Covid Toes, cel mai ciudat simptom al coronavirusului aparut la copii

/ / Modificat: 2021-03-19
Covid Toes, cel mai ciudat simptom al coronavirusului aparut la copii

Covid Toes pare sa fie unul dintre cele mai ciudate simptome al coronavirusului depistat de mai multi medici din SUA, dar si din Italia, in cazul infectiei cu COVID-19 la copii.

"Degetele Covid" sunt eruptii cutanate, asemanatoare degeraturilor si, de multe ori, pot aparea fara sa fie insotite de simptomele obisnuite ale infectiei cu SARS COv-2. Eruptiile pot lua forma unor leziuni rosii sau violet si apar atat pe partea laterala sau talpa piciorului, cat si pe maini sau degetele de la maini.

Jurnalul European de Dermatologie Pediatrica a semnalat prezenta mai multor cazuri de copii si adolescenti din Italia, care au manifestat acest tip de erupetie cutanata. 

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras si el atentia asupra acest simptom pe pagina sa de socializare, Spitalul Virtual pentru Copii". 

"Ce sunt aceste "COVID Toes"?  

Reprezinta leziuni locanizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare, ca ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sange din pielea zonei respective.Aceste umflaturi, de culoare violacee, produc senzatia de mancarime si apoi evolueaza ca o mica arsura, ce genereaza o basica cu lichid in zona afectata.

In literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheama Pernio. Deoarece in limba latina termenul pentru "degeratura" este "pernio". Atunci cand purtam iarna incaltari nepotrivite, in vreme rece, poate sa apara pernio.. Sa fie o vasculita COVID19, la copil? Posibil...

MESAJ DE LUAT ACASA - daca apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine sa nu treceti cu vederea. Daca NU ESTE o rosatura de la un pantof inadecvat, mergeti la medicul dumneavoastra pentru evaluare",  a scris medicul pediatru pe pagina sa de socializare. 

Dr. Amy Paller, dermatolog la Northwestern Medicine, a declarat ca a vazut aproximativ 30 de cazuri cu afectiuni cutanate, numite de dermatologi "Degete Covid".

Desi nu este certa cauza aparitiei acestui simptom ciudat, in special la copii si adolescenti cu varsta pana in 20 de ani, medicul Paller este de parere ca infectia cu coronavirus este cauza si recomanda parintilor sa nu treaca cu vederea aceste eruptii. 

„Nu stim sigur daca este legat de COVID-19, dar cand cazurile sunt atat de frecvente in timpul unei pandemii si apar la pacientii asimptomatici sau usor infectati, este o coincidenta prea mare astfel incat sa nu credem ca este o manifestare a virusului SARS Cov-2", a declarat Paller, citata de nbcchicago.com.

Paller a spus ca o mica parte din pacientii cu aceasta afectiune au dat rezultate negative la coronavirus.

„Multi pacienti cu aceasta afectiune au avut cateva simptome virale usoare in saptamana precedenta. Nu vom intelege legatura exacta intre COVID toes si coronavirus pana nu vom putea testa acest lucru mai pe larg", a adaugat medicul. 

Afectiunea pare similara cu una cunoscuta sub numele de pernio, care apare ca un raspun al corpului la frig, dar „degetele COVID” variaza de la rosu aprins la violet si afecteaza zone mai largi ale degetelor de la picioare si, uneori, chiar si partea inferioara a picioarelor si a degetelor. In plus, aceste eruptii pot provoca uneori mancarime, durere si pot prezenta si alte simptome in afara de decolorare.

Diareea si varsaturile la copii, frecvente la copiii cu COVID-19 

Medicul de familie Mihaela Pop atrage atentia ca infectia cu coronavirus la copii se manifesta in general prin diaree, varsaturi, crampe abdominale, febra, dureri de cap, apatie si inapetenta, simptome asociate gastroenteritei. Iar asta i-ar putea duce in eroare pe parinti, in lipsa unei testari care sa confirme prezenta virusului SARS COv-2. „LA COPII, infectia cu SARS CoV-2 se manifesta de cele mai multe ori cu DIAREE!!! Aveti grija la asa-zisa „enterocolita" de la gradi! TESTATI ca sa excludeti aceasta cauza! Doar asa, testand, vom scapa!”, atrage atentia medicul Mihaela Pop, potrivit dcmedical.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Virus copii

Articole recomandate

Citeste si despre