Psoriazisul la copii

/ / Modificat: 2013-02-28
Psoriazisul la copii

Psoriazisul este o boala inflamatorie a pielii care poate avea diverse forme. Cele doua care apar cel mai frecvent la copii sunt:

Psoriazisul in placi. Acesta este tipul cel mai frecvent. Daca copilul tau are o leziune pronuntata, rosie acoperita de coji alb-argintii, poate avea psoriazis. Placile pot aparea oriunde, totusi foarte frecvent apar la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului si pe spate.

Psoriazisul gutos. Acest tip de psoriazis este mai frecvent la copii decat la adulti. Nu este solzos sau gros precum placile, in schimb apare ca niste leziuni mici, punctiforme, de obicei pe trunchi si membre.

Sunt forme usoare care au doar cateva leziuni; forme moderate, in care 3-10% din corp este acoperit; si forme severe, in care mai mult de 10% si uneori tot corpul, este acoperit.

Psoriazisul nu apare foarte frecvent la copii. Sunt mai mari posibilitatile ca la varsta asta sa aiba o dermatita seboreica sau o eruptie cutanata, daca apare in zona genitala.

Pecinginea poate produce inrosirea pielii si aspectul de solzi. Eczema, poate fi greu diferentiata de psoriazis. Acestea sunt alte posibilitati asadar consulta medicul copilului pentru un diagnostic.


Cauzele psoriazisului

Majoritatea celulelor pielii cresc si se schimba la 28-30 de zile. In schimb, daca copilul tau are psoriazis, celulele din zona afectata se vor matura si se vor schimba la trei-patru zile. Acele leziuni groase si solzoase sunt de fapt reconstructia de piele, iar roseata este de la sangele in exces ce este pompat in acea zona.

Nimeni nu stie sigur ce determina organismul sa genereze reinnoirea celulara atat de rapid, dar schimbarea celulara poate fi declansata de sistemul imun. Apare si un factor genetic, de asemenea, aproape o treime din cei afectati de psoriazis mai au in familie cel putin inca un membru afectat. Totusi, un copil poate avea psoriazis si fara istoric familiar.

Aparitia psoriazisului gutos in copilarie poate fi declansata de o boala, de exemplu o raceala, faringita, amigdalita sau pojar. Ranile care apar pe piele (cauza: scarpinaturi, frecaturi, de exemplu) si stresul pot inrautati situatia, de aceea va trebui sa iti inveti copilul sa nu se scarpine in jurul leziunii.

Cat de frecvent este psoriazisul?  

Poti face psoriazis la orice varsta, dar mai frecvent apare in intervalul 15-35 ani. Unul din 10 bolnavi face boala in copilarie si 75% dintre bolnavi incep sa aiba simptome pana in 40 de ani. Cu cat apare mai devreme cu atat este mai posibil sa aiba recurente si sa fie raspandit pe intreg corpul.

Psoriazisul doare?

Este deranjant si uneori chiar dureros. Poate fi insotit de mancarimi, iar daca este o forma severa pielea se poate crapa si pot apare sangerari.

Cum pot spune daca e psoriazis sau eczema?

Psoriazisul este o afectiune mai grava decat eczema, este mai rosu si mai solzos, in timp ce eczema este de culoare roz si mai putin solzoasa. Doctorul copilului te poate ajuta sa faci diferenta printr-un examen al pielii copilului si poate va lua o mostra de piele pentru a o examina la microscop.

Este contagios?

Nu. Psoriazisul este o reactie a sistemului imun si nu este cauzata de un virus sau o bacterie, asadar nu este contagios. Nici macar nu se raspandeste pe pielea copilului.

Cum pot trata aceasta problema a pielii?

Incepe cu o vizita la doctor pentru a-ti confirma ca eruptia pe care o vezi tu este psoriazis si discuta despre tratament. Daca este sever sau persistent este posibil sa te trimita la un dermatolog.

Sunt multe variante de tratament pentru psoriazis depinzand de tipul acestuia, localizare si gradul de severitate. Daca este o forma usoara doctorul iti poate prescrie medicatie topica care este sigura si eficienta.

Alte simple remedii care pot ajuta: de exemplu adauga ulei la apa de imbaiat sau foloseste o crema pentru piele hidratanta.

Daca psoriazisul copilului tau este mai sever, poate fi necesar un tratament cu o terapie usoara sau chiar medicamente orale. Daca pruritul (mancarimea) pielii este o problema, doctorul iti poate prescrie antihistaminice si daca arata ca o infectie bacteriana acesta poate prescrie antibiotoce orale.

Copilul meu va avea mereu psoriazis?  

Psoriazisul tinde sa fie cronic si ciclic, poate avea remisiuni din cand in cand si, de asemenea, poate sa reapara. Cu alte cuvinte aceasta boala este imprevizibila, nu puteti sti cand un nou focar va apare, cat va dura sau daca s-a vindecat complet. Cu ajutor de la dermatolog va puteti ajuta copilul s atreaca mai usor de aceste episoade.

Ana Maties
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni piele

Articole recomandate

Citeste si despre