Malocluzia dentara la copii

/ / Modificat: 2013-03-04
Malocluzia dentara la copii

Malocluzia dentara este o afectiune stomatologica ereditara, cunoscuta si sub denumirea populara de "dinti strambi". Se caracterizeaza prin cresterea si alinierea necorespunzatoare a dintisorilor copilului. Lasata necorectata, malocluzia poate afecta dezvoltarea vorbirii, infatisarea micutului si poate favoriza aparitia cariilor, gingivitei sau a fracturilor dentare. Iata ce complicatii pot aparea si ce solutii exista pentru corectarea acestei afectiuni!

Cauze ale malocluziei dentare la copii

Potrivit medicilor, malocluzia dentara este o afectiune genetica, deci factorul ereditar joaca un rol esential in aparitia acestui defect. Insa mai exista si alte cauze sau alti factori care favorizeaza dezvoltarea acestei probleme, printre acestia numarandu-se si cei de mediu.

Se pare ca suptul degetelului dincolo de varsta de 5 anisori creste riscul aparitiei acestei afectiuni. De asemenea, copiii care au un spatiu foarte mic intre dintii de lapte (acestia cresc inghesuiti) prezinta riscul de a dezvolta malocluzii la dintii permanenti. Acestia sunt mai mari decat cei de bebelusi si necesita mai mult spatiu pentru a creste. Daca nu dispun de acest spatiu, cresc stramb si asimetrici.

Simptome ale malocluziei dentare la copii

Malocluzia dentara este o afectiune usor de observat cu ochiul liber. Printre principalele simptome ale afectiunii se numara:

  • alinierea incorecta a dintilor;
  • deformarea usoara a fetei;
  • problemele de masticatie;
  • dificultatile de vorbire.

Medicii pot pune diagnosticul prin simpla observare a modului in care sunt dispusi dintisorii, fara alte investigatii. Insa diagnosticarea exacta se face dupa realizarea unei radiografii dentare cu raze X si a unei amprente dentare.

Complicatii ale malocluziei dentare la copii

In cazul in care afectiunea este lasata netratata sau necorectata, exista foarte multe probleme sau complicatii care pot aparea. Printre acestea se numara:

  • cariile;
  • problemele de masticatie;
  • fracturile dentare;
  • gingivita;
  • intinderile musculare faciale sau de la nivelul maxilarului.

Unul dintre efectele secundare sau complicatiile malocluziei despre care foarte putini medici vorbesc este scaderea stimei de sine. Cresterea stramba a dintilor modifica si aspectul fetei copilului si determina aparitia complexelor psihologice, care-i pot afecta dezvoltarea.  

Tratamente ale malocluziei dentare la copii

In momentul in care suspectezi malocluzia dentara la copil, mergi cu el la un medic stomatolog. Principala forma de tratament a malocluziei este purtarea aparatului dentar. Insa tratamentele difera in functie de mai multi factori.

Stomatologul va stabili schema terapeutica adecvata in functie de:

  • varsta;
  • stare generala de sanatate;
  • istoric medical;
  • toleranta copilului la anumite medicamente sau terapii;
  • preferintele parintilor.

Uneori, este nevoie de un plan de tratament in mai multe etape. Aceasta decizie depinde de cat de extinsa este malocluzia si de severitatea ei. In unele cazuri, se impune extragerea unor dinti de lapte, cu scopul de a face astfel mai mult loc eruptiei dintilor permanenti. Este important sa se asigure o igiena orala corecta si completa.

Pe langa periajul dentar, de cel putin doua ori pe zi si utilizarea apei de gura, incurajeaza copilul sa foloseasca ata dentara, care ajuta la indepartarea completa a resturilor dintre dinti si la prevenirea cariilor, o afectiune frecvent intalnita in cazul malocluziilor dentare.

In timpul purtarii aparatului dentar, nu este indicat consumul de alimente precum guma, produse lipicioase, alune, fistic, popcorn sau gheata. Ar putea exista si cateva restrictii cu privire la anumite activitati fizice. Este recomandat sa ceri sfatul medicului cu privire la modul de folosire si instructiunile cu care vine la pachet aparatul dentar al copilului. In cazul in care malocluzia este severa si apar complicatii, stomatologul poate recurge si la interventii chirurgicale complexe.

Copilul tau a avut probleme cu cresterea dintilor si alinierea lor? Spune-ne cu ce probleme ale eruptiei dentare te-ai confruntat in cazul copilului tau si cum le-ati rezolvat, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti strambi copii Afectiuni stomatologice copii Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre