Mit si adevar despre HIV/SIDA

/ / Modificat: 2011-09-20
Mit si adevar despre HIV/SIDA

sex_protejat_neprotejat_cuplu_educatie_sexualaContaminarea cu HIV si SIDA sunt 2 dintre cele mai cunoscute, dar si cele mai de temut afectiuni din lume. Despre ele se stie ca se iau in special pe cale sexuala si ca pot fi mortale. Insa exista si mituri legate de aceste boli, care dau nastere prejudecatilor si comportamentelor bizare si total nejustificate fata de cei bolnavi de SIDA sau contaminati cu virusul HIV!

Mit - Daca te contaminezi cu HIV, inseamna ca ai SIDA!

Daca te-ai infectat cu HIV (virusul imunodeficientei umane) nu inseamna ca faci neaparat si boala (SIDA - sindromul imunodeficientei dobandite). HIV este un virus care distruge celulele CD4 ale organismului, celule care lupta impotriva SIDA. Daca infectia este descoperita la timp si tratata eficient, poti avea virusul in corp ani de zile fara a da nastere bolii. Esti diagnosticata cu SIDA daca ai virusul HIV in sange, dar si alte infectii asociate sau daca numarul de celule CD4 scade sub 200. Asadar, cu alte cuvinte te poti infecta cu HIV fara a declansa neaparat si boala in corp.

Adevar - Este aproape imposibil sa contractezi virusul HIV prin simpla atingere sau prin contact obisnuit cu o persoana!

Nu poti lua HIV daca imbratisezi o persoana bolnava, daca folosesti acelasi prosop cu ea sau daca impartiti acelasi pahar. In plus este foarte dificil sa contractezi HIV si daca te saruti cu cineva. Trebuie ca bolnavul sa aiba in gura o rana deschisa pentru ca tu sa te contaminezi. Cea mai frecventa cale de raspandire a virusului ramane contactul sexual neprotejat. Dupa acesta, folosirea acelor sau injectiilor la comun ori realizarea tatuajelor cu echipament nesterilizat devin urmatoarele principale cauze ale transmiterii HIV.

Mit - Daca ai SIDA, mai ai doar cativa ani de trait!

Fiecare persoana care se contamineaza cu HIV se manifesta intr-un anume fel. Unii pot dezvolta SIDA chiar in urmatoarele luni de la contractarea virusului, pe cand altii pot trai zeci de ani fara a face SIDA.

Mit - Stii cand ai HIV, pentru ca exista simptome specifice!

Din pacate, infectia cu HIV este asimptomatica in cele mai multe dintre cazuri, iar cand apar simptomele deja inseamna ca a aparut SIDA. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale altei boli (mononucleoza) si includ febra, oboseala, iritatii si dureri in gat. De obicei dispar dupa cateva saptamani si pot sa nu mai apara ani de zile.

Mit - Infectia cu HIV poate fi vindecata!

Nu exista tratament care sa vindece complet HIV, insa exista foarte multe tratamente care pot tine virusul in frau si te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic. Unele medicamente interfereaza cu proteinele de care are nevoie virusul pentru a se dezvolta, iar altele impiedica virusul sa distruga celulele CD4.

seringa_infectie_hivAdevar - Oricine se poate infecta cu HIV!

Este adevarat! De la bebelusi si pana la batrani, orice persoana este predispusa riscului de a se infecta cu temutul virus daca nu are grija de ea. Principalul mijloc de prevenire este protejarea cu prezervativ in timpul actelor sexuale, evitarea folosirii la comun a acelor sau a altor instrumente medicale cu o alta persoana si evitarea intrarii in contact cu o rana deschisa a unui bolnav de HIV.

Mit - Sexul este sigur daca ambii parteneri au HIV

Doar pentru ca ambele persoane sunt infectate cu virusul nu inseamna ca ele nu mai trebuie sa se protejeze. Folosirea prezervativului te protejeaza si impotriva altor boli cu transmitere sexuala precum si de alte tulpini ale virusului HIV, care se pot dovedi rezistente la medicatia anti-HIV pe care o iei pana atunci.

art_sarcina_HIV_SIDA_imunitate_sanatateAdevar - Poti avea un bebelus sanatos daca esti infectata cu HIV

Femeile care au HIV pot face un copii sanatosi. Este adevarat ca poti infecta bebelusul in timpul sarcinii sau la momentul nasterii, insa cu ajutorul medicilor si cu ingrijire adecvata poti scade considerabil acest risc. Gravidele pot lua medicamente pentru a trata infectia si pentru a proteja astfel bebelusii impotriva viursului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hiv Sistem imunitar copil

Articole recomandate

Citeste si despre