Cum sa sustii corect sistemul imunitar al celor mici in sezonul rece?

/ / Modificat: 2020-09-28
Cum sa sustii corect sistemul imunitar al celor mici in sezonul rece?
  • Cum functioneaza sistemul imunitar?
  • 5 sfaturi de ajutor in sustinerea sistemului imunitar al copiilor in sezonul rece.

Cum functioneaza sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este esential pentru supravietuire – in lipsa acestuia, organismul nostru nu ar rezista atacurilor bacteriilor, virusurilor si altor organisme. Altfel spus, sistemul imunitar este cel care ne sustine sanatatea in lupta cu bolile.

 Acesta este alcatuit din mai multe celule si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja organismul de „intrusi”. Celulele albe din sange (leucocitele) joaca un rol important in capacitatea de aparare a sistemului imunitar.

 Cand organismul este invadat de un agent patogen, sistemul imunitar il va recunoaste si va incepe sa lupte pentru a scapa de acesta, avand loc asa-numitul „raspuns imun”.

 Sistemul imunitar are capacitatea de a distinge intre celulele proprii si cele straine, intocmai pentru a nu ne ataca propriul organism.

5 sfaturi de ajutor in sustinerea sistemului imunitar al copiilor in sezonul rece

Frigul pune la incercare imunitatea copiilor, care oricum nu este pe deplin dezvoltata, prin:

  • Reducerea expunerii la soare, ceea ce duce la reducerea expunerii la Vitamina D (cea care sprijina buna functionare a sistemului imunitar);
  • Lipsa varietatii de fructe si legume din alimentatie;
  • Reducerea miscarii in aer liber;
  • Rezistenta mai mare a bacteriilor si altor agenti patogeni la temperaturi joase, astfel ca racelile si virozele sunt mai frecvente.

Specialistii au cateva sfaturi pentru sustinerea imunitatii copiilor in sezonul rece:

Acordati atentie alimentatiei echilibrate

O alimentatie bogata in vitamine si nutrienti este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar. in timpul sezonului rece, imunitatea copiilor poate fi sustinuta prin consumul de alimente precum:

  • Citrice si alte fructe care contin vitamina C: portocale, lamai, grepfrut, capsuni, rodii, zmeura, kiwi;
  • Fructe de padure;
  • Legume: spanac, ardei grasi, broccoli, usturoi;
  • Ghimbir;
  • Iaurturi care contin probiotice (bacterii benefice pentru organism, care ajuta sistemul digestiv);
  • Carnea de vita – contine zinc, necesar pentru producerea celulelor albe din sange;
  • Nuci, seminte, leguminoase – pentru continutul de magneziu;
  • Este recomandata limitarea consumului de zahar, care are o influenta negativa asupra sistemulului imunitar.

Nu subestimati rolul somnului

Somnul este esential pentru sustinerea sistemului imunitar, mai ales in cazul copiilor, pentru ca ajuta la regenerarea organismului.

Numarul orelor pe care un copil ar trebui sa le doarma variaza in functie de varsta: copiii de pana la 1 an nevoie sa doarma intre 12-18 ore pe noapte, in timp ce copiii cu varste intre 5-10 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe noapte.

Invata-i pe copii sa respecte igiena

Este important ca, mai ales in sezonul rece, sa aveti grija ca cei mici sa respecte sfaturile legate de igiena. invatati copilul sa se spele pe maini cat mai des cu apa si sapun, pentru cel putin 20 de secunde, mai ales inainte de a manca, dupa ce a folosit toaleta, dupa ce a mangaiat animale, dupa ce s-a jucat afara, sau dupa ce a tusit sau si-a suflat nasul.

Incurajati-i sa faca miscare

Miscarea este importanta in orice sezon, insa mai ales in cel rece, pentru a sustine sistemul imunitar. Este recomandat ca cei mici sa continue sa faca sport si sa iasa in aer liber chiar daca afara nu mai este cald: pot face miscare in spatiile inchise, pot schia, se pot da cu sania, pot face drumetii pe munte etc.

Luati in calcul utilizarea suplimentelor alimentare

Suplimentele alimentare au rolul de a-i oferi organismului vitaminele si mineralele necesare si de a sprijini sistemul imunitar atunci cand acesta se confrunta cu provocari, asa cum se intampla mai ales odata cu instalarea frigului.

 Avand in vedere ca sistemul imunitar al copiilor este in plina dezvoltare, suplimentele alimentare au rolul de a le intari imunitatea; insa acestea trebuie administrate la recomandarea medicului.

Exista suplimentele alimentare formulate special pentru copii. in timpul sezonului rece, este recomandata administrarea mai ales a celor pe baza de Vitamina C si Zinc, pentru ca intaresc imunitatea. Imunovit este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, ce nu contine zahar.

Articole recomandate

Citeste si despre