Drama unui copil care a fost infectat cu HIV la varsta de 8 ani si a trait fara sa poata spuna cuiva

/ / Modificat: 2020-05-21
Drama unui copil care a fost infectat cu HIV la varsta de 8 ani si a trait fara sa poata spuna cuiva

Matt Merry nu pastreaza in memoria lui cuvintele exacte pe care mama lui le-a folosit pentru a-i spune ca are HIV.

Isi aminteste doar ca nu stia cum sa reactioneze. Cel putin nu la inceput, in fata mamei sale. L-a asezat la masa in camera de zi a casei sale din Rugby, Anglia, pentru a-i marturisi acest lucuru. 

"Matt avea atunci 12 ani. Traia cu virusul de patru ani," a explicat mama sa.

El a fost infectat din cauza unei injectii care i-a fost administrata pentru a trata hemofilia, o boala de sange cu care a fost diagnosticat la cativa ani de la nastere.

Era anul 1986 si ne aflam in mijlocul epidemiei de SIDA si un diagnostic HIV era primit la fel ca o condamnare la moarte.

Odata ce au aparut primele semne ale infectie, probabil ca va mai trai inca doi ani, le-a spus medicii parintilor sai.In noaptea aceea, intins in pat si cu luminile stinse, amortirea pe care o simtise toata ziua a inceput sa se estompeze si Matt a inceput sa simta greutatea a ceea ce tocmai i se spusese.

Tot ce stia despre HIV si SIDA au fost imaginile unor tineri scheletici, cu trupurile acoperite in rani, pierzandu-si viata pe coridoarele spitalului. Si a inceput sa planga.

"De atunci, de-a lungul adolescentei, am simtit ca am un ceas cu numaratoarea inversa pe cap si, oricand, cineva ar putea apasa butonul care imi spune ca mai ai doi ani de trait," isi aminteste el.

Isi aduce aminte si ca mama sa i-a spus ca nu ar trebui sa spua nimanui. Nici prietenilor, nici profesorilor, iar la inceput nici macar fratelui mai mic.

Un secret de nemarturisit

Cand s-a intors la scoala, purta cu el un secret pe care nu-l putea impartasi nimaniu.

In 1986, oamenii cu HIV sau SIDA erau priviti cu multa frica.Dupa atat de multi ani, Matt crede ca parintii sai au procedat corect, cand au hotarat sa pastreze secretul.

"Nu a fost chiar o optiune reala de a spune oamenilor despre asta," spune el.

Uneori, unii colegi de clasa il tachinau din cazua hemofiliei lui. Cum ar fi fost daca ar fi stiut despre diagnosticul de HIV.

Dar greutatea secretului sau a fost foarte mare."Simti ca treci singur prin asta, fara sa poti vorbi sau discuta cu cineva ...", isi aminteste el.

"Pentru ce sa ma chinui?"

Matt a marturisit ca nu a facut nicioadata terpie si nici nu  aprimit sprijin psihologic.

"Presupun ca as fi putut vorbi cu mama, cu tatal sau cu fratele meu, dar a fost atat de deranjant incat nu am vrut sa vorbesc despre asta pentru ca stiam ca o sa plang. Asa ca m-am inchis in mine si am mers mai departe," afirma Matt.

Pentru prietenii si colegii de scoala totul parea normal. Nimeni nu stia ce-i trecea prin cap. Dar era sigur ca isi va pierde viata inainte de a implini 20 de ani. Nu putea niciodata sa aiba o prietena, sa se casatoreasca sau sa aiba copii.

Dupa mai multi ani, a aflat ca a fost infectat si cu hepatita C.

Cu aceasta perspectiva, Matt a incetat sa se mai implice la scoala. "Pentru ce? De ce sa-mi petrec tot timpul invatand si facand teme, daca nu o sa am o cariera sau ceva?," gandeam eu.

copil hiv1

Fara sa-si dea seama, Matt fusese implicat in ceea ce este considerat cel mai mare scandal din istoria sistemului de sanatate publica din Marea Britanie (NHS).

De parca maine nu ar exista

Nimeni dintre colegii lui Matt nu stia de ce obtine note atat de proaste.In ciuda pronosticului sau pesimist ca va avea o viata foarte scurta, Matt era intr-o stare de sanatate buna. In 1990, la varsta de 16 ani, un medic i-a facut o evaluare psihiatrica.

"Evita sa se gandeasca la viitor, iar cand o face, se simte rau si inceraca sa se distraga," a scris medicul in raport.

Acesta a mai notat ca Matt avea "un puternic mecanism de aparare psihologica," dar ca "el putea trece cu usurinta si, atunci cand s-a intamplat acest lucru a fost, in mod clar, deranjat."

Potrivit psihiatrului, in urmatorii ani, "Matt a avut probabil mari dificultati emotionale." "Ii va fi dificil sa stabileasca relatii satisfacatoare cu sexul opus, avand in vedere pericolul real de transmitere a infectiei. El este deja ingrijorat de acest lucru si este deranjat ca nu va putea avea copii," a daugat el.

Si-a gasit refugiul in droguri

In aceasta perioada, Matt a inceput sa fumeze canabis. Era la inceputul anilor 90, iar el s-a aruncat pe scena petrecerilor si consumului de droguri pana in zori.

Cand parintii lui au aflat, el le-a spus: "Si de ce nu? Inca nu mai am mult timp pentru a trai. Vreau sa incerc sa ma bucur de cat mai multe experiente inainte de a muri."Intr-o noapte, pe cand avea 17 sau 18 ani si dupa o petrecere unde consumase alcool, Matt a plecat spre casa cu un prieten si ceva l-a incurajat sa-i spuna ca are HIV.

Prietenul sau a fost socat, dar foarte intelegator.

Matt a fost foarte usurat. In urmatorii trei sau patru ani, a inceput sa le marturiseasca  prietenilor apropiati despre aceasta boala.

Vorbea si se simtea usurat, mai ales ca nu s-a lovit niciodata de vreo reactie negativa din partea niciunuia dintre ei.

Cand a implinit 20 de ani, Matt a vazut ca unii dintre prietenii sai au mers sa studieze la Universitatea din Birmingham, asa ca a mers si el sa locuiasca acolo, dar doar pentru a petrece.

Prietenii sai au mers mai departe cu viata lor, au absolvit, s-au casatorit ... dar nu si el.

A iesit din gaura

Matt s-a decis  sa se inscrie la un curs la Universitatea din Birmingham si, pentru prima data de la aflarea diagnosticul HIV, a muncit din greu si a obtinut note bune.

Pentru mine a fost un moment de cotitura,"spune el. M-am gandit: "Chiar pot face asta".

Si o prima diploma a dus la o diploma de licenta.Intre timp, controalele medicale au continuat. In mod normal, HIV ucide celulele CD4, dar nivelurile sale din sange au aratat niveluri adecvate. Ceea ce a inceput sa-i creeze probleme a fost hepatita.

O biopsie a dezvaluit ca ficatul i-a fost foarte afectat, asa ca a inceput un tratament dur cu medicamente foarte puternice, pentru a incerca sa scape de virus.

Dupa 12 luni, medicii au avut o veste grozava: scapase de hepatita.Atunci Matt a luat avant si a plecat in Australia.

"Cred ca am plecat intr-o calatorie pentru a ma indeparta de mine. Imi doream oameni noi care nu ma cunosteau. As putea uita, in esenta, tot ce mi s-a intamplase in ultimii ani si incarcatura emotionala pe care am purtat-o," spunea el.

Pentru prima data, a inceput sa se gandeasca la o relatie de dragoste. Dar asta a fost mult mai inspaimantator decat atunci cand le-a spus prietenilor despre boala sa. A cunoscut cateva fete, dar relatiile nu au depasit nivelul de iubire de-o vara.

O viata noua

Gasirea unei partenere nu mai intra in discutie, iar ideea de a avea copii parea de neconceput.

"Am crezut ca este imposibil din punct de vedere fizic, din punct de vedere medical," afirma el.

Dar unul dintre prietenii sai din copilarie, care avea hemofilie, i-a spus ca a devenit tata datorita unei tehnici numite spalare de sperma, o forma de reproducere asistata.

Matt s-a aratat interesat de aceasta tehnica, dar a fost foarte surprins cand un expert i-a spus ca, din moment ce virusul devine nedetectabila, ar putea sa aiba un copil pe cale naturala.

adult hiv

"Nu-mi venea sa cred ce spuneau. Ma gandeam: Stii prin ce am trecut in ultimii 15 sau 20 de ani?  M-am temut ca poate exista cea mai mica posibilitate de a transmite virusul fiului meu, dupa propria experienta, si nu am vrut sa risc. Asa ca am facut trei cicluri cu acea tehnica de spalare a spermei si am avut un baiat. Apoi m-am intors si am repetat-o ​​pentru a doua oara," isi aminteste el.

Paternitatea i-a schimbat viata lui Matt

Acum, vazand ca copiii lui se apropie de varsta la care el a primit veste ca este bolnav, il face sa se gandeasca la ceea ce i s-a intamplat.

"Ma infurie foarte tare. Este ca o furie deplasata. De parca le-ar face ceva copiilor mei, nu mie."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hiv Drama

Articole recomandate

Citeste si despre