4 sfaturi pentru a mentine sanatatea copilului in anotimpul rece

/ / Modificat: 2022-11-23
4 sfaturi pentru a mentine sanatatea copilului in anotimpul rece

Scaderea brusca a temperaturii, nivelul de poluare si aglomerarea in spatii interioare, cu medii slab ventilate, sunt principalii factori responsabili de aparitia bolilor care afecteaza sistemul respirator. Gripa, rinita, otita, laringita sunt cateva dintre bolile bacteriene si virale care ii afecteaza pe cei mai multi dintre copii. Exista mai multe aspecte de care sa tii cont atunci cand vine vorba de sanatatea lor. Astfel, pentru a-ti mentine copiii in siguranta, ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi pentru a avea grija de sanatatea celor mici in anotimpul rece.

Alege imbracamintea in functie de temperatura

Purtarea hainelor adecvate in functie de anotimp este principala preocupare a parintilor. In sezonul rece, este foarte important sa imbraci copilul cu hainele potrivite, fara sa exagerezi. O imbracaminte adecvata va impiedica organismul sa simta frigul si va ajuta copilul sa faca fata conditiilor meteorologice. De cele mai multe ori, alegerea hainelor potrivite depinde foarte mult si de modul in care se misca cel mic. Fie ca imbraci copilul cu bluza, pantalonii sau paltonul favorit, important este sa folosesti haine din tesaturi naturale, care sa nu-l faca pe acesta sa transpire. Cand temperaturile scad foarte mult, este indicat sa imbraci copilul in straturi si sa nu uiti de mentinerea caldurii la extremitati. Pe timp de iarna, este important sa acoperi gura si nasul copilului. Pe langa manusi, caciula si fular, o pereche de ghete zapada pentru copii nu trebuie sa lipseasca din garderoba celor mici, alaturi de o pereche de sosete de calitate care sa pastreze picioarele copiilor calde, pentru mai mult timp.   

Mentine o buna igiena

Un obicei sanatos pentru mentinerea sanatatii copiilor este spalatul pe maini. Igienizarea mainilor este importanta, indiferent anotimp. Respectarea zilnica a unei bune igiene ajuta la prevenirea bolilor si tine la distanta bacteriile si microorganismele. Incurajeaza copilul sa se spele intotdeauna pe maini, in special inainte de pregatirea sau consumarea alimentelor, dupa ce merge la baie sau cand intra in contact cu o persoana bolnava, ori atinge suprafete sau obiecte infectate, precum jucariile. Mainile sunt cruciale cand vine vorba de transmiterea virusilor. Pentru prevenirea aparitiei diferitelor boli, este important sa ii invatam pe cei mici sa se spele corect. Spalarea corecta a mainilor trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, iar cei mici sa spele cu rabdare fiecare spatiu dintre degete si unghii. Jucariile sunt de multe ori responsabile pentru preluarea si transmiterea bacteriilor. De aceea, este indicata igienizarea periodica a jucariilor cu produse de curatare speciale.  

Incurajeaza o dieta variata si sanatoasa

Mancarea si odihna sunt principalii factori care asigura imbunatatirea si intarirea sistemului imunitar la copii. Deficitul nutritional si oboseala impiedica organismul sa reactioneze favorabil in lupta cu virusii si bacteriile. Adoptarea unei diete variate, alaturi de o odihna corespunzatoare, functioneaza ca un scut impotriva infectiilor si bolilor copilariei. O dieta sanatoasa include multe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, nutrienti si minerale, dar si cereale si produse lactate care ofera energie si stimuleaza dezvoltarea sanatoasa a copiilor, imbunatatind deopotriva sistemul imunitar. In sezonul rece, o optiune buna este cresterea consumului de citrice. Acestea asigura un aport important de vitamina A si C si ii mentine pe cei mici hidratati.

Pe langa adoptarea unei alimentatii echilibrate, fara grasimi si alimente procesate, stabilirea unei rutine de somn sanatos este la fel de importanta. Stimularea unei rutine de somn implica evitarea ecranelor si a jocurilor video cu cel putin 2 ore inainte de culcare.  

Importanta programului de vaccinare

Pana in jurul varstei de 3 ani, copiii tind sa se imbolnaveasca destul de des, ceea ce ii face pe multi parinti sa administreze diferite medicamente, chiar si antibiotice, pentru eliminarea microorganismelor daunatoare. Pe langa monitorizarea medicala adecvata, prin consultatii la medicul pediatru, vaccinurile previn mai multe boli ale copilariei. Astfel, asigurarea unui stil de viata sanatos si respectarea programului de vaccinare imunizeaza copilul si ii protejeaza sanatatea impotriva bolilor grave, din primele zile de viata, pana la maturitate. Programul de vaccinare este stabilit de Ministerul Sanatatii si include vaccinuri pentru a evita dezvoltarea bolilor care pot cauza complicatii grave.  

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatatea copiilor Anotimpuri Sezon rece

Articole recomandate

Citeste si despre