Atentie parinti si bunici! Ia amploare boala mainilor murdare. Ce spune medicul

/ / Modificat: 2019-12-02
Atentie parinti si bunici! Ia amploare boala mainilor murdare. Ce spune  medicul

Atentie parinti si bunici. Boala mainilor murdare ia amploare. Boala se transmite rapid si afecteaza si copiii si adultii.

 

Sunt deja 10 cazuri de hepatita A intr-o singura saptamana, iar numarul ar putea creste in urmatoarea perioada (temperaturile ridicate favorizeaza raspandirea virusului). De aceea, medicul Tudor Ciuhodaru a notat pe pagina sa de Facebook tot ce trebuie sa stii despre hepatita virala A.  

Ce trebuie sa stii despre hepatita virala A

1. Este o boală contagioasa prezenta peste tot in lume.

2. Epidemiile apar mai ales in sezonul de toamna-iarna si cu o periodicitate la 5-6 ani.

3. Oricine poate face boala. (dar riscul e crescut la copii si cei cu deficiente imune).

4. Copiii sunt cei mai afectati (cele mai multe cazuri sunt la grupa de varsta 1-14 ani si la sexul masculin).

5. Se transmite prin contact direct (maini murdare) cu persoana infectata sau prin apa si alimente contaminate. Mustele, gandacii si șobolanii pot transmite boala.

6. Incubatia dureaza intre 14 si 42 de zile (in medie 3 saptamani) dar (! mare atentie) se caracterizeaza prin contagiozitate crescuta si prezenta virusului un scaun

7. Manifestarile clinice ale hepatitei virale A sunt asemanatoare cu cele din hepatitele acute determinate de alte virusuri.

8. Perioada prodromala (preicterica) dureaza 1-10 zile (in medie 1 saptamana) si este dominata de manifestari generale de tip infectios si tulburari digestive care se amendeaza odata cu instalarea icterului.

9. Cea mai frecenta forma de debut este cea digestiv dispeptic: inapetenta (uneori pana la anorexie), greturi, varsaturi, epigastralgii, jena sau tensiune dureroasa in hipocondrul drept, meteorism postprandial, modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive (dezgust de a fuma).

10. Evolutia este autolimitata, iar imunitatea este durabila (peste 80% din persoanele peste 60 de ani au anticorpi antivirus A).

Medicul Tudor Ciuhodaru mai scrie despre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere in cazul hepatitei virale A.

  • 1. Virusul poate rezista luni de zile in apa contaminata.
  • 2. Este distrus in 5 minute prin fierbere.
  • 3. Spalatul corect pe maini este cea mai sigura metoda de preventie.
  • 4. Consumul de apa imbuteliata este necesar in zonele cu risc crescut.
  • 5. Sunt asociate distrugerea vectorilor: dezinfectia, dezinsectia si deratizarea.6. Vaccinarea poate fi utila.7. Este obligatorie internarea si izolarea celor infectați.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hepatita A

Articole recomandate

Citeste si despre