Constipatia la bebelusi

/ / Modificat: 2017-02-23
Constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi poate avea multe cauze. Una dintre cele mai comune cauze ale constipatiei la bebelusi este introducerea alimentelor solide. Bebelusii care primesc lapte de la san nu se constipa decat foarte rar pentru ca acesta este 100% digerabil de catre sistemul digestiv al unul bebelus. Laptele de la san lasa foarte putine "ramasite" care pot cauza constipatia. Multi bebelusi care sunt hraniti la san au scaune neregulate dar asta nu inseamna ca sunt constipati.

Bebelusii hraniti cu lapte formula tind sa sufere de constipatie mai des decat bebelusii hraniti la san. Spre deosbire de laptele de la san, laptele formula nu este digerat si absorbit la fel de usor de organismul bebelusului.

Atunci cand sunt introduse alimentele solide, bebelusii hraniti la san se pot constipa mult mai usor si des decat cei hraniti pana atunci cu formula.

Cele mai comune cauze ale constipatiei

 - Introducerea alimentelor solide. Bebelusii hraniti la san se constipa mai des atunci cand sunt introduse alimentele solide. Acest lucru se intampla deoarece burticile lor sunt obisnuite cu laptele de san care este foarte usor digerabil.

- Dietele sarace in fibre.

- Dietele care contin foarte multe lactate (iaurturi, branza, lapte)

- Alimentele de tipul bananelor, sosului de mere, cerealelor, painea, pastelor si cartofilor albi pot contribui sau cauza constipatia.

O schimbare a dietei poate ajuta bebelusul care sufera de constipatie. 

Remedii pentru tratarea constipatiei la bebelusi 

 Sunt multe lucruri pe care poti sa le faci pentru a-l ajuta pe bebelusul care este constipat. Ii poti schimba dieta alimentara sau poti sa il ajuti cu cateva exercitii fizice.

Exercitii care ajuta bebelusul care sufera de constipatie:

Masajul burticii: Maseaza delicat burtica bebelusului in sensul acelor de ceasornic. Pune-ti mainile sub buricul bebelusului si fa miscari circulare in jurul stomacului.

O baie calduta: Unii experti recomanda ca remediu o baita calduta facuta bebelusului care sufera de constipatie. Baita poate fi urmata de masajul burticii.

Bicicleta: Pune-l pe bebelus sa stea pe spate. Prinde cu mainile piciorusele lui intr-o pozitie semi-indoita. Misca usor picioarele lui ca si cum ar merge pe bicicleta. Poti sa alternezi exercitiul cu masajul burticii. 

Remedii pentru tratarea constipatiei la bebelusii mai mici de 4 luni 

 Incearca sa ii dai bebelusului 60 de grame de suc diluat de fructe, de tipul grapefruitului sau prunelor sau merelor cu prune, de doua ori pe zi, si incearca si exercitiile de mai sus. Consulta-te intotdeuna cu medicul pediatru cu privire la adminitrarea tratamentelor pentru constipatie bebelusilor mai mici de 4 luni

Remedii pentru tratarea constipatiei la bebelusii  de 4- 12 luni

Incearca alimente bogate in fibre, ca:

- Prunele;
- Caisele;
- Piersicile;
- Perele;
- Mazarea;
- Spanacul.

Cand vine vorba de bebelusi mai mari care de-abia au inceput sa manance solide, este recomandabil sa eviti alimente ca cerealele din orez, sosul de mere, painea prajita si bananele, pentru ca pot agrava constipatia.

Sucurile de fructe ajuta, dar foloseste-le cu moderatie pentru ca nu sunt la fel de nutritive pentru bebelus ca laptele de san sau formula.

Sfaturile specialistilor

Pentru bebelusii care au inceput diversificarea

"In absenta unei afectiuni organice, constipatia la copii este cel mai frecvent cauzata de factori alimentari si poate fi corectata prin simpla schimbare a alimentatiei.

De aceea, o hidratatare adecvata si o alimentatie echilibrata, variata, bogata in fibre este cel mai bun tratament atat curativ cat si profilactic al constipatiei.

Fibrele (celuloza, lignina, pectina, hemiceluloza) sunt substante care nu se digera, nu sunt surse de calorii; ele dau consistenta scaunelor si participa la reglarea tranzitului intestinal. Fibrele se gasesc in cantitate mare in cerealele integrale, fructe si legume proaspete. Prin prelucrare termica mare parte din fibre sunt distruse.

De asemenea, activitatea fizica zilnica este favorabila unui tranzit intestinal normal: plimbarile zilinice, jocul si alergatul in parc 1-2 ore pe zi pot fi de ajutor, in cazul unui tranzit intestinal mai lent.

Abuzul de laxative si alte metode de stimulare e defecatiei trebuie evitate, deoarece pe termen lung, ele modifica motilitatea normala intestinala si intretin constipatia.

De aceea, daca modificarea modului de viata (hidratare, alimenatia bogata in fibre, exercitii fizice) nu reuseste sa combata constipatia, adresati-va medicului: e posibil ca bebelusul dumneavoastra sa sufere de o afectiune organica, care poate necesita tratament chirurgical sau medicamentos."

Alina Pop-Began,
Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva

Pentru bebelusiii hraniti cu lapte formula

"Daca bebelusul este constipat puteti schimba formula folosita sau puteti incerca sa-i dati laptele mai diluat. De multe ori simpla hidratare mai buna rezolva problema constipatiei.  Daca vreti sa incepeti diversificarea, primele sucuri recomandate sunt sucul de morcovi si sucul de mere (introduse pe rand, in aceasta ordine)."

dr. Mihnea DRAGOMIR
specialist in medicina familiei

Parerile mamicilor

Mamicile care au avut probleme cu constipatia la bebelusi recomanda folosirea medicamentelor Debridat sau Lactuloza sau remediul homeopat "hydrastis canadensis". Unele spun ca ceaiul de musetel i-a ajutat pe copilasii lor (simplu sau combinat cu suc de portocala).

Daca bebelusul nu a inceput diversificarea atunci mamicile spun ca digestia bebelusului se poate regla prin alimentatia mamei:  mamica poate manca dimineata un castron de musli cu fructe cu lapte si o lingura de miere si pe parcursul zilei mancaruri cu efect laxativ (fructe, sucuri de fructe, cereale integrale etc).

Bebelusii care au inceput diversificarea pot consuma diferite fructe pentru a scapa de constipatie (para, mango, mar, prune).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatia la nou nascuti Constipatia la bebelusi Constipatia

Articole recomandate

Citeste si despre