza complicatiilor respiratorii, iar la varste mici creste riscul unor complicatii severe.

Odata localizata la nivelul cailor respiratorii, aceasta bacterie se multiplica intr-un numar mare si produce leziuni la nivelul mucoasei locale.

Citeste si:Tusea convulsiva la copii

7. Tuberculoza pulmonara sau boala TBC

Tuberculoza este o boala infecțioasa provocata de bacteria Mycobacterium Tuberculosis, cunoscuta și sub numele de "bacilul Koch" si se transmite prin picaturile de saliva raspandite in aer de catre persoana infectata. Aceasta reprezinta o cauza importanta de deces la nivel mondial, dar si in Romania, țara cu cea mai mare incidenta de cazuri de tuberculoza din Uniunea Europeana.

Pentru preventie, in tara noastra exista un protocol de vaccinare urmat inainte de externarea nou-nascutului din maternitate sau cel tarziu pana la varsta de 2 luni.

Citeste si:Tuberculoza, o infectie ce afecteaza si copiii

8. Hepatita B

Hepatita B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii grave, precum ciroza sau cancerul hepatic. Virsul este foarte contagios, intrucat rezista o perioada considerabila de timp in conditiile mediului extern si se poate transmite, inclusiv, prin sange de la mama la copil, in timpul nasterii. Cea mai importanta masura de preventie ramane vaccinarea.

In Romania, impotriva tuturor aceastor boli, de mare gravitate, incepand cu anul 2018, autoritatile au impus efectuarea a opt vaccinuri obligatorii, cu precizarea ca, nerespectarea acestor prevederi atrage dupa sine si o serie de sanctiuni.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

Sursa foto: unsplash.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli copii Sanatatea bebelusului Rujeola copii Oreion copii Tetanos Vaccin bebelusi tbc Pojar copii Tuse convulsiva copii

Articole recomandate

Citeste si despre