Cum ajuta iPad-ul copiii cu autism?

/ / Modificat: 2014-04-17
Cum ajuta iPad-ul copiii cu autism?

iPad-ul este un gadget bun la multe lucruri, dar putina lume s-ar fi gandit ca este un ajutor de nadejde in imbunatatirea calitatii vietii copiilor cu autism. S-a descoperit ca ipad-ul are un efect terapeutic asupra acestor copii, dupa ce viata unei fetite bolnave de aceasta tulburare s-a schimbat in bine in urma folosirii aplicatiilor acestui dispozitiv. Iata care este explicatia specialistilor!

Copiii cu autism manifesta interes pentru foarte putine lucruri, iar parintii nu stiu cum sa ii mai ajute sa interactioneze cu ceilalti sau sa fie mai activi si comunicativi. Specialistii au constatat insa o atractie aparte a acestor copii pentru iPad-uri. Mai mult decat atat, nu doar ca le suscita interesul, dar ii ajuta sa isi dezvolte anumite abilitati si aptitudini esentiale.

iPad-ul este un gadget care are un design modern, o interfata prietenoasa si o multime de culori care atrag atentia copiilor bolnavi. Exista o multime de aplicatii special create pentru autisti pe tableta, care sunt destinate invatarii unor abilitati simple, pe care nu le pot invata la fel de usor ca alti copii.

Ii ajuta sa comunice, sa invete sa se imbrace sau sa se dezbrace singuri si alte lucruri importante, care le imbunatatesc calitatea vietii. Aceste aplicatii folosesc un sistem de terapie intitulat AAC (Augmentative and Alternative Communication), care prezinta o serie de interventii special create pentru a ajuta oamenii cu probleme de comunicare.

Cele mai utile pentru autisti sunt aplicatiile care asociaza imaginile grafice cu anumite cuvinte sau actiuni, deoarece ii ajuta sa vizualizeze o anumita activitate. De exemplu, atunci cand copiii autisti vad pe iPad un ghid, pas cu pas, de spalare a manutelor, ei vor invata, in timp, sa anticipeze miscarile si vor putea pune in practica procesul si in viata reala.

Specialistii explica cum functioneaza aceste aplicatii asupra copiilor bolnavi de autism. Ei sustin ca atunci cand copiii folosesc un iPad stiu exact la ce sa se astepte. Stiu ca atunci cand ating un buton, se deschide o fereastra sau un program, deci pot anticipa anumite miscari, iar acest lucru le ofera siguranta si confort si ii ajuta sa le memoreze mai usor.

Expresiile si comportamentul uman sunt imprevizibile si nu le pot anticipa la fel de usor, ceea ce ii frustreaza. Pana si desenatul sau coloratul, doua activitati importante in copilarie, sunt mai simplu de realizat de catre autisti pe iPad. Tinerea creionului in mana este o abilitate pe care nu o stapanesc foarte bine. Insa pe iPad, nu au nevoie decat de degetel pentru a da forma unor desene.

Cu alte cuvinte, aplicatiile si functiile iPad-ului se pliaza mai bine pe nevoile copiilor cu autism si ajung mai usor la nivelul lor de intelegere, decat atunci cand acestea le sunt explicate verbal de catre parinti.

Dupa ce o fetita pe nume Sharia, diagnosticata cu autism la varsta de doi ani, a fost ajutata sa comunice si sa interactioneze mai bine cu cei din jur dupa ce a folosit iPad-ul, specialistii se gandesc serios la strategii si solutii pentru a implementa acest gadget in programul terapeutic destinat autistilor.

Ce parere ai despre aceasta metoda terapeutica moderna de a trata autismul cu ajutorul iPad-ului? Crezi ca este de ajutor sau nu? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre